DünyaSavaşta son dakika, bir suikast daha! 'İsrail askerleri Lübnan'a çoktan girdi!'

CANLI Savaşta son dakika, bir suikast daha! 'İsrail askerleri Lübnan'a çoktan girdi!'

29.09.2024 - 11:38 | Son Güncellenme:

Hem Suriye-Irak sınırında hem de Ürdün'de gece yarısı patlamalar duyuldu, Orta Doğu toz duman. Hasan Nasrallah suikastının ardından İsrail'in Lübnan sınırının içerisinde küçük manevralara giriştiği haberleri var, bugün sabah yapılan açıklamada son suikast duyuruldu.

Gazze Şeridi'ndeki vahşetini Lübnan'a taşıyan İsrail ordusu, gece boyunca çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi. Bir haftası bugün dolacak saldırı dalgasında can kaybı 1000'i aşmış durumda.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İSRAİL JETLERİ SURİYE'Yİ VURDU

Arap medyası, İsrail savaş uçaklarının Suriye'nin Lübnan sınırına yakın şehri El Kusayr'da hava saldırısı düzenlediğini bildiriyor.

Bir haftadır Lübnan'a eşi benzeri görülmemiş yoğunlukta havadan saldıran İsrail ordusu, hafta içinde Suriye sınırındaki bazı köprü ve geçişleri de vurdu.

İRAN'DAN YİNE İNTİKAM YEMİNLERİ



Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin 31 Temmuz tarihinde Tahran'da suikasta uğraması, İran'da intikam seslerinin yükselmesine neden oldu. Dini lider Ali Hamaney'den ordu komutanlarına kadar birçok isim, İsrail'den Haniye'nin intikamını alacaklarını dile getirdi.

Ancak geride kalan iki ayda Tahran yönetiminin herhangi bir adım atmadığı görüldü. Dahası, İran'ın Orta Doğu'daki en sıkı müttefiki Hizbullah lidersiz kaldı.

İsrail jetleri Beyrut'un güneyindeki Dâhiye semtinde Hizbullah'ın ana karargahını onlarca tonluk bombalarla vurdu, İran destekli grubu 32 yıldır yöneten Hasan Nasrallah ve diğer pek çok üst düzey komutan öldü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün komutanlarından Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın da Beyrut'taki saldırıda öldüğünü doğruladı.

Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'le başlayan suikast dizisi Orta Doğu'da taşları yerinden oynatırken, İran bir kez daha intikam yeminleri ediyor.

İran'da beş günlük ulusal yas ilan eden dini lider Hamaney, Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin 'intikamsız bırakılmayacağını' söyledi. Müslümanları 'ellerindeki kaynaklarla' Hizbullah'ın yanında olma çağrısı yapan Ayetullah Hamaney, "Bu bölgenin kaderini Hizbullah'ın öncülüğünde direniş güçleri belirleyecek" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise, bugün yaptığı açıklamada Abbas Nilfüruşan'ın İsrail tarafından öldürülmesinin yanıtsız kalmayacağını dile getirdi.

Suriye iç savaşında Beşar Esad saflarında rol aldığı bilinen Nilfüruşan, İran resmi televizyonu tarafından Kasım Süleymani'nin yoldaşı olarak tanımlandı.

Ocak 2020'de ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani, İran'ın Orta Doğu'daki vekil güçlerini şekillendiren Kudüs Gücü'nün uzun yıllar boyunca komutanıydı.

ABC: LÜBNAN SINIRININ İÇİNDE OPERASYONLAR BAŞLADI



On yıllardır peşinde olduğu en önemli düşmanını Beyrut'u Amerikan yapımı yeraltı bombalarıyla vurarak öldüren İsrail, Lübnan'a yeniden saldırdı.

İsrail savaş uçakları, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bulunduğu binaları Cuma akşamı bombardımana tuttu. Beyrut sakinleri, hiçbir savaşta bu kadar şiddetli bir bombardıman hissetmediklerini söylüyor. İsrail ordusu Nasrallah'ın öldürüldüğünü Cumartesi sabahı duyurdu, Hizbullah ise bu bilgiyi öğle saatlerinde doğruladı.

Orta Doğu'da yeni bir dönemin başladığı anlamına gelen saldırı İsrail'i durdurmadı, jetler gece yarısı Lübnan'da onlarca noktayı bombaladı. Resmi açıklamada her zamanki gibi Hizbullah'ın füze fırlatma rampaları ve silah depolarının hedef alındığı belirtildi.



LÜBNAN'DA CAN KAYBI 1000'İ AŞTI

Gazze Şeridi'ndeki vahşeti Lübnan'a taşıyan İsrail'in hava saldırıları bugün bir haftasını dolduruyor, şimdiye kadar 1000'den fazla insan hayatını kaybetti. Yaklaşık 1 milyon Lübnanlı evlerini terk etmek zorunda kalırken, yalnızca Cuma günü Beyrut'un güneyinden on binlerce insan kaçtı.

HİZBULLAH FÜZESİ İSRAİL'İ AŞIP ÜRDÜN'E DÜŞTÜ

Liderini kaybeden Hizbullah ise, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan Taberiye'ye bu sabah füzeler ateşledi. Sekiz roketlik füze yağmuru öncesinde Taberiye ve etrafındaki yerleşimlerde sirenler çaldı. İsrail ordusu, füzelerin açık alana düştüğü bilgisini verdi.

Lübnan'dan fırlatılan füzelerden biri ise, İsrail'i aşıp Ürdün'ün başkenti Amman'ın doğusuna kadar ulaştı. Ürdün ordusu, Grad füzesinin Lübnan'ın güneyinden atıldığını ve çölde boş bir alana düştüğünü açıkladı.

NEW YORK TIMES: İSRAİL LÜBNAN'IN DERİNLİKLERİNE GİZLİ KOMANDOLAR GÖNDERDİ

Halihazırda tüm dünyanın en çok merak ettiği soru ise, İsrail ordusunun Lübnan'a karadan saldırıp saldırmayacağı. Amerikan ABC televizyonuna konuşan iki yetkili, İsrail ordusunun Lübnan sınırının içinde küçük operasyonlar başlattığını veya başlatmak üzere olduğunu söyledi.

ABC'ye konuşan iki ABD'li yetkili küçük ölçekli sınır hareketlerinden söz ederken, Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr da sınırdaki manevralara dair doğrulanmamış haberler olduğu bilgisini geçti.


Uluslararası haber ajansı AFP, hafta içinden sonra bugün de Lübnan sınırına yığılan İsrail tanklarının fotoğraflarını dünyaya servis etti.

The New York Times gazetesi ise, İsrail ordusunun Lübnan'ın derinliklerine gizli komandolar gönderdiğini yazdı. 2006'daki yenilginin ardından Lübnan'dan istihbarat toplamak için İsrail'in strateji geliştirdiğini kaydeden New York Times, söz konusu sivil görünümlü komandoların ABD'nin 2020'de Kasım Süleymani'yi öldürdüğü saldırıda verdikleri istihbaratla rol oynadığını da belirtti.



AL JAZEERA MUHABİRİ: SUİKAST BİR DÖNÜM NOKTASI

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Dorsa Jabbari, İsrail'in Lübnan'ın başkentini bombardımana tutmasının görünürde sona ermeyeceğini aktardı. Hizbullah'ın kalesi Dâhiye semtindeki İsrail saldırılarının Beyrut'un güneyinden diğer semtlere de yayıldığı bilgisini veren muhabir Jabbari, ayrıca İsrail drone'larının seslerini gün boyunca duyduklarını söyledi.

Bir diğer Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr Hasan Nasrallah suikastını 'bir dönüm noktası' olarak tanımladı, Lübnan'ın en güçlü insanı olarak görülen Hizbullah liderinin ölümüyle grubun destekçilerinin endişeye kapıldığını bildirdi.

Mevcut tablonun Hizbullah için hem örgütsel seviye de hem de halk düzeyinde bir kırılma anı olduğunu kaydeden tecrübeli muhabir Khodr, İran destekli grubun komuta yapısının sağlamlığını ve liderliğinin halen fonksiyonel olduğunu kanıtlamaya ihtiyaç duyduğunu ekledi.

Al Jazeera'dan Oliver Marsden ise, İsrail'in bombardımanı nedeniyle Beyrut'ta öfke, korku ve bitkinlik hissi olduğunu söylüyor. Dahiye'de yaşayan Hasan isimli genç bir erkekle konuştuğunu aktaran Marsden, Hizbullah'ın kalesi olan semtte herkesin ağladığını ve geleceğe dair bilinmezlik hissinin olduğunu aktardı.

Haberin Devamı
BİR SUİKAST DAHA



İsrail ordusu, bugün sabah yaptığı açıklamada Hizbullah merkez konseyi üyesi Nebil Kaouk'un jetler tarafından vurulduğunu duyurdu. Açıklamada, Kaouk'un sık sık medyada yer aldığı ve Hizbullah'ın tepe yönetimine yakın bir isim olduğu vurgulandı. Hizbullah'ın Önleyici Güvenlik Birimi komutanı olduğu da belirtilen Kavuk'un İsrail'e yönelik saldırılarda doğrudan rol aldığı savunuldu.

İsrail ordusunun açıklaması, İsrail medyası ve sosyal medyada Cumartesi akşamı çıkan haberleri izliyor. Söz konusu haberlerde, Cumartesi akşamı gerçekleşen bombardımanda Kavuk'un vurulduğu belirtilmişti.

İsrail jetleri tıpkı Hasan Nasrallah'da olduğu gibi Beyrut'un güneyindeki Dahiye semtini vurdu. Dahiye, Hizbullah'ın kalesi olarak biliniyor.

Nebil Kavuk'un ölümüne dair Hizbullah'tan henüz bir açıklama yok.

Kavuk'un İran destekli gruba 1980'li yıllarda katıldığı biliniyor.

RUSYA: İSRAİL'İN HEDEFİ ORTA DOĞU'DA İRAN-ABD SAVAŞI



Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 27 Eylül Cuma akşamı Beyrut'ta İsrail tarafından öldürülmesine dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Lübnan'da Hizbullah'ı kuran İran'ın yakın müttefikleri Rusya ve Çin'den dışişleri bakanlığı düzeyinde açıklamalar yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından Orta Doğu'da yükselen gerilimden derin endişe duyulduğunu ve yakından takip edildiğini bildirdi. Pekin yönetimi tüm taraflardan, özellikle İsrail'den tansiyonu düşürmek için acil şekilde adımlar atmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, İsrail'in Hasan Nasrallah suikastıyla ABD ile İran arasında bir savaş çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Lavrov'a göre, pek çok insan tüm bölgede topyekun bir savaşı kışkırtmak için suikastın gerçekleştirildiğine inanıyor.

"Hizbullah liderini öldürmek sadece bir siyasi sukast değil, bu çok alaycı bir eylem" diyen Rusya Dışişleri Bakanı, İsrail'in İran'ı kışkırtarak ABD'yi Orta Doğu'da bir savaşa sürükleyecek zemini yaratmaya çalıştığını vurguladı.

KIZILDENİZ KIYISINDAKİ İSRAİL ŞEHRİNDE SİRENLER ÇALDI

İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat şehrinde gece yarısı sirenler duyuldu. Irak'taki İran yanlısı grupların kamikaze silahlı insansız hava aracı saldırısını duyurmasının ardından çalan sirenleri, patlama sesleri izledi.

Irak'taki direniş ekseni, Eilat'taki hayati bir hedefe kamikaze drone ateşlediğini bildirdi. Yayınlanan videoda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın fotoğrafı da vardı ve intikam için saldırının gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail ordusu ise, bir savaş gemisinin Kızıldeniz semalarında bir kamikaze drone'u vurduğunu aktardı.

Birkaç gün önce Eilat limanına düşen bir kamikaze silahlı insansız hava aracı, iki kişinin yaralanmasına neden oldu.

Haberin Devamı
ABD'DEN SURİYE-IRAK SINIRINA HAVA SALDIRISI

Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da İran yanlısı gruplarla ABD ordusu arasında çatışma çıktı.

İran destekli gruplar, Fırat Nehri'nin batısından ABD askerlerinin bulunduğu Conoco gaz sahasına füzeler ateşledi.

Amerikan askerlerinin üssünde patlamalar duyulurken, kısa süre sonra ABD savaş uçaklarına acil kalkış emri verildi.

ABD jetlerinin Deyrizor'daki İran yanlısı gruplara ait noktaların yanı sıra Irak sınırındaki Elbu Kemal ilçesini de vurduğu bildirildi.