Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İki yıl oldu Pal Station’ın dinleyicileriyle tanışması... İlk gününden belliydi yabancı müzik radyoları arasında bir renk olacağı ve ses getireceği... Önce emeklemeye başlayan radyo, şimdilerde koşuyor emin adımlarla... Pal Station, ilk heyecanıyla genç ve dinamik ekibiyle yabancı müzik çıtasını yükseltmeyi hedefliyor. İddialarını da “Türkiye’nin Yabancı Müzik Radyosu” sloganıyla destekliyor. Uzun yıllar yabancı müzikle iç içe olan ve albümleriyle de müzik piyasasını yoklayan radyonun Genel Yayın Yönetmeni Kaan Gökman’la Pal Station’un kat ettiği yolu, yoldaki müzik adına uğradıkları durakları ve Türkiye’deki yabancı müzik radyolarını konuştuk. “Bizi yakından takip edin çünkü; bizim yapacağımız ve sizin de dinlerken büyük keyif alacağınız birçok müzikal eylemimiz olacak” diyen Gökman, Türkiye’de yeni bir yabancı müzik radyosu olmanın çok zor olduğunu çünkü; dinleyicinin alışkanlıklarını çok kolay değiştirmediğini, ama bu kuralı radyo olarak bozduklarını söyledi. ‘Önceliğimiz müzik, şovumuzu müziklerle yapıyoruz’ diyerek diğer radyolara da gönderme yapan Gökman, yabancı müzik radyolarını da mercek altına aldı ve İngilizce’yi yes - no gibi kelimelerden ibaret sanan müzik direktörlerinin yabancı müzik radyosu yönetmesini alacakaranlık kuşağına benzetti. Gökman, Palmali Holding bünyesinde bulunan radyonun önümüzdeki günlerde özel parti ve organizasyonlarla dinleyicilerle buluşacağını ve yeni yılda radyonun ilk complation albümü Pal Station Hits Vol.1’in de piyasaya çıkacağının müjdesini verdi.

Haberin Devamı

Pal Station Radyo’nun Genel Yayın Yönetmeni Kaan Gökman, “Türkiye'de yabancı müzikle ilgisi olmayan, İngilizceyi konuşamayan kişiler yabancı müzik radyosunu idare ediyor” dedi

Radyonun kurulduğu günden beri neler yapıyorsunuz, sizce ne kadar yol kat ettiniz?
Müziği gerçekten seven ve bu işi hobi olarak değil, yaşam tarzı benimseyen genç ve deneyimli bir kadroyla en çok dinlenilen yabancı müzik radyolarından biri olduk. Kendimize özel bir tarzla hitlerimizi yarattık. Haftasonları dünyanın çeşitli kulüplerine bağlanıp en iyi müziği dinleyicilerimizle buluşturduk. Avrupa’nın en büyük plak firmalarıyla yaptığımız anlaşmalarla birçok şarkıyı ilk kez Pal Station’da yayınladık.

Siz hangi tarz müzikleri dinleyicilere hazırlıyorsunuz?
Kendimize has bir tarzımız var, son zamanlarda Palstation’un yıldızının parlamasının en büyük nedeni bu. Yıllarca Türkiye’deki yabancı müzik tutkunları maalesef iyi müzik dinleyemedi. Sadece Almanya, Amerika, Fransa, İngiltere gibi müzikal kültürü bizden çok farklı olan ülkelerin Top 10’larını takip edip o ülkelerde hit olan şarkıları çalmak bence radyoculuk değil, o işin kolayına kaçmak. İşte yıllarca bize böyle müzikler dinlettiler zorla! Küçük bir kitle belki memnun bu durumdan, ama biz tüm Türkiye’nin yabancı müzik dinlemesini istiyoruz. Palstation olarak bunu değiştir-diğimize inanıyoruz. Tabii Müzik Direktörümüz Fatih Doğan’ın büyük katkısı vardır. Hergün Fatih’le beraber birçok şarkıyı dinleyip eliyoruz, bir şarkıyı çalmadan önce emin oluncaya kadar en az 10 kez dinliyoruz. Çünkü; halkımızın iyi müzik dinlemeye ihtiyacı var ve bunu da hak ediyor.

Peki bu seçmelerdeki temel kriterleriniz neler?
Kriterlerimiz tamamen halktır. Radyo listeleri dışında, dışarıda farklı bir liste var, biz bunu keşfettik. Halkın kendi Top 40’ı var, radyolardaki listelerden çok farklı. Amerika’da hit olan bir şarkıyı sadece orada hit diye çalmak çok garip geliyor. Black hip-hop ya da british rock dışında da müzik türlerinin olduğunu Pal Station dinleyince hatırlıyorsunuz. Bizim gibi Akdenize kıyısı olan Yunanistan, İtalya, Türkiye gibi ülkelerde her zaman ritmik şarkılar sevilir. Her tarz müziğe yer veriyoruz. Örneğin, Latin house bir şarkıdan sonra Arnavutça bir şarkıyı da duyabilirsiniz.

Bazı yabancı radyolar listelerine Türkçe müzik katıyor, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, bir noktada tıkanılıyor mu, yoksa bir renk mi?
Bize çok aykırı gelen bir düşünce değil. Zaten müziğin dili yoktur, ama çokta fazla abartmamak gerek. Eğer Yunanca ya da Fransızca bir şarkı yayınlanabiliyorsa, Türkçe bir şarkı da yayınlanabilir. Mesela biz Tarkan’ın son albümünden bir iki şarkıyı çalıyoruz. 2 ya da 3 şarkıda bir Türkçe çalmak ya da Lady Gaga’dan sonra Gökhan Özen dinlemek müzikal bir kirlilik oluyor, çünkü her ikisi de farklı soundlardaki şarkılar.

Türkiye’deki yabancı radyoların en önemli sorunu sizce nedir?
Bir radyonun çok dinlenmesi için yaptığınız reklam kadar içinin de dolu olması önemli. Son zamanlarda bir moda çıktı, yabancı müziklerle Türkçe müzikleri karıştırmak! Zaten bizdeki en kötü huy bu, eğer bir şey tutarsa hemen kopyalarını yapmaya başlıyoruz. Kopyalar, orijinallerini yükseltir. Türkiye’deki yabancı müzik radyolarında çalan müziklerle kulüplerde çalan şarkılar çok ayrı, kombinasyon diye birşey yok.
Dolayısıyla şarkılar çok çabuk tükeniyor. Düşünsenize yabancı müzikle ilgisi olmayan, İngilizce’yi yes - no’dan ibaret sanan müzik direktörlerinin yabancı müzik radyosunu yönetmesi alacakaranlık kuşağı gibi bir durum.

Yabancı dinleyenler var mı, yurtdışından ve Türkiye’den nasıl tepkiler geliyor?
7-8 aydır özellikle Rusya, Yunanistan ve balkan ülkelerinden bir çok e-posta alıyoruz. Pal Station’da setleri dönen DJ’lerimizin setleri sanal ortamlarda oldukça popüler.

Haberin Devamı

‘Yes - no diyebilen, yabancı müzik radyosu yönetiyor’

NELER VAR?
Ekibimiz Esin Görür, Fatih Doğan, Baran Fırat, Fikret Kocamaz, Tuğan Kozan, DJ Festo ve Kaan Gökman’dan oluşuyor. Her sabah saat 07-10.00 arası Palstationda güne Fatih Doğan’la başlıyoruz, 3 saatlik bir terapi, ardından 10.00-14.00 arası Esin Görür’le 4 saatlik bir mesaiye başlıyoruz. Dünyanın en iyi müziği saat 16.00’da Fikret Kocamaz’la devam ediyor. 20.00 ve 24.00 arası aklınızdan geçen tüm şarkıları arka arkaya dünya müziğinden haberler eşliğinde Tuğan Kozan’dan dinliyoruz. Kaan Gökman canlı performansıyla her çarşamba ve cuma saat 24.00-02.00 her cumartesi 22.00-24.00 arası plakların başında. Haftasonları Avrupa’nın en iyi kulüplerine bağlanarak özel DJ’leri
dinliyorsunuz.