14.03.2023 - 12:29 | Son Güncellenme:
Ağrı deprem risk haritası ve bölgenin jeolojik özellikleri araştırma konusu olmaya devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gündeme gelen deprem risk haritaları üzerinden bölgede yer alan diri fay hatları, tarihsel süreçte meydana gelen depremler, yaşanan afetlere ilişkin bilgileri görüntüleyebilmek mümkün! Peki Ağrı deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu?
Ağrı ili; Merkez İlçe, Diyadin, Doğubayazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay ve Tutak olmak üzere toplam 8 ilçeden oluşmaktadır. 11.099 km²’lik yüzölçümüne sahip ilimiz ülkemiz topraklarının yaklaşık % 1,4’lük bölümünü kaplamakta olup, yüzölçümü büyüklüğü bakımından Türkiye’de 26. sırada yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Doğubayazıt ve en küçük ilçesi Taşlıçay’dır.
Ağrı ili bulunduğu jeolojik konum ve taşıdığı jeomorfolojik özellikleri itibariyle tarihsel ve aletsel dönemlerde büyük afetlere maruz kalmıştır. İlde en sık yaşanan afetler sırayla heyelan, su baskını, kaya düşmesi, çığ, deprem şeklinde sıralanmaktadır.
Ağrı il merkezi ve bağlı ilçeler depremsellik açısından deprem kuşağında yer almakta olup Erciş Fayı, Erzurum Fayı, Malazgirt Fayı, Eleşkirt ovasının kuzeyini boydan boya geçen Kağızman Fayı, ovanın güneyinden geçen Tutak Fayı, devamında Çaldıran Faylarının etkisinde kalmaktadır.
Ağrı ili ve dolaylarında tarihsel dönemde meydana gelen depremler incelendiğinde; magnitüd değeri 7.9 olan en büyük depremin 1939 yılı Erzincan depremi olduğu görülmektedir. Bu deprem çevre illerde kuvvetli şekilde hissedilmiş ve can ve mal kaybına neden olmuştur. Yakın tarihlerde meydana gelen ve magnitüdü 7.2 olan Van depremi ise ilimiz ve çevre illerden hissedilmiş olup can ve mal kayıplarına neden olmuştur.
Tarihsel dönemle il genelinde 1900 den günümüze; 5 adet hasar yapıcı deprem meydana gelmiş olup bunların en büyüğü ve en fazla can ve mal kaybına neden olanı 2004 yılında merkez üssü Doğubayazıt ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremdir. Yaşanan bu depremde konutların kerpiç türünde yapılmış olması sebebiyle çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuş olup 18 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Genel olarak il genelinde meydana gelen depremlerin 4 büyüklüğünde olduğu ve çoğunluğunun güncel tektonik olarak aktif olan bölgelerde oluştuğu görülmektedir.