01.01.2025 - 11:33 | Son Güncellenme:
Gün içerisinde yaptığınız aktiviteleri çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Kendisi henüz konuşamıyor olsa bile ona nesneleri tanımlayabilir, gördüklerinizi, hissettiklerinizi ve duyduklarınızı anlatabilirsiniz. Bu sayede çocukların kelime bilgisi gelişmeye başlayabilir.
Birçok ebeveyn, çocuğuyla konuşurken küçük çocuk taklidi yapar. Ancak doğru olan, doğal ve rahat bir ses tonuyla konuşmanız gerektiğidir. Bebek konuşmaları yaptığınızda dikkatini çekebilirsiniz, ancak büyüdükçe normal bir konuşma tarzına alıştırmanız gerekir. Dil gelişimine katkıda bulunmak için doğallıktan yana olun.
Çocuğunuzla konuşurken ses çıkarması için ona zaman tanımanız gerekebilir. Bir şey söyledikten sonra hızlı cevap beklememelisiniz. İhtiyaçlarını ifade etmesi için fırsat tanıyın. Bu durum başta kelime yoluyla değil, beden diliyle ilerleyebilir.
Çocuğunuzun cümlelerinizi tamamlamasına yönelik sohbetler açabilirsiniz. 'Cloze ifadeleri' adı verilen bu yöntemde, tanıdık bir cümleyi başlattıktan sonra son kelimeyi söylemeden durmanız gerekiyor. Çocuğunuzun tamamlamasını bekleyin. Bu yöntemi şarkılar üzerinden kolayca uygulayabilirsiniz.
Çocuklar konuşmaya hazır olmadığında mimikler ve işaret diliyle var olabilir. Siz de ayak uydurduğunuz zaman iletişim kurmayı öğrenmesine zaman tanımış olursunuz. Ayrıca, onun sevdiği oyunları oynayarak, oyun sırasında konuşmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuklar için eğlenceli şarkılar büyük önem taşır. Ritmik sesler ve hareketler daha akılda kalıcı olabilir. Özellikle tekerleme ve şarkılar dikkatlerini çekerek hafızalarında yer edebilir. Bu noktada konuşmasını beklemek yerine, şarkılar da öğretebilirsiniz.