22.07.2023 - 21:25 | Son Güncellenme:
Antalya'ya özgü eski yöresel bir lezzet olan Balkabağı Dolması tarifi merak ediliyor. MasterChef 2023 All Star'a konuk olarak katılan Mehmet Akdağ (7 Mehmet) yarışmacılardan Balkabağı Dolması yapmalarını isteyecek. Ekran başındaki izleyiciler Balkabağı Dolması nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir sorusuna yanıt aramaya devam ediyor. İşte Balkabağı Dolması tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
Balkabağı 4 dilim (boyuna 7-8 cm. kalınlığında dilimlenmiş)
Tereyağı 4 yemek kaşığı
Kuru nane 1 yemek kaşığı
Kırmızı pul biber 1 tatlı kaşığı
Yoğurt 2 su bardağı
Sarımsak 2-3 diş
Tuz 1 tatlı kaşığı
Harç Malzemeleri
Kıyma 300 gram.
Soğan (orta boy) 2 adet
Sarımsak 3 diş
Taze nane ½ demet
Maydanoz ½ demet
Zeytinyağı 1 kahve fincanı
Domates salçası 1 yemek kaşığı
Pirinç 1 kahve fincanı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Harç Hazırlama
1- Rendelenmiş veya diş diş doğranmış soğanları geniş yüzeyli bir tavaya koyunuz. Orta ateşte zeytinyağı ilavesi ile karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz ve kıymayı ekleyiniz.
2- Kıymayı da soğanlarla karıştırarak kavurduktan sonra tavaya ezilmiş sarımsak dişlerini, ince kıyım maydanoz ve naneleri, 1 çay bardağı suda sulandırılmış salçayı, yıkanmış pirinçleri, karabiberi, tuzu katınız. Tüm malzemeyi karıştırınız.
Dolmaları hazırlama
1- Bal kabağı dilimlerinin dış sert kabuklarını soyunuz ve her bir dilimi enlemesine 3 eşit parçaya bölünüz.
2- Her bal kabağı parçasını uçlarından kopmayacak şekilde ortadan boylamasına doğru yarınız. Tuzlayıp, biberleyiniz.
3- Yarılmış kısımları hafif kaldırarak açınız ve içine kaşık kaşık harç doldurunuz. Doldurulmuş kabakları fırın kabına yan yana diziniz ve 1 çay bardağı suyu katınız.
4- Fırın kabını folyo kağıdı ile kapatınız. Önceden 180 derece kızdırılmış fırına veriniz.
5- Yaklaşık 45-50 dakika sonra folyo kağıdını alınız ve kabı tekrar fırına veriniz.
6- Yaklaşık 15-20 dakika sonra kabaklar kolayca çatal batıncaya kadar piştiğinde kabı fırından alınız.
7- Kabakları servis kabına alınız. Üzerlerine önce sarımsaklı yoğurdu, sonra da kırmızı pul biber ve nane ile kızdırılmış tereyağını gezdirip sofraya veriniz.