Çocuk ve Kültür & SanatBir yer keşfedelim: Geçmişten bugüne Göbeklitepe'nin sırrı

Bir yer keşfedelim: Geçmişten bugüne Göbeklitepe'nin sırrı

16.09.2024 - 12:34 | Son Güncellenme:

Dünya üzerindeki en eski tapınaklarından biri olan Göbeklitepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa şehrindeymiş. İnsanlık tarihinin gelişmesi ve bilinmeyen sırların çözülmesi için büyük bir öneme sahip olan Göbeklitepe için gidenler oranın çok büyülü ve gizemli bir yer olduğunu söylüyor.

Bir yer keşfedelim: Geçmişten bugüne Göbeklitepenin sırrı

Göbeklitepe, M.Ö (milattan önce) 9600-9500 yıllarına kadar uzanan Neolitik döneme ait bir arkeolojik alan olarak kabul ediliyormuş. Göbeklitepe’yi inşa eden topluluğun ise avcı-toplayıcı bir yaşam tarzından geldikleri ancak Göbeklitepe ile yerleşik bir yaşam tarzına geçtikleri düşünülüyor.

Haberin Devamı

Göbeklitepe'deki tapınaklar, inşa edildiği dönemin sosyal, dini ve kültürel özelliklerini ve zaman içinde nasıl değiştiğini yansıtan önemli bir keşifmiş.

Bir yer keşfedelim: Geçmişten bugüne Göbeklitepenin sırrı

Devasa taş sütunlarla çevrili dairesel yapılardan oluşan Göbeklitepedeki bu tapınak sütunlar, taşlar oyulmuş ve kabartmalarla süslenerek inşa edilmiş. Her bir sütun ise farklı hayvan figürleri, insanlar ve diğer sembollerle süslenmiş.

Göbeklitepe'deki tapınaklar, dünya tarihindeki en eski yapılardan bazıları olarak kabul ediliyormuş.

Buranın keşfi öylesine önemli bir keşifmiş ki yetkililer sırrı çözdükçe insanlık tarihiyle ilgili daha eski yıllara ait bilgiler bulmuş bu da bugüne dek tarihle ilgili bildiklerimizin sorgulanmasına neden olmuş.

Bir yer keşfedelim: Geçmişten bugüne Göbeklitepenin sırrı

Dahası bu büyülü yerin tamamı kazılmamış durumda hala büyük bir kısmı keşfedilmeyi bekliyor ancak gün yüzüne çıkan küçük bir kısmı bile 'insanlık tarihi' açısından kafa karışıklığı yaratıyor.

Haberin Devamı

Tarihin gizemini aydınlatmak için içinde çok fazla sır barındıran Göbeklitepe, ulusal ve uluslararası düzeyde de korunuyormuş.