13.03.2023 - 14:47 | Son Güncellenme:
Son zamanlarda gündemdem düşmeyen deprem haberleri ardından illerin deprem riski merak konusu oldu. AFAD ise tüm illerin fay hattı haritasını paylaştı. Balıkesir de bu illerin arasında yer aldı. Peki Balıkesir deprem bölgesi mi? İşte AFAD'ın payaştığı Balıkesir deprem haritası...
Deprem risk değerlendirme çalışmalarının temeli standart veri toplama, depolama ve analiz çalışmalarıdır. AFAD, deprem risk analiz çalışmaları için AFAD-RED analiz programını kullanmaktadır. AFAD-RED Sistemi; Deprem Dairesi Başkanlığı ve akademik iş birliği ile geliştirilerek, bir deprem sonrasında hasarla ilgili olarak oluşabilecek kargaşa ve bilgi kirliliğini en aza indirmek ve acil müdahale ekiplerinin doğru bölgelere zaman kaybetmeden sevk edilmesine yardımcı olmak amacıyla, bir depremin oluşturabileceği potansiyel kayıplara dair tahmin sonuçları üreten önemli bir araç olarak geliştirilmiştir.
Sistem altlık olarak;
• İdari bölümleme veri tabanı (Ülke, İl, İlçe, Mahalle sınırları),
• Nüfus veri tabanı (mahalle ve köy detayında), Konut veri tabanı (Mahalle ve köy detayında bina sayısı),
• Yer bilimsel veri tabanı (MTA Diri Fay Haritası, USGS Vs30 hız haritası, AFAD KYH İstasyon Altı VS30 hız bilgileri),
• Kritik Tesisler ve Ulaşım ve İletim Hatları bilgilerini kullanır. Sistemde, hem dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelmiş depremlerden üretilmiş yeni nesil azalım ilişkileri (NGA, NGA West2) hem de Türkiye için geliştirilmiş azalım ilişkileri yer almaktadır. Bu azalım ilişkileri, tek başına kullanılabildiği gibi aynı anda birden fazla azalım ilişkisi de birlikte kullanılabilmektedir.
AFAD-RED hem gerçek bir depremin hem de senaryo bir depremin oluşturabileceği hasar ve kayba ilişkin sonuçlar üretmektedir.
Sistemin çıktılarını tahmini olarak;
• Yapısal hasar (Hafif, Orta, Ağır ve Yıkık),
• Ayakta Tedavi Gerektiren Hasta Sayısı, Hafif Yaralı Sayısı, Ağır Yaralı Sayısı, Can Kaybı Sayısı,
• Geçici barınma hizmeti ihtiyacı duyabilecek kişi sayısı,• Sismik Şiddet Haritası, İvme (PGA) ve Hız (PGV) Haritaları oluşturur.
Ayrıca; Kritik Tesisler (Okullar, Hastaneler, Emniyet,
İtfaiye ve Kamu Yönetim Binaları),
Ulaşım Sistemleri (Tren Yolu, Otoban, Kara Yolu, Köprü-Geçit ve Viyadükler) ve İletim Hatlarının (Petrol, Su ve Doğalgaz Dağıtım Hatları) Tahmini Hizmet Verebilme Olasılıklarına dair çıktılar üretir.