Bakliyatlarınızı saklarken plastik kaplar yerine cam kavanozlar tercih edin. Cam kavanozlar hava almadığı için bakliyatların bozulmasını ve böceklenmesini önler. Ayrıca, ağzı sıkıca kapanan hava almayan kaplar da böcek oluşumunu engelleyerek gıdalarınızın raf ömrünü uzatır.
Marketlerden aldığınız bakliyatları hemen saklamadan önce bir gece derin dondurucuda bekletmek, içindeki böcek yumurtalarının ölmesini sağlar. Böylece ilerleyen günlerde böceklenme riski ortadan kalkar.
Bakliyatları saklamadan önce yıkamak genellikle önerilmese de, sirkeli su veya tuzlu su içinde kısa bir süre bekletmek, içlerinde bulunabilecek zararlı organizmaları öldürebilir. Ancak bu yöntemi kullanırsanız, bakliyatları tamamen kuruttuktan sonra saklamanız önemlidir.
Bakliyatların bulunduğu ortamın kuru ve serin olması büyük önem taşır. Güneş gören yerlerde veya nemli ortamlarda saklanan bakliyatlar, daha hızlı böceklenebilir. Bu yüzden kiler gibi serin ve kuru yerleri tercih edin.