SözlükYiğitbaşı Nedir, Kime Denir? Yiğitbaşı Görevleri Nelerdir?

Yiğitbaşı Nedir, Kime Denir? Yiğitbaşı Görevleri Nelerdir?

04.07.2022 - 15:42 | Son Güncellenme:

Osmanlı imparatorluğu döneminde günlük esnaf ve dükkanlar içerisinde yer alan usta çırak ilişkilerini düzenleyen, esnafın kendi içerisinde oluşabilecek uyuşmazlıklar için arabuluculuk yapan veya mahkeme tarafından kesinleşen kararı yerine getiren kişilerin almış oldukları lakaba yiğitbaşı denmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yiğitbaşı Nedir, Kime Denir Yiğitbaşı Görevleri Nelerdir

 Yiğitbaşı, esnaf içerisinde oldukça prestij sahibidir. Özellikler çırakların ustalık belgeleri verirken yiğitbaşı son değerlendirmesini belirmektedir.

Haberin Devamı

 Yiğitbaşı Nedir?

 Yiğitbaşı, toplum içerisinde ustaların ustası olarak ifade edilmektedir. Özellikle Osmanlı imparatorluğu döneminde Yiğitbaşları tarafından esnaf ve alıcılar arasındaki ilişkileri düzenleyen bir mercii olarak faaliyette bulunmakta idi.

 Yiğitbaşı Kime Denir? 

 Bugünkü tüketici heyeti kurumunun gerçekleştirdiği görevleri Osmanlı döneminde Yiğitbaşları sağlamaktadır. Özellikle, satılan mal veya ürünlerin fiyatları, ayıplı mal olup olmaması veya esnaf şikayetleri konusunda Yiğitbaşları devreye girer ve uyuşmazlık çözümü konusunda bilirkişilik yapmaktadırlar.

 Yiğitbaşı Görevleri Nelerdir?

 Esnaf ve işçilerin sendika haklarını korumak, düzenlemek, esnaf arası çıkan uyuşmazlıklara kadıya gitmeden önce arabuluculuk yapılmasını sağlamak, tüketici şikayetlerini dinleyerek çözümü konusunda müdahalede bulunmak, Esnaf arasındaki uyuşmazlığın Ketüda'ya gitmesi sonucunda çıkan gerekçeli kararı uygulamaya koymak ve kontrolünü sağlamak, Esnafların aktif olarak üyesi bulunulan Lonca teşkilatını yönetmek Lonca tarafından alınan kararların doğru ve adil bir şekilde uygulanmasını sağlamak, gözetmenlik yapmaktır. Esnafın satmak üzere tezgaha çıkardığı mallar arasında diğer bir esnafla arasındaki haksız rekabeti önlemek. Fiyatlamanın doğru yapılması konusunda kontrolleri gerçekleştirmek, bozuk ürün, ayıplı mal olması halinde alıcının şikayetini dinleyerek uyuşmazlığı gidermek gibi görevleri bulunmaktadır.