21 Mart'tan itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlarken, Kuzey Yarım Küre’de ise gündüzler, geceden uzun olmaya başlar.
Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
Güneş ışınlarının Ekvator'a dik gelmesiyle aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Gündüz ile gece eşitlenir. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır (21 Mart ve 23 Eylül).