Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Duyduğunuz şarkılarla anılarınıza yolculuk yaptıran, Türk Sanat Müziği’nin seçkin örneklerinin yanı sıra Türkçe gold parçalara da yer veren bir radyo var frekanslar arasında... İstanbul 92.9’dan yayın yapan Kanaltürk Radyo’nun, dinleyicileriyle buluşmasının ardından 1,5 sene gibi bir zaman geçti. Dinleyici onu tanıdı, sevdi ve bağrına bastı. Biz de dinleyicinin radyoya kısa bir sürede ısınmasının sırrını radyonun Genel Yayın Yönetmeni Ender Uslu’dan dinledik. Söyleşimiz sırasında radyoculuğun da ilk yıllarına uzandık ve Ender Uslu’nun arşivinden geçmişe doğru bir yolculuk yaptık... Orijinal sesinden Türkiye’nin ilk radyo anonsu olarak kayıtlara geçen “Alo alo muhterem sâmîin. Şimdi bugünkü neşriyatımızın muhteviyatını arz ediyorum. Tarih 26 Teşrinisanî 1927...” diye başlayan anonsu ve ilk şarkı anonsunu dinledik. Orhan Boran ve Yuki’den kesitlere heyecanla kulak kabarttık. O günlerden bu günlere gelişen teknolojinin radyoya uyumunu irdeledik. Ender Uslu çok yakında radyo ve müzik dünyasını ilgilendirecek bir kitap projesi içinde olduğunu da kulağımıza fısıldadı. Kurulduğu ilk günlerindeki yayınlarından farklı olarak, geceleri müziklerin arasına şiirler de serpiştirilerek yayın içeriği zenginleştirilen Kanaltürk Radyo’nun hedefleri arasında ilk 10’da olmak yer alıyor.

Haberin Devamı


YAYINLARINDAN DOLAYI TRT RADYOLARINA BENZETİLEN KANALTÜRK RADYO’NUN YAYIN YÖNETMENİ ENDER USLU, “TRT’YE BENZEMEK ONUR VERİCİ AMA BİZDE KARARLAR ÇABUK UYGULANIYOR. ONLAR GİBİ HANTAL DEĞİLİZ” DEDİ

Farklı bir formatla yola çıktınız... Yol üzerinde farklı duraklara uğradınız mı?
Biz eğlence radyosu olarak kendimizi anlatıyoruz. Türkçe gold müzik radyosuyuz. Bir dinleyicinin ihtiyacı olan her şeyi gün içinde kısa kısa veriyoruz. Radyo dinleyicisinin müzik ihtiyacı daha fazla, ama güncel olarak da bir borsa bilgisini de dinleyicilerimizle gün içinde paylaşıyoruz. Pratik bilgileri de aktarabiliyoruz.
Akşam pişireceği yemek hakkında da bilgi verebiliyoruz. Daha çok müzik dinletiyoruz. Araştırmalara göre dinleyici sayımızı epey artırdık.

Radyolar arasında nereyi gözünüze kestiriyorsunuz?
Hedefimiz bu radyoyu daha fazla kitlelerle tanıştırmak ve ilk 10’un içerisine girmek.

Radyonun formatında zaman içinde bir değişme oldu mu?
Radyonun formatını değiştirmem. Yalnız bu türü tanıtmam gerekti. Radyomuz dinleyiciler arasında kulaktan kulağa çok yayıldı. Dinleyicinin radyoya alışması çok önemli. Mesela arabasında radyo dinleyen birinin radyo kanalını anında değiştirebilme durumu var.
Dinleyici radyomuza çok alıştı çünkü; bizim müziklerimiz çok yormuyor, dinlendiriyor. Biz aynı zamanda bilgilendiriyoruz ve dinleyiciye bilgi vermenin dışında abuk subuk şeyler sunmuyoruz.

Yıllardır radyo dünyasının içinde olan biri olarak gelişen teknolojinin radyoculara ve yayınlara uyumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teknoloji her şeyi kolaylaştırıyor. Programcı da bu gelişmeye ayak uydurdu ve kendini ona göre geliştiriyor. Önceden kasetler sarılırdı ve şarkılar başlamadan hemen bir espri düşünülürdü, o süre içinde hazırlanılırdı. Şimdi ekranlarda görülüyor süreler...

Radyonuz müziklerinden dolayı TRT’ye benzetiliyor, bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
TRT’ye benzemekle onur duyarız. TRT devlet radyosu ve kamusal yayın yapıyor. Biz de kurallıyız, ama bizde kurallar çok daha çabuk uygulanıyor, onlar gibi hantal değiliz! TRT bir türlü o hantal yapıyı kıramadı. Biz her şeyi çalmıyoruz, onlar her şeyi çalıyor. 15 kişi yayın yapıyor. Bizde her şarkı birçok denetimden geçiyor. “Şarkılar radyoyu kapatır mı, sesini mi açtırır?” onu düşünüyoruz.

Şarkıların denetimini yaparken kimlerin fikrini alıyorsunuz?
Yeni şarkıları yakın çevreme dinletiyor, herkesin fikrini alıyorum.
Türk Sanat Müziği dinleyicisi elit bir dinleyicidir.

Radyonuzdan bir dönem arabesk şarkılar da duyulmuştu...
Sadece kısa bir dönem istek üzerine yayınlarımıza biraz arabesk müzik koyduk.
Gold arabesk, Orhan Gencebay ve Müslüm Gürses gibi sanatçıların şarkılarına yer verdik, ama artık yok.

Hedeflediğiniz dinleyici profiline ulaşabildiniz mi? 20 yaş altı dinleyicileri radyonuza çekmek için neler planlıyorsunuz?
Gün geçtikçe hedeflerimize ulaşıyoruz. Türk Sanat Müziği’ni gençlerimiz henüz tanımıyor. 20 yaş altı çok tanımadığı için böyle bir zevkleri oluşmamış. 20 yaş altı profilimiz çok düşük, ama onların sokağa çıkabildiği zamanlarda ve tatillerde radyomuza
özel remix’lerle onları bu müzik türüyle de tanıştırmaya başladık.

Programcılarınızdan Zeynep Güngör dışında kadın sesine yer vermiyorsunuz, özel bir strateji mi belirlediniz?
Programcılarımız arasında bir dişi ses var, diğerleri erkek programcılardan oluşuyor. Radyoda genelde kadın dinleyicilerin ağırlıkta olması düşünülür. Sabah işe giden erkek dinleyici çoğunlukta, ona kadın sesiyle hitap etmeyi tercih ediyoruz.

Radyonuzla ilgili daha neler yapmak istiyorsunuz?
Yeni projelerim var, ama paylaşmayayım hemen taklit ediliyor. Radyomuzun sloganı Kanal Türk televizyonuyla aynı...
Yayın hayatına yeni başlayan bir radyoda aynı sloganı kullanıyor. 500 kelimeyle konuşuyorsunuz bari sloganlarınız için biraz sözlük karıştırın!

‘TRT GİBİ HANTAL DEĞİLİZ’