Çocuk ve Kültür & SanatBir yazar tanıyalım: Yalvaç Ural

Bir yazar tanıyalım: Yalvaç Ural

23.09.2024 - 11:40 | Son Güncellenme:

Şimdi size çocuklar için yazan bir yazardan bahsedeceğiz. Öyküleriyle birçok küçük gönlün kalbinde taht kuran Yalvar Ural. Çocuklara okumayı sevdiren çocuk hikâye ve romanlarının yanı sıra televizyonlarda eğitici diziler yazan, dünyanın dört bir yanında tanınan ve eserleri farklı dillere çevrilen Yalvaç Ural'ı gelin yakından tanıyalım.

Bir yazar tanıyalım: Yalvaç Ural

Yalvaç Ural 1945 yılında Konya'da memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Annesi ilkokul öğretmeni, babası ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nde eksper müdürüymüş. Öğrenimini Anadolu'nun değişik şehirlerinde sürdürmüş. Kabataş Lisesi'nde başladığı lise öğrenimini İstanbul'da Atatürk Erkek Lisesi'nde tamamlamış. Lise yıllarında müzik ve edebiyata ilgisi doğmuş.

Haberin Devamı

Yalvaç Ural, liseden sonra gazeteci olmaya karar vermiş ve Milliyet Gazetesi'nde editör olarak çalışmaya başlamış. Gazetecilik yaşamı çok sayıda farklı yayınevi ve gazetede sürdürmüş. 23 yılda 25 çocuk dergisi yayımlamış. Yurtdışında yayımlanan Türkçe dergilere katkıda bulunmuş. Yalvaç Ural'ın 'Gölcüğün Küçük Avcıları' adlı öyküsü İngilizceye çevrilerek 1996 yılında Oxford University Press tarafından ortaöğretim çocukları için hazırlanan 'Dört Türk Öykücüsü' adlı kitapta yer almış.

Yalvaç Ural'ın Feridun Oral ile birlikte hazırladıkları 'Korkuluğun Kalbi' kitabının ilk baskısı Avusturya'da Almanca olarak basılmış. Bir yılda iki baskı yapan kitap Avusturya'nın komşu ülkesi Almanya'da 1995'te en çok satan kitaplarından biri olmuş.

Haberin Devamı

Bir yazar tanıyalım: Yalvaç Ural

Yalvaç Ural'ın Sihirli Pabuçlar kitabı ilk kez minik bir kitap olarak basılmış. Daha sonra Sihirli Pabuçlar'ı Yalvaç Ural'a 10 bölümlük, bilgisayar animasyonla yapılmış, bir TV Çizgi Film Dizisi yaptırmış.

Ayrıca yine TRT aracılığıyla İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya Televizyonlarına satılan Sihirli Pabuçlar, Almanya'da da piyasaya çıkmış. Sihirli Pabuçlar'ın yanında Evliya Çelebi'nin Gezileri - Az Gittik Uz Gittik, Tekir Noktalama İşaretlerini Öğretiyor gibi diğer Yalvaç Ural eserlerinin animasyon dizileri hazırlanmış.

Bugüne dek 65 çocuk kitabı yayımlayan Yalvaç Ural, yetişkinler için dört kitap ve bir şiir kitabı yayımlamış. Çocuk edebiyatındaki çalışmaları ile yurtdışında da ünlenen Yalvaç Ural, Hollanda'daki 5. Uluslararası Çocuk şiir Festivali'nde, 'Armonikanın Şairi', 'Dünya Çocuk şiirinin şampiyonu' diye adlandırılmış.

Yalvaç Ural, 2020 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü almış.