26.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ABD’nin Florida eyaletinin Atlas Okyanusu’na ve Meksika Körfezi’ne kıyıları bulunuyor. Florida, Güney Amerika’dan yasa dışı yöntemlerle ABD’ye getirilen büyük miktarlardaki uyuşturucunun dağıtımında da “hazırlık yeri” olarak kullanılıyor. Ancak zehir tacirleri, güvenlik güçlerinin kendilerini takip ettiğini anladıklarında uyuşturucu balyalarını okyanusa atıyorlar. Floridalı çevreci Dr. Tracy Fanara ile biyolog Tom Hird, 6 gün boyunca okyanusta araştırma yaptı. Araştırma sırasında bazı köpek balıklarının doğalarına aykırı “anormal” davranışlarda bulunduğu görüldü.
Kanları incelenecek
Uzmanlar bu anormalliğin, söz konusu köpek balıklarının okyanusa atılan balyaları parçalayıp kokainleri yutmasıyla gerçekleştiği sonucuna ulaştı. Fanara, “Kokain o kadar kolay çözünen bir uyuşturucu ki paketlerin açılmasıyla su üstünü kaplar ve köpek balıkları onları yutar. Okyanus akıntıları da kokain balyalarını bu bölgeye sürüklüyor” dedi. Uzmanlar, köpek balıklarındaki kokain seviyelerini belirlemek için bu hayvanlardan kan örneği alıp incelemeyi planlıyor. ABD Sahil Güvenliği’nin geçen ay Karayipler ve Florida sularında 186 milyon dolar değerinde uyuşturucu ele geçirdiği bildirildi.
‘Çarpık bir şekilde yüzüyordu’
Uzmanlar, Florida’da yaptıkları incelemede, köpek balıklarının nasıl davranacağını görmek için okyanusa yapay bir kuğu ve kokain balyalarına benzeyen paketler bıraktılar. Deneyde köpek balıklarının yapay kuğu yerine hızla gidip paketleri ısırdıkları görüldü. Uzmanlar, normalde insanlardan çekinen bir tür olan çekiç kafalı bir köpek balığının kendilerine doğru çarpık bir şekilde yüzmesini de aldığı kokaine bağladılar. Bir başka deneyde de köpek balıklarının uçaktan atılan yapay kokain balyalarına ulaşmak için birbiriyle yarıştığı kaydedildi. Söz konusu köpek balıklarının uyuşturucu bağımlısı haline gelmiş olabileceği düşünülüyor.