Ardahan ili, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer almaktadır. İlin 2019 yılı verilerine göre toplam nüfusu 97.319’dur. Ardahan ili 2019 yılında müdahale edilen olay sayısı (mahsur kalma, ulaşım kazası, kayıp, KBRN, sel/su baskını, yangın, deprem, boğulma, heyelan, göçük/maden kazası, fırtına/hortum, iş kazası, patlama, çığ vd.) bakımından ülke genelinde afet riski az denebilecek iller arasında yer almaktadır. Ardahan ilinde en fazla sel/su baskını olayı, hemen ardından da heyelan/toprak kayması olayı (özellikle Posof ilçesinde) gözlenmektedir.
Depremsellik açısından; Ardahan ili için en büyük yer ivmesi değerlerinin Göle ilçesi civarında yoğunlaştığı görülmektedir. Günümüze kadar AYDES verilerine göre merkezi il sınırları içerisinde olan 16 deprem yaşandığı görülse de yaşanan depremlerde fazla mal ve can kaybına uğranmadığı gözlenmektedir. Sadece 1976 yılında yaşanan depremde 4 kişi hayatını kaybetmiştir.
En hareketli deprem kuşaklarından olan Akdeniz-Alp-Himalaya sistemi üzerinde yer alan ülkemiz; Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Batı Anadolu Fayı’nın oluşturduğu kırık sistemlerinden etkilenmektedir. Bu kırık sistemleri Anadolu’nun tarihi süreçte birçok deprem yaşamasına neden olmuştur.
AFAD ARDAHAN İRAP DEPREM RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ...
Ardahan da bulunan diri faylar Göle ilçesinden geçmekte ve Kuvaterner fayı olup Göle Fayı olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında KB-GD ve KD-GB yönlü faylar da bulunmaktadır. Bahsedilen fayların büyük bir bölümü doğrultu atımlıdır. KB-GD yönlü faylara örnek olarak Merkez ve Çıldır ilçelerindeki faylar; KD-GB yönlü faylara örnek olarak da Posof ve Damal ilçelerindeki faylar gösterilebilir.