22.01.2018 - 11:32 | Son Güncellenme:
Tatil döneminde, çocuklarla geçirilen zamanı kaliteli hale getirmek için onların istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yoğun ders ve kurs programları yerine, çocukların moral ve motivasyonlarını olumlu etkileyecek aktiviteler, ikinci yarıyıl başarısına da katkı sağlıyor. Çocukların aileleri ile birlikte yaptığı her etkinlik, iletişimlerini güçlendiriyor ve duygusal gelişimlerini destekliyor. Bu nedenle ailelerin çocukları ile ilgili bazı önerileri dikkate alması gerekiyor. Özel bir hastanenin Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Nehir Kürklü, mutlu ve verimli bir yarıyıl tatili için ailelere 6 öneride bulundu.
1. Tatil başladıktan sonraki birkaç gün çocuğunuzu serbest bırakın
Tatilin başladığı günü takip eden bir süre, çocuklar kendi haline bırakılmalı ve nelere yöneldikleri izlenmelidir. Daha sonra ilgi duydukları etkinlikler konusunda desteklenmeli, tatilini en keyifli ve yararlı biçimde geçirmelerine yardımcı olunmalıdır. Bunu yaparken de çocuğu sıkmamak ve bu etkinlikleri görev haline getirmemek de önemlidir. Ancak çocuk, tatili tüm sorumluluklarından kurtulabileceği bir zaman dilimi olarak görmemelidir. Eğlenceli vakit geçirirken de odasını toplamak, dişlerini fırçalamak, büyüme dönemine uygun yeterli miktarda uyumak ve beslenme gibi günlük sorumlulukları ile okul için gerekli olan diğer görevlerini yerine getirmesinin gerekliği olduğunu bilmelidir.
2. Çocuğunuzun öğrenme kapasitesinin farkında olun
Her çocuğun öğrenme şekli ve hızı farklıdır. Ailelerin, çocuğun görsel veya işitsel öğrenme kapasitelerinin farkında olması çok önemlidir. Çok yoğun bir ders çalıştırma temposu ebeveyn-çocuk ilişkisini olumsuz yönde etkileyeceğinden, bu tempoyu ebeveynlerden ziyade bir eğitmenin üstlenmesi çok daha yararlı olacaktır. Tatil dönemi olduğu akılda tutulmalı ve çok uzun çalışma programlarından kaçınılmalıdır.
3. Ödevlerinin planlamasını çocuğunuzla birlikte yapın
Yarıyıl tatilindeki ders programı, ailelerin çocukları ile birlikte karar vererek oluşturduğu bir planlamayı içermelidir. Bu dönemde, çocuk ve aile arasındaki en önemli uyumsuzluk, anne babanın kendine göre bir ders planı yapması ve çocuğunun da buna uymasını beklemesidir. Oysa tatil döneminde ders çalışma, ihtiyaca göre belirlenmelidir. Abartılı ders çalışma programları, çocukları genel bir isteksizliğe veya onların derse karşı olan motivasyonlarında azalmaya itebilir.
4. Çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutun
Birçok çocuk; cep telefonu, bilgisayar ve tablet ekranlarında daha çok sanal oyunla vakit geçirmek için tatil beklentisi içindedir. Çocukta oluşan bir beklenti, ailesinin daha önce sanal oyunlara yönelik verdiği sözlerden kaynaklanıyorsa, aile çocuğuna verdiği sözü tutmalıdır. Ancak her şeyin bir sınırı olduğu gibi bunun da limitsiz olmadığı ve bu sürenin hangi şartları gerektirdiğinin belirlenmesi, çocuk ve ebeveynleri arasındaki muhtemel çatışmaları önleyecektir. En önemlisi de ailesinin verdiği sözü tutması, çocuğun onlara karşı güven duygusunu sağlamlaştıracaktır.
5. Sosyal aktivite ve sorumluluklar sıraya koyun
Akademik başarı ve okul uyumu her dönem için önem teşkil etse de zihni dinlendirme ve bedensel rahatlık olmadan bunları sağlamak mümkün değildir. Tatil döneminde de dinlenme ve ders tekrarına ayrılacak zaman doğru belirlenmelidir. İlk dönemden eksikler söz konusu ise tatilde ek ders desteği alınıp alınmayacağı, ne sıklıkta tekrar yapılacağı ve sosyal aktivite olarak seçilecekler etkinlikler, tatilin başında aile ve çocuğun vereceği ortak kararla sıraya konulmalıdır.
6. Çocuğunuz yalnızca yaşıtları ile değil sizinle de vakit geçirmesine olanak sağlayın
Çocukların yaşıtları ile zaman geçirmesi; sosyalleşme, iletişim becerileri ve enerjiyi yönlendirme açısından çok değerlidir. Çocuklar anlık karar verme özelliklerinden dolayı hızlı bir şekilde arkadaşlarına yönelebilir. Bu, onlar için oldukça normal ve içgüdüsel bir davranıştır. Ancak çocuğun, aynı yaştaki arkadaşları ile daha çok zaman geçirmeyi talep etmesi, ebeveynlerine de ihtiyaç duymasını engellemez. Dolayısıyla aile fertlerinin de içinde olacağı aktiviteler, çocukların gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Etkinliğin, çocuklara keyif verecek ve eğlenceli özellikte olması, çocuklar kadar ebeveynlerin de motivasyonunu artıracaktır. Bu sayede çocuk, ailesinin önerdiği diğer aktiviteleri de deneme konusunda daha istekli olacaktır.