12.06.2024 - 17:35 | Son Güncellenme:
Mübarek zamanlarda İslam alemi oruç tutuyor. Kurban Bayramı arefesinde oruç tutmak isteyen Müslüman alemi de arefe günü oruç tutulur mu, tutulmaz mı araştırıyor. İşte, arefe günü orucu hakkında merak edilenler ve oruç tutmanın yasak olduğu zamanlar...
Diyanet İşleri Başkanlığı arefe günü oruç tutmak hakkında merak edinleri yanıtladı. Arefe günü, hacı adayları dışındaki Müslümanlar oruç tutabiliyor.
Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur.
Oruç tutmanın yasak olduğu günler denince akla ilk olarak bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Ramazan Bayramının birinci günü ve Kurban Bayramı günlerinde oruç tutulmayacağını bildirmiştir.
Hacıların, oruç tutmaları nedeniyle güçsüz ve yorgun düşme ihtimalleri bulunduğu takdirde, Zilhiccenin 8. “terviye” ve 9. “arefe” günlerinde oruç tutmamaları daha uygun görülür.
Öte yandan sadece âşûrâ gününde (Muharrem ayının 10. gününde) oruç tutmak mekruh sayılır.
Şaban ayının sonuna gelip, Şaban’dan mı yoksa Ramazan’dan mı olduğunda şüphe edilen gün oruç tutmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.) Ramazan’ı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamayı yasaklamıştır.
İki veya daha fazla günü, arada iftar etmeksizin birbirine ekleyerek oruç tutmak mekruhtur.