Cadde‘Z kuşağı çabuk tüketen bir nesil’

‘Z kuşağı çabuk tüketen bir nesil’

12.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzun bir aradan sonra müzik çalışmalarına dönen Bendeniz, ‘Best Of Bendeniz Vol 2’ albümünü Z kuşağı için yaptığını söyledi.

‘Z kuşağı çabuk tüketen bir nesil’

Seçkin Şenvardar- ‘Ya Sen Ya Hiç’, ‘Ağlayım Mı?’, ‘Müjdeler Ver’ ve ‘Kerime’ gibi hit şarkılarıyla 90’lı yıllarda Türk pop müziğine damgasını vuran Bendeniz, iki yıl beklettiği ‘Best Of Bendeniz Vol 2’ albümünü Poll Production etiketiyle dijital platformlarda dinleyicilerle buluşturdu. Kendisini “Slow şarkıların kadını” olarak tanımlayan şarkıcı ve söz yazarı Bendeniz, 12 hit şarkısının yer aldığı çalışmasında, sevenlerinin istediği eserlere yer verdiğini ve bunu Z kuşağı için yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Best Of Bendeniz Vol 2’ nasıl bir albüm oldu?

İki senedir albüm bekliyor, araya pandemi girince uzadı. Altı ay önce de çıkabilirdi. Biraz beklettik kışa çıksın diye, çünkü slow şarkılar var. Kışın daha çok dinleniyor slow’lar. İlk klibimizi ‘Sen Kaybettin’e çektik. Güzel tepkiler var, bu kadar beğenileceğini tahmin etmiyordum. Ben şuna inandım, slow şarkılarım hitlerimden daha çok seviliyormuş. Yani slow’ların kadınıymışım. 

Sokakta, ‘Neden bu kadar beklediniz?’ diyenler oluyor mu?

Biraz ara vermek her zaman güzeldir. Benim gördüğüm bu son 7-8 sene içinde sevenlerim dinlemekten bıktıkları insanları eledi. Mesela biz ‘Best Of’u biraz da Z kuşağı için yaptık. Çok özleyenler için arada bir tat olsun diye yapıldı. Yani biz sahnede çaldığımız gibi bir kayıt yaptık. Bu albümün özelliği o. 

Haberin Devamı

Yeni albüm çalışmalarınız var mı?

İki şarkı hazırlamayı planlıyorum, belki bir tanesini çıkarırız şubat ayında. Nisan sonu ya da mayısta gibi bir tane daha çıkarayım. Gönül istiyor ki, 10 şarkılık bir albüm daha çıkarayım ama yani çok çabuk tüketiyorlar. 10 şarkının iki tanesini gündem oluyor, diğer sekiz tanesi o kadar emek verilmiş ki, belki de onlardan çok daha güzel şarkılar ama kenarda köşede kalıyor. 

Z kuşağını etkileyeceğinizi düşünüyor musunuz?

Ayrı bir kafa olmaya zorlandı onlar, aslında Z kuşağı da insan yani... Onlara başka bir dünya yaratıldı ve ona uyum sağlamaları bekleniyor. Onlar biraz duygudan arındırılmış, aile mefhumundan koparılmış, gündelik yaşayan ve çabuk tüketen bir nesil. Z kuşağı biraz anne ve babalar tarafından da doğru yönlendirilmediler. O yüzden de çocuklar gerçekçi, duygu yüklü müziklerden eksik kaldılar. Etkilemek istediğimiz nokta, duygularını kaybetmemeleri anlamında… 

‘O dönem bitti!’  

Popun kralı ya da kraliçesi olduklarını söyleyen şarkıcılar var. Onlar için ne söylemek istersiniz?

O krallık, kraliçelik bitti artık. Yok öyle bir dönem, kraliyet dönemi bitti! Şimdi herkesin eşit olduğu bir dönemdeyiz. Kalıcı bir şeyler bırakan insanlar hiçbir zaman unutulmazlar zaten. Mihenk taşları vardır. Mesela biri herkesin bildiği 20-30 şarkı bırakmışsa, insanlar döne döne onu dinliyorsa, işte o zaman o sanatçıdır. İnsanların ruhunda iz bırakmıştır. Her şarkıcı, sanatçı olacak diye bir şey de yok. ‘Show girl’ ya da ‘Showman’lik başka bir şeydir. 

Haberin Devamı

Telif haklarından para kazanabiliyor musunuz?

Yıl olmuş 2022, biz hâlâ paralarımızı alamıyoruz. Hiç bir sanatçı arkadaşım demez ki ‘Biz paramızı alıyoruz’. Asla hakkımızı alamayacağız galiba bu gidişle... Maalesef bizim düzelmeyen yaramız bu konu. Almanya’daki teşkilat gibi, Fransa’daki meslek birlikleri gibi yani resmen ağzımız açık bakıyoruz, adamlar ne güzel sistemli çalışıyor. Bizde bir başkan gidiyor, öbürü gidenle kavga ediyor. Türkiye’de sanatçı olmak zor.

‘Herkes seni mi bekliyordu?’

Milyonluk dinlenme rakamlarını inandırıcı buluyor musunuz?

Çoğunu inandırıcı bulmuyorum. Çünkü öyle komik ki, iki günde bir insanın 30 milyon dinlenmesi mümkün değildir. Ne oldu? Oturup da herkes seni mi bekliyordu yani... Belli şeyler var bir yerlerden o tıklamalar yapılıyor. İnşallah ona da bir çözüm bularlar, yani millet de onları bir şey sanıyor. 

Haberin Devamı

‘İnsan olmayı unutmayacağız’

Genç müzisyenlere ne tavsiye etmek istersiniz?

Bu çocukları yetiştirenler inşallah iyidir. Bir kere insan olmayı unutmayacağız. Müzik de sinema da havada kalır. Bir şey alamayız, robot gibi duvara bakan tipler oluruz. Çocukları doğru yetiştirmişlerse belki onlardan bir şey olur. Birbirlerini İnstagram’dan takip edip, ‘O onu yapmış, ben de bunu yapayım’ olayına girerlerse olmaz. Bu telefonlar büyük tuzak, onları dünyadan koparıyor.

‘Sen önce burada star ol’

Aleyna Tilki ya da Edis gibi isimler, yurt dışında müzik çalışmalarıyla uğraşıyor. Yurt dışında iş yapmak hayalcilik mi?

Hiçbir şey olmaz, o müzikle olabilir mi? Olmaz. Kusura bakmasınlar. Bir kere bizim bizim bir tarafımız Doğu olduğu için bizi zaten orada engelliyorlar. 1-0 geriden başlıyorsun sen yani. ‘Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur’ derler ya, doğru bir laftır. Avrupa’da destek bulamazsın hele Amerika’da hiç bulamazsın. Ne kadar başarılı olursan ol, geriden geliyorsun. Dünyada son 10 yılda çıkan star gördünüz mü? O yüzden hiç boşuna uğraşmasınlar, otursunlar bence. Sen burada star ol ya. Onlar orada kendi aralarında eğleniyor zaten sana ihtiyaçları yok. Onların starları var, seni istemeyecekler. Müslüman mahallesinde salyangoz satmak gibi. Burada star olmak her şeyden önemli ve güzel!