21.12.2024 - 14:47 | Son Güncellenme:
Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik ile 12 Mayıs 2022'de yayımlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği" ise yürürlükten kaldırıldı. Peki, Aday öğretmenlik yeni yönetmelik kapsamı ne?
Yönetmelik, aday öğretmenlerin adaylık süreçleri ve öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.
Bu çerçevede, 18 Ekim 2024 tarihinde aday öğretmen olarak görevde bulunanlar ile 1 Eylül 2025 tarihine kadar aday öğretmen olarak istihdam edilecekler, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na katılacaklardır.
Adaylık süresi, 1 yıldan kısa, 2 yıldan ise uzun olamayacaktır. Aday Öğretmen Yetiştirme Programını tamamlayan ve bir yıllık görev süresini dolduran aday öğretmenlerin adaylıkları sona erecek ve öğretmen olarak atanacaklardır.
18 Ekim 2024 tarihinde sözleşmeli öğretmen olarak görevde bulunanlardan adaylık sürecini tamamlamayanlar ile 1 Eylül 2025 tarihine kadar sözleşmeli öğretmen olarak çalışacaklar da, aday öğretmenler için belirlenen adaylık sürecine tabi olacaklardır.
Adaylık sürecini tamamlayan sözleşmeli öğretmenlerden, sözleşmeleri gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayarak öğretmen kadrosuna atananların adaylık süreci uygulanmayacaktır.
Öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almayan öğretmenler, Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’na başvurabilecekler. Bu programı başarıyla tamamlayanlara, uzman öğretmen unvanı verilecektir.
Uzman öğretmenlerden, uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar, Başöğretmenlik Eğitim Programı’na başvurabilecekler. Bu programı tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı alacaklardır.
18 Ekim 2024 tarihinde görevde olan öğretmen ve uzman öğretmenlerden, öğretmenlik veya uzman öğretmenlikte 20 yılını tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almayanlar, Başöğretmenlik Eğitim Programı’na başvurabilecekler. Bu programı bitirenler başöğretmen unvanına sahip olacaklardır.
Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alacakların, öğretmenlik veya uzman öğretmenlik süreleri hesaplanırken, öğretmen veya uzman öğretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri dikkate alınacaktır.
Bu hesaplamada yer alacak sürelerden bazıları şunlardır: Aday öğretmenlikte geçirilen süreler, Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görev yaparken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılan ve askerlik hizmetini öğretmen olarak yerine getirenlerin, temel askerlik eğitiminden sonraki süreleri, eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı görevlerinde geçen süreler, vekil öğretmenlikte geçirilen süreler.
Öğretmen unvanından, bu göreve atanmanın yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten itibaren, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanından ise, uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılacaktır.
Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara, her unvan için ayrı ayrı bir derece verilecektir.
Özel okulda görev yapan öğretmenler de başvurabilecek
Bakanlığa bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler ve bu kurumlarda öğretmenliğe atanma şartlarını taşıyan yöneticiler ile Bakanlık dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenler de şartları taşımaları kaydıyla uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunabilecek.