09.01.2025 - 00:15 | Son Güncellenme:
Ankara Usulü Öllüğün Körü yemeği, bugün Gelinim Mutfakta'da yapılıyor. Bu yemeği en iyi şekilde yapan çeyrek altın ödülünü kapacak. İzleyiciler Ankara Usulü Öllüğün Körü yemeğinin detaylarına ilişkin aramalarını hızlandırdı. Peki, Gelinim Mutfakta Öllüğün Körü nasıl yapılır? Ankara Usulü Öllüğün Körü malzemeleri nelerdir? Öllüğün Körü ismi nereden geliyor?
Rivayete göre Ankara Çankaya'ya ait bir yemek olan Öllüğün Körü'nün adı şu şekilde oluşmuştur: Bir kişi kıymalı ve peynirli erişte pişirirken komşusu ısrarla "Ne yemek yapıyorsun?" diye sorar. Israrla sorulara sinirlenen kişi Ankara şivesiyle elinin körü demek yerine "Öllüğün Körü" cevabını verir. Yemeğin adı bu diyalogdan gelir.
ANKARA USULÜ ÖLLÜĞÜN KÖRÜ MALZEMELERİ
200 gram kıyma
300 gram erişte
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
Erişteyi yağlamak için:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
1 kase süzme yoğurt
Öncelikle bir kaba 2, 5 litre su konulur.
Kaynamaya başladıktan biraz tuz ve erişteler ilave edilir. Ara ara karıştırılır.
Diğer tarafta 1 çorba kaşığı tereyağ ve 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kıymalar rengi dönene kadar kavrulur.
Soğanları ilave edilir.
Tuz ve karabiberi de konulup orta ateşte soğanlar ölene kadar kavrulur.
10-12 dk haşlanan erişteler süzgeç yardımıyla süzülür.
Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağ ve yarım çay bardağı sıvı yağ konulur.
Yağın içine iri parçalanan cevizler eklenerek 1-2 dk orta ateşte, yakmadan kavrulur.
Kavrulan cevizlerin üzerine, süzülen erişteler eklenip karıştırılır ve yemeğimiz servise hazır.