26.01.2018 - 10:42 | Son Güncellenme:
Çocuğunuzun içine kapanmasına izin vermeyin
Uzmanlar fazla kaygılı olmamanızı söylüyor. "Aman dikkat et, düşersin, tek başına yapma, canın yanar." gibi cümleler çocuklara dış dünyanın tehlikeli olduğu, dışarıda güvende olmadığı mesajını veriyor. Çocuklar ebeveynleri için değerlidir, kendi kararlarını verebilecek yaşa gelene kadar ebeveynlerinin kontrolü altındadır. 3 yaşından itibaren sosyalleşmeye başlayan çocuklar, çevresinden hayatın nasıl olduğuna dair fikir edinir, rol model edinmeye başlar.Çocuk kendisine annesini rol model alabilir. Bu durum içe kapanık, korkak çocuklar ortaya çıkarabilir. Anneler, sosyalleşemeyen, annesinin yanından ayrılamayan çocuklar yaratabilir. Bunun sonucu olarak çocuklardaetrafında kimse olmayınca terk edilmişlik hissine kapılırlar.
Rahatlamak için dikkatinizi başka yönlere kaydırın
Anneler evhamlı düşüncelerle başa çıkmak için “Çocuğum engellerle başa çıkabilir, gerekli eğitimi aldı.", " Oyun oynarken çevresine karşı dikkatli olması konusunda uyardım,kendini koruyabilir."Düşünceleriyle kendilerini rahatlatabilir, aksattıkları diğer konulara yoğunlaşabilir ve dikkatlerini spor yapmak gibi hobilere çekebilirler.
Çocuk, kendisine has bir dünya yaratmak ister, annelerin aşırı tutumu ise buna izin vermez.
“Dışarısı tehlikeli, evde otur.” gibi yaklaşımlar çocukların ego gelişimini etkiler. Çocuğunuza zarar gelmemesi için önlemler alırken, psikolojik sorunlar yaratabilirsiniz. Anne, evhamın kendisinden kaynaklandığını bilmelidir.
Annelerin hatalı davranışları
Evhamlı annelerin çocukları karanlıktan korkma, tekbaşına yatamama gibi sorunlarla karşılaşırlar. Eğer çocuğunuza kıyamayıp yanınızda yatırıyorsanız, size olan bağı artabilir fakat sosyal hayatı ve güven duygusu bu durumdan olumsuz etkilenebilir. İleriki dönemlerde kreşe veya okula başlayan çocuklarda korku ve anksiyete (terleme, titreme, çarpıntı, başına kötü bir şey geleceğini düşünme, rezil olmaktan korkma, komik duruma düşmekten korkma) görülebilir. Annelerin yaptıkları bir başka hatalı davranış da çocuklarının korkularının üzerine gitmektir.“Erken uyumazsan öcüler seni gelir alır.” gibi söylemler kullanılmamalıdır.