Çocuk ve Kültür & SanatRessamları tanıyalım: Francisco Goya

Ressamları tanıyalım: Francisco Goya

04.09.2024 - 15:31 | Son Güncellenme:

Bugün size dünyaca ünlü bir ressamdan bahsedeceğiz. Bu ünlü sanatçımızın adı Francisco Goya. Babası yaldız utası olduğundan kimileri ona 'yaldızcı' kimileri de bir köyde doğduğu için 'çiftçi' diyordu.

Ressamları tanıyalım: Francisco Goya

Francisco Goya, İspanya’nın Fendetosdos kentinde dünyaya gelmiş. Altı çocuktan dördüncüsüymüş. Bir devlet okuluna gitmiş ve burada ömür boyu arkadaşlıkları hiç bitmeyen Martin Zapater ile tanışmış.

Haberin Devamı

Goya, 1763 ve 1766 yıllarında Real Academia de Bellas Artes de San Fernando isimli bir sanat okuluna resim örneklerini yollamış ancak okul tarafından reddedilmiş. Fakat o okulu çok istediği için çok çalışmış ve daha sonra okulu kazanmış.

Ressamları tanıyalım: Francisco Goya

14 yaşında ressam Jose Luzan’ın yanına gitmiş ve dört yıl boyunca onunla çalışmış. Daha sonra İspanyol Kraliyet ailesi için saray ressamı olarak çalışan Alman sanatçı Anton Raphael Mengs’in yanında çalışmak için Madrid’e taşınmış. Ancak ikili pek anlaşamadığı için yollarını ayırmış.

Duvar resimleriyle ünlü olan Goya, kendi başına İspanya sarayının ressamı olarak çalışmaya başlamış.

Francisco Goya’nın kariyerinin büyük bölümü soylular ve kraliyet üyeleri için resim yapmakla geçmiş.

Haberin Devamı

Ressamları tanıyalım: Francisco Goya

Başarılı giden kariyeri yakalandığı hastalık sonrası düşüşe geçmiş. Artık resimlerinde karanlık temalar içermeye başlamış. Yaşamının son günlerine kadar da kendi içine kapanık günler geçirmiş.