12.10.2012 - 11:20 | Son Güncellenme:
Okul çağı, çocukların büyüme ve gelişmesinin en hızlı olduğu dönemlerden biridir. 5 Yıldız Et Mamülleri Gıda Yüksek Mühendisi Alkar Oğuz çocukluk döneminde yanlış veya eksik beslenmenin, kısa süreli ya da ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde 153 milyon çocukta büyüme geriliği görülürken, bu rakam, değer gelişmiş ülkelerde 4,2 milyon dolaylarında seyrediyor. Gelişmekte olan ülkelerde 102 milyon çocuğun, normal kilonun altında olduğu bilinirken; Afrika'da 15 milyon çocuk, zayıflık sınırının altında olup ve birçok hastalıkla mücadele etmektedir.
Et ve et ürünleri, içerdikleri yüksek kaliteli protein ile vitamin, demir ve çinko yönünden, beslenme açısından büyük önem taşır. Yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacı, kilogram başına 1-2 gram arasında değişirken, çocuklarda protein ihtiyacı daha fazladır. Çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri yönünden bu dönemde yeterli ve güvenilir hayvansal gıda tüketmeleri çok öneml taşımaktadır.
lkar Oğuz’un verdiği bilgilere göre kırmızı et vücudumuzda sentezleyemediğimiz, mutlaka dışarıdan almamız gereken esansiyel (elzem) aminoasitlerin tamamını yeterli miktarda ve dengeli oranda içeren temel bir gıdadır ve bu aminoasitler bir çocuğun büyümesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamaktadır.
Soya fasulyesi, kuru fasulye ve nohut gibi ürünler hayvansal gıdaların yerini tutmuyor!
Alkar Oğuz, “Gıdalarla aldığımız farklı kaynaklı proteinler, vücudumuz tarafından yeterince ve aynı şekilde değerlendirilememektedir. Yumurta, süt ve et gibi hayvansal gıdalardaki proteinlerin biyolojik değerliliği diğerlerine göre daha yüksektir. Bu nedenle, ihtiyaç duyduğumuz proteinleri, hayvansal gıdalar yerine sadece soya fasulyesi, kuru fasulye ve nohut gibi bitkisel ürünlerden temin etmek yeterince protein alınmasını sağlayamayabilir'' şeklinde açıklama yapmaktadır.
Türkiye'de okul çağı çocuklarının yüzde 30'unda demir eksikliği anemisi görülüyor!
Demir eksikliği anemisi, öğrenmeyi ve okul başarısını olumsuz yönde etkiler. 5 Yıldız Et Mamülleri Gıda Yüksek Mühendisi Alkar Oğuz bu durumun önlenebilmesi için de demir yönünden zengin bir gıda olan kırmızı etin tüketilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Çocuğunuzun fiziksel gelişiminin yavaşlığının nedeni çinko eksikliği olabilir
Bununla birlikte çinko eksikliğine bağlı olarak gözlenen en erken belirti, büyümenin yavaşlamasıdır. Ette bulunan çinko miktarı bu sorunun önüne geçmek için yeterli olabilmektedir. Vitamin B12, protein ve DNA sentezi, besinlerden enerji üretimi ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. Kırmızı et, bu vitamin yönünden de zengin gıda olması açısından, çocukların beslenmesinde mutlaka yer alması gerekmektedir.
Gebelikte kırmızı et tüketimi
Gebelikte yeterli ve gerekli bir protein kaynağı, kırmızı ettir. Gıda Yüksek Mühendisi Alkar Oğuz bu konuda şunları söyledi; “Et içerisinde protein, B grubu vitaminleri, yağ, su içerir ayrıca fosfor, sodyum, magnezyum, kalsiyum, çinko, demir, bakır mineralleri de içermektedir. İçeriğinde kaliteli demir vardır. Demir özellikle hamilelikte anemi oluşmasını engellemekte önem taşımaktadır. Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamin eksiklikleri gelişebilmektedir. Özellikle çocuğun hamilelikte sinir gelişiminin sağlanması için B grubu vitaminlere ihtiyacı vardır. B12 ve B6 vitamini sinir gelişimi için önem taşımaktadır.”