Aksaray fay hattı
Aksaray il merkezi için en tehlikeli fay Tuzgölü Fayı’nın Helvadere segmentidir. MTA tarafından yapılan paleosismoloji çalışmalarına göre deprem tekrarlanma aralığı dolmuş olan bu segmentin her an yaklaşık Mw 7,0 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli bulunmaktadır. Bu büyüklük Helvadere segmentinin tek başına üretebileceği maksimum deprem olup, en iyimser senaryodur. Kuzeydeki Acıpınar ya da güneydeki Altunhisar segmentlerinin birlikte kırılması durumunda meydana gelebilecek deprem büyüklüğü Mw < 7,5 olacağı tahmin edilmektedir
AFAD AKSARAY İRAP DEPREM RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ
Orta Anadolu’nun depremselliğinde etkin rol oynayan faylar sırasıyla, Akşehir, İnönü-Eskişehir, Tuzgölü, Konya-Bulok, Niğde ve Çeltikçi fay zonlarıdır. Bunların dışında çok sayıda ve küçük boyutta faylar da vardır. Aksaray’ı etkileyen en önemli diri faylar, Tuzgölü Fay Zonu, Kırşehir Yöresi Fayları, Keskin Fayı, Gümüşkent Fayı, Ecemiş Fayı ve Hirfanlı Barajı ve Eskil civarından geçen faylar olarak sıralanabilir.
Tuzgölü Fayı Şereflikoçhisar’dan başlayarak büyük bir kısmı Aksaray ilsınırları içinde yer alan ve Hasandağı’nın eteklerine kadar uzanan ve E-90 Karayoluna (Ankara-Aksaray) paralel bir şekilde devam eden, Karkın Köyü, Karaören Köyü, Akhisar, Sağlık Kasabası, Aksaray İl merkezi, Topakkaya Kasabası, Çimeli ve Baymış Köyü, Acıpınar, Sarayhan, Altınkaya üzerinden Hüsrev Yaylasından Şereflikoçhisar’a uzanan 180 km uzunluğunda ve 30 km derinlikte faal olan ve deprem üreten, enerjisinin bir anda boşalması halinde 6,7 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasitede bulunan Tuz Gölü Fay Zonu geçmektedir.