Rivayete göre Ankara Çankaya'ya ait bir yemek olan Öllüğün Körü'nün adı şu şekilde oluşmuştur: Bir kişi kıymalı ve peynirli erişte pişirirken komşusu ısrarla "Ne yemek yapıyorsun?" diye sorar. Israrla sorulara sinirlenen kişi Ankara şivesiyle elinin körü demek yerine "Öllüğün Körü" cevabını verir. Yemeğin adı bu diyalogdan gelir.
ANKARA USULÜ ÖLLÜĞÜN KÖRÜ MALZEMELERİ
200 gram kıyma
300 gram erişte
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
Erişteyi yağlamak için:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
1 kase süzme yoğurt