BELEDİYE MECLİS ÜYESİ KAÇ OYLA SEÇİLİR?
Yerel seçimlerde, büyükşehir olmayan diğer illerde yaşayanlar hem İlçe Belediye Meclisi hem de İl Genel Meclisi için oy kullanıyor. Ancak büyükşehirlerde yalnızca İlçe Belediye Meclisi için oy kullanılıyor.
* Büyükşehir Belediye Meclisi, büyükşehirlerdeki ilçelerin belediye başkanları ve bazı meclis üyelerinden seçiliyor.
Her bir ilçe belediye meclisi üye sayısının beşte biri kadar temsilciyi, Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderebiliyor. Beşe bölününce tam sayı çıkmadığı durumda bu sayı bir alt sayıya yuvarlanıyor.
* Diğer illerde, o ilin bir merkez ilçesi olduğu için il genelini temsil eden bir yapı değil yalnızca merkez ilçesini temsil eden bir yapıdır. İlçe meclislerinin üye sayıları nüfuslarına göre belirleniyor.
İlçe belediye başkanlığı seçimini kazanan kişiye de bu meclise kendi istediği üyeleri sokması için bir kontenjan ayrılıyor. Önce kontenjan üyeleri meclise girerken, geri kalan üyeler ise partilerin oylarına göre paylaşılıyor.
Nüfusu 100 binden büyük ilçelere, her 100 binlik nüfusun için ek bir temsilci daha veriliyor.
* İl Genel Meclisi'nde her ilçeye, nüfusuna göre kontenjan veriliyor. İl Genel Meclisi'ne her ilçeden seçilecek üyeleri belirlemek için ilk olarak tüm parti ve bağımsız adayların oy oranından yüzde 10 çıkarılıyor.
Geriye kalan oylar üzerinden D’Hont sistemine göre dağıtım gerçekleştiriliyor.