Çocuk ve Kültür & SanatBir fotoğrafçı tanıyalım: Ara Güler kimdir?

Bir fotoğrafçı tanıyalım: Ara Güler kimdir?

22.10.2024 - 11:46 | Son Güncellenme:

Şimdi size dünyanın en iyi 7 fotoğraç sanatçısından biri olan Ara Güler'den bahsedeceğiz. Yakaladığı karelerle eşsiz bir isim olan Ara Güler'e ve ilham veren hayatını gelin yakından tanıyalım.

Bir fotoğrafçı tanıyalım: Ara Güler kimdir

Asıl ismi Mıgırdiç Ara Derderyan olan Ara Güler, 16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul'un Beyoğlu semtinde Ermeni bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiş.

Haberin Devamı

1935 yılında soyadı kanununun ardından babası Dacat Bey, Güler soyadını almış ve Mıgırdiç Ara Derderyan, Mıgırdiç Ara Güler olmuş.

Çocukken sinemadan çok etkilenen ve fotoğraf çekmeyi çok seven Ara Güler'e babası lise döneminde 35 mm'lik bir film makinesi almış ve babası oğlunu 'Yeni İstanbul Gazetesi'nde foto muhabiri olması konusunda teşvik etmiş.

Bir fotoğrafçı tanıyalım: Ara Güler kimdir

Güler, 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun olmuş. Lisedeyken film stüdyolarında ve sinemacılığın farklı dallarında çalışmış. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almış.

Başlarda amacı oyun yazarı olmakmış. Ancak 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlamış. O yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküler yayımlamış ve gazeteci olmaya karar vermiş.

Haberin Devamı

1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalışmış. 1961'de Birleşik Krallık'ta yayınlanan 'Photography Annual' onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımlamış.

Fotoğraf dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Güler'in, çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanılmış. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açmış. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekip, röportajlar yapmış.

1979 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü almış. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirilmiş.

Bir fotoğrafçı tanıyalım: Ara Güler kimdir

Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenmiş. Fotoğraflarında Leica makinasını kullanmış. Ara Güler kendisini: "Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım" cümleleriyle tanımlamış.

Hayatı sanat dolu geçmiş ve perspektifi tüm dünya tarafından değer görmüş Ara Güler 17 Ekim 2018 yılında hayata gözlerini yummuş, Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedilmiş.