Bu düzenlememizin toplamda şu anda mevcut 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içerisinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL’ye tamamlanması halinde. 2024 yılı Temmuz aralık dönemi içerisinde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 703 bin kişi. Toplam bütçeye maliyeti 33 milyar 200 milyon TL’dir.
Bunu yıllara böldüğünüzde bu maliyetin bütçemize çok daha fazla bir yük getirdiğini de ifade etmek isterim.
"Kanunlaşma süreci var. Yürürlük sürecini mağduriyet oluşturmayacak şekilde düzenleyeceğiz."
TÜM EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM SORUSUNA CEVAP!
Bütçemizin büyüklüğü belli. 11 trilyon 89 milyar TL. Bunun içerisinde 6 Şubat depremlerine yönelik olarak bütçe karşılığı olarak 1 trilyon 100 milyar TL ayırmış durumdayız. Yine seçimlerden önce toplam emeklilik sistemine 2.5 milyona yakın bir emekli dahil oldu. Bununda bütçemize getirdiği önemli bir yük var. Bizim için önemli olan bütçe dengesi içerisinde OVP’ye bağlı kalarak, her bir ödemenin karşılığını oluşturarak bir disiplin içerisinde bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz.
"Önümüzdeki dönem inşallah emeklilik sisteminde daha dengeli, daha adil, bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun için gelir kalemi oluşturmak lazım. Bütçe disiplinini bozmadan sistem inşa etmemiz lazım, çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde enflasyonun ciddi oranda düşmeye başlaması ve enflasyonla beraber bütçe disiplinini elden bırakmadan bu konuda sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirini artıracak noktasında gayretimiz, çabamız devam edecektir. Bu konularda çalışmaya devam ediyoruz.
Burada biz vergi adaletinin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, aynı zamanda çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması hususunda, vergi kayıpları kaçaklarının azaltılmasında ciddi bir emek sarf ediyoruz. Tekliflerimiz bunu içeriyor."