21.12.2024 - 00:36 | Son Güncellenme:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda asgari ücret üçüncü toplantısı tamamlandı. İşçi, işveren ve hükümet cephesinden temsilciler 2025’in asgari ücretini belirlemek üzere görüştü. Vatandaşlar ise toplantı hakkında soruları gündeme taşıdı.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "19 gündür süren asgari ücretle ilgili bir serüveni beraber yaşıyoruz. 4 tane asgari ücretli arkadaşımız var. Taşeron işçisi, karayolu işçisi, gazeteci kardeşimiz, aşçı, kuaför. Asgari ücret görüşmeleri başlamadan 1 hafta evvel yönetim tespit etti. Bizim uzmanlarımız, hukukçularımız asgari ücret bugüne kadar nasıl uygulandı, hangi kalemleri ilgilendiriyor? Onlarla ilgili arkadaşlarımız bilgi sahibiler. Geçmişte masada sendikacılar vardı. Sabah dokuzda bir toplantı yaptık.
Bir süreç devam ediyor. Maalesef kamuyunda bizle ilgili bir rakam açıklayın, ondan kolay bir iş yok. Ayın başında asgari ücret başladığında açıklardık mesele hallolurdu. 20 günlük süre zarfında Türk-İş niye açıklamıyor? İşveren ne verecek onu söylemesi gerekiyor. Antidemokratik bir asgari ücret yapısı var.
Ben HAK-İŞ’in başkanı, DİSK’in Başkanı ile de konuştum. Burada yetkili 4 tane arkadaşımız, Ramazan Bey de onlara başkanlık ediyor. Biz burada asgari ücretle ilgili bir rakam bekledik. Masada hükümetin 5 temsilcisi var. İşverenin 5 temsilcisi var. Bizim de 5 arkadaşımız var. Maliye Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, TÜİK var.
Biz öyle bir noktadayız ki 2024 yılı bizim için de ülke için de zor bir yıl oldu. 2023 de öyle oldu. Şu anda kamu işçisi savunma sanayiinden ulaşımda, iletişimdeki bütün işçiler asgari ücret seviyesinde ücret alıyor.
Kira artışı ortada, geçim şartları ortada öyle bir noktayız ki şu anda asgari ücret 11 bin TL düzeyine düştü. 1 sene evvel 17 bin TL alım gücü vardı şu anda alım gücü 11 bin TL civarında.
Biz bugün bu meselenin biteceğini ümit ediyorduk. Toplantıya Ramazan Bey katıldı. Geldiler oradaki tabloyu bize anlattılar. Dediler ki işveren de hükümet de bir rakam vermiyor."
Bugüne kadar açıklamadığımızın sebebi şu: İşveren, hükümet açıklasın. Şu anda Sayın Mehmet Şimşek diyor ki ülke iyiye gidiyor. Madem iyiye gidiyorsa asgari ücret geçim ücreti oldu. İşi, ailesini nefes aldıracak bir geçim ücreti açıklayın da bundan hepimiz mutlu olalım."
Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz %45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek %20 refah payı ile 29.583 TL.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını uzlaşı ve istişare zemininde yürütüyoruz.
Bugün gerçekleştirdiğimiz 3’üncü toplantıda işçi ve işveren temsilcilerimiz ile Bakanlığımızda bir araya geldik.
2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız."
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, şu ifadeleri kullandı: "Bugün bir araya geldik. Pazartesi günü yapmış olduğumuz toplantıda önümüzdeki hafta itibarıyla 3’üncü toplantı yapılacak ve nihayete erilecekti. Olağanüstü bir çağrım oldu. Biz de burada bulunduk. Temennimiz hayırlı olması. Sabahleyin TÜRK-İŞ’te asgari ücretlinin görüşünü aldık. Bakanlığımıza komisyon toplantısı olarak katıldı. Komisyon toplantısında rakam olarak yine hiçbir şey gündeme gelmedi.
"GÖRÜŞLERİMİZİ SUNDUK"
"Geçim şartlarımızı sunduk. Gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğini söyledik. 8 milyon civarında asgari ücretli arkadaşımızın bir nebze olsun ev kirasını ödeyebilsin, çocuklarının ihtiyacını karşılayabilsin, evin giderini karşılayabilsin diye gündeme getirdik, konuştuk. Söylediklerimizden rakam çıkıyor. Rakamın tamamı çıksa onu verme şansları yok. Bu kadar giderleri saymama rağmen giderlerin çok maliyet olduğunu hepimiz biliyoruz. Sayın Bakanımız bizim görüşlerimizi, işverenin görüşlerini aldı."
Bakanlığımız tekrar bir araya gelecekler. Görüşmeleri değerlendirecekler. Önümüzdeki hafta inşallah hem rakam hem sonuç gelir diye düşünüyoruz. Temennimiz milletin kabul edebileceği, rahatlayabileceği bir ücret getirirler. Dolayısıyla hem insanlarımız hem kamuoyu asgari ücretin iyi olduğundan bahsederler. Asgari ücret düşük olursa yine 1 yıl çalışırız ve 1 yıl geçinemeyiz. 1 yıldan beri 17 bin TL asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız ücret almakta. İnsanların yüzünü güldürmek lazım.
Temennimiz oy birliği ile olsun. Şimdiye kadar oy birliği ile 6 defa olmuş, 18 defa muhalif olmuşuz. Bizi muhalif olarak inşallah tekrar yapmazlar. Makul ölçülerde bir ücret getirirler. O ücret de kabul edeceğimiz bir ücret olursa biz de tamam deriz. Kabul etmeyeceğimiz bir ücret olursa kabul etmeyiz.
Şimdi deniliyor ki ücret kabul etmezseniz ne yapacaksınız? Bu toplu sözleşme değil, bu pazarlık ücreti değil, başlangıç ücreti nedir? Bundan az ücret vererek işçi çalıştıramazsın. Aynı işverenin altında yıllarca çalışan işçi arkadaşlarımızın hala asgari ücretle çalıştığını biliyoruz. Bunların kıdemi yok mu? Maalesef yok. Alım gücünü göz önünde getirerek inşallah sonuç olur diye düşünüyorum.
Asgari ücret 4. toplantı için tarih belli olmadı.
Bizim 4 tane asgari ücretle çalışan işçi arkadaşlarımız var onlar da yanımızda. Bir tanesi sizin meslektaşınız, diğerleri aşçı, kuaför, taşeron işçisi arkadaşlarımız var. Burada çalışmalarını yapıyorlar, bize bildirecekler. Bu arada hızlı bir gelişme olacak. Arkadaşlarımız sonuçlara çalışıyor. Kendi geçimlerini zaten kendileri biliyor.
İşveren tarafı hiç rakam söylemiyor, biz de söylemiyoruz. Biz geçinemiyoruz. Biz rakam söylersek bu işin altından kalkamayız. Rakam söylemek en kolayı. Makul rakam söyleyenler var. Bunlar oyalamadan başka bir şey değil. Milleti beklentiye sokmanın anlamı yok. Beklentileri ortaya koyup kamuoyuna açıklamaları lazım."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını uzlaşı ve istişare zemininde yürütüyoruz.
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “İşçi tarafı bir açıklama yapacaktır. Bence 4’üncü toplantıya kalacaktır. Bugüne kadar izlenen politikalara bakacak olursak işveren yüzde 25’ler civarında bir artış istiyor.
Çalışan tarafı da ben gerçekleşen enflasyon üzerinde rakam istiyorum açıklamasında bulunuyor. Gerçekleşen enflasyon yüzde 45. Piyasa şartları, sıkı para politikasından kaynaklı bu sene asgari ücrete 12 puanlık refah payı yapılmıştı. Aradaki rakam yüzde 33-35 civarında. Alt sınırımız yüzde 30, üst sınırımız yüzde 35’ler civarında.