16.09.2024 - 12:34 | Son Güncellenme:
Göbeklitepe, M.Ö (milattan önce) 9600-9500 yıllarına kadar uzanan Neolitik döneme ait bir arkeolojik alan olarak kabul ediliyormuş. Göbeklitepe’yi inşa eden topluluğun ise avcı-toplayıcı bir yaşam tarzından geldikleri ancak Göbeklitepe ile yerleşik bir yaşam tarzına geçtikleri düşünülüyor.
Göbeklitepe'deki tapınaklar, inşa edildiği dönemin sosyal, dini ve kültürel özelliklerini ve zaman içinde nasıl değiştiğini yansıtan önemli bir keşifmiş.
Devasa taş sütunlarla çevrili dairesel yapılardan oluşan Göbeklitepedeki bu tapınak sütunlar, taşlar oyulmuş ve kabartmalarla süslenerek inşa edilmiş. Her bir sütun ise farklı hayvan figürleri, insanlar ve diğer sembollerle süslenmiş.
Göbeklitepe'deki tapınaklar, dünya tarihindeki en eski yapılardan bazıları olarak kabul ediliyormuş.
Buranın keşfi öylesine önemli bir keşifmiş ki yetkililer sırrı çözdükçe insanlık tarihiyle ilgili daha eski yıllara ait bilgiler bulmuş bu da bugüne dek tarihle ilgili bildiklerimizin sorgulanmasına neden olmuş.
Dahası bu büyülü yerin tamamı kazılmamış durumda hala büyük bir kısmı keşfedilmeyi bekliyor ancak gün yüzüne çıkan küçük bir kısmı bile 'insanlık tarihi' açısından kafa karışıklığı yaratıyor.
Tarihin gizemini aydınlatmak için içinde çok fazla sır barındıran Göbeklitepe, ulusal ve uluslararası düzeyde de korunuyormuş.