Poğaçaların tam kıvamında olması için hamurun iyi mayalanması gerekir. Bunun için dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası var:
Hamurun mayalanma süreci için ideal sıcaklık ılık bir ortamdır. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini örtüp en az 40-50 dakika dinlendirmelisiniz. Mayanın aktifleşmesi için az miktarda şeker eklemek gereklidir. Bu, mayalanma sürecini hızlandırır ve hamurun daha iyi kabarmasını sağlar. Çok fazla un eklemek hamuru sertleştirir. Yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvam elde etmek için azar azar un ekleyerek yoğurmalısınız.
Poğaçaların güzel kabarması için fırında doğru şekilde pişirilmesi şarttır. Öncelikle fırının önceden ısıtılmış olması gereklidir. 180-190 derece ideal sıcaklıktır. Ayrıca poğaçaları fırına koymadan önce üzerlerine yumurta sarısı sürmek, daha parlak ve iştah açıcı görünmelerini sağlar.
Poğaçalar fırına girdikten sonra ilk 10-15 dakika fırının kapağını açmamak önemlidir. Aksi halde içindeki sıcak hava dışarı çıkacak ve hamurun kabarması zorlaşacaktır.