17.07.2013 - 16:46 | Son Güncellenme:
Küçük çocuklarda neden yokken aniden öksürme, morarma ve nefes darlığı görülmesi halinde yabancı cisim yuttuğu düşünülüp, vakit kaybetmeden doktora götürülmesi gerektiği bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı cisimlerin solunum yoluyla akciğerlere kaçmasına çok sık rastlandığını söyledi.
Çocukları bekleyen en büyük tehlikelerden birinin cismin solunum sistemine çekilmesi anlamına gelen yabancı cisim aspirasyonları olduğunu ifade eden Baki, "Bu durum fındık, fındık kabuğu, fıstık, leblebi, fasulye, nohut, küçük parçalı oyuncaklar, iğne, kalem ucu, bozuk para gibi maddelerin solunum yoluna kaçması sonucunda oluşan bir nevi boğulmadır. Karadeniz Bölgesi'nde çocuklarda özellikle fındık ya da fındık kabuğunun solunum yoluna kaçması sıklıkla görülüyor" dedi.
Baki, bu tür maddelerin aspire edilmesinin ilk 5 yaş arası çocuklarda daha sık meydana geldiğini belirterek, "Çocuklar bu yaş grubunda eline aldığı her şeyi ağızlarına götürür. Dişlerinin henüz tamamlanmamış olması, yemek sırasında koşma, oynama, gülme, ağlama gibi hareketleri yapmaları bu tip besinlerin solunum yollarına daha sık kaçmasına neden olur. Bu durum da çocukların aşırı öksürmelerine, oksijensiz kalmalarına, morarmalarına, hatta ölüme neden olabilir. Bu yüzden fındık, fıstık gibi gıdalar ya da oynamaları için küçük parçalı oyuncaklar ortalıkta bırakılmamalı" diye konuştu.
"Aileler dikkati olmalı"
Baki, bu yaş grubundaki çocuklarda hiçbir neden yokken aniden öksürme, morarma ve nefes darlığı gibi belirti başlarsa mutlaka yabancı cisim yuttuğunun düşünülmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Çocukların aspirasyonlardan korunması gerekir. Aksi takdirde bu durumson derece ciddi sonuçlara yol açabilir. Bize gelene kadar maalesef ölen hastalarımız da oluyor. Çocuk yabancı cisim yuttuğunda, aile fertlerinden biri çocuğun arkasına geçip, bir elini göğüs tahtasının altına yumruk yapmalı ve diğeriyle şiddetli şekilde sırtına bastırmalı. Bu basınçla birlikte yabancı cisim dışarı çıkabilir."
Fındığın hasat dönemine az kaldığını anımsatan Baki, "Bu yaş grubundaki çocuklara fındık vermek yanlış olur. Fındık ya da kabuğu akciğerlerine kaçabilir, solunum yolunu tıkar ve nefes darlığına yol açabilir. Aile de bu durumun farkına varmayabilir. Bu konuda aileler dikkatli olmalı ve zaman kaybetmeden hekime başvurmalı" dedi.