Çocuk ve Kültür & SanatYazarları tanıyalım: İhsan Oktay Anar

Yazarları tanıyalım: İhsan Oktay Anar

05.09.2024 - 10:52 | Son Güncellenme:

Bugün sizleri bir yazarımızla tanıştıracağız. 'Puslu Kıtalar Atlası' kitabını duymuşsunuzdur. Bu onun sayısız eseri arasında en popüler olanı. Kimden mi bahsediyoruz? Elbette İhsan Oktay Anar'dan. Peki kimdir İhsan Oktay Anar?

Yazarları tanıyalım: İhsan Oktay Anar

İhsan Oktay Anar, 1960 yılında İstanbullu bir ailenin en küçük çocuğu olarak Yozgat'ta dünyaya gelmiş. Babası Mehmet Sait Bey, annesi Bedia Hanım ve Süheyla ile Füruzan adlarında iki ablası varmış.

Haberin Devamı

Anar'ın ataları, 1893'te Kazan'dan İstanbul'a gelmiş. Büyükbabasının Abdullah Almaçov'muş. İstanbul'a yerleşen Anar'ın büyükbabası soyadı kanunu ile 'Anar' soyadını almış. İhsan Oktay Anar verdiği bir röportajda 'Anar' soyismini amcasının bulduğunu şu cümlelerle açıklamış: "Anar soyadını amcam bulmuş. Amcam bir Rum kadınına âşık olmuş, kadın ona karşılık vermemiş ve 'Seni hiç unutmayacağım, daima anacağım.' adında (anlamında) Anar soyadını seçmişler."

Yazarları tanıyalım: İhsan Oktay Anar

Anar, babasının mesleği gereği ilk ve ortaokulu İstanbul'da okumuş, lise çağlarında İzmir'e taşınmışlar. İzmir'de Karşıyaka Erkek Lisesi'ne başlamış ancak okuldan sürekli kaçıp kütüphaneye giden ve kütüphanede sürekli kitap okuyan Anar, devamsızlık yaptığı için okuldan atılmış. Okuldan atıldığının haberini aldıktan sonra akşam lisesine geçmiş ve lise eğitimini o şekilde tamamlamış.

Haberin Devamı

Liseden sonra Ege Üniversitesi'nde felsefe bölümünü kazanmış, lisanstan sonra yine aynı üniversitede yüksek lisan yapmış. 1995 yılında askerliğini Kuzey Irak Harekâtı'nda yapmış. Yüksek lisans ve askerlik sonrası Ege Üniversitesi felsefe bölümünde araştırma görevlisi olarak atanmış ve 2011 yılında emekli olmuş.

Puslu Kıtalar Atlası, Kitab-ül Hiyel, Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri,,Amat, Suskunlar, Yedinci Gün, Galîz Kahraman isimli eserleri okuyucu tarafından büyük ilgi görüyor.