Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öyle şarkılar çalıyor ki... Kimi zaman nostaljinin tadına vararak anılara yolculuk yaparken taş plaklardaki sesler geliyor kulağınıza, kimi zaman da kendinizi bir meyhanede ince sazlar eşliğinde kadeh kaldırırken hissediyorsunuz... Size bunları hissettiren yeni bir radyo, adı Ahenk... Adı gibi müzikte ahengi yaşatmayı hedefliyor ve bu yüzden pop, arabesk, fantezi, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, özgün, taverna ve etnik tarzın en iyi eserleri harmanlayarak dinleyicilerle buluşturuyor. Radyonun başındaki Taner Pazvantoğlu Radyo Ahenk’i anlattı. Onun radyoyla tanışma hikâyesini de dinledik. İlkokulda müziğe karşı olan yakınlığını keşfediyor ve hiç ders almamış olmasına rağmen piyano ve her türlü telli çalgıları başarıyla çalabildiğini... Ve bir arkadaşının ona hediyesi telsiz mikrofonla sesini uzaklara duyurabilmenin heyecanını keşfediyor, bu keşif ona “Radyocu olmalıyım” dedirtiyor ve bu günlerin temelini attırıyor, ardından arkadaşlarıyla evden yayın yapmaya başlıyor ama sadece yaptıkları yayınları polis telsizlerine karışana kadar... Radyodan kopamıyor ve mesleki eğitimini de bu yönde aldıktan sonra radyo dünyasının kapısını aralıyor. Bünyesinde Radyo Alaturka, Rock FM ve KarmaTÜRK gibi farklı tarzlarda radyoları barındıran Nar Group’un taze radyosu Ahenk’in doğuşu da Taner Pazvantoğlu’nun radyo camiasında doldurulması gereken büyük bir boşluğu fark etmesiyle başlıyor. Pazvantoğlu radyonun doğuşunu ise şöyle anlatıyor: “Ben arabesk, türkü, sanat müziği ve özgün müzik dinlemeyi severim. Fakat bu tarzda yayın yapan radyoların çaldıkları şarkılar çok kalitesizdi. Öyle bir radyo olmalıydı ki, hem türünün en güzel eserlerine yer vermeli, hem de temiz Türkçe ile yayın yaparak okuma yazma bilmeyen insandan, üniversite mezunlarına ve akademisyenlere kadar herkes rahatça hitap edebilmeliydi. İşte Radyo Ahenk 104.8 böyle doğdu.” Radyo Ahenk’i www.radyoahenk.com.tr adresinden de dinleyebilirsiniz...





Haberin Devamı

Radyo dünyasındaki hangi eksikliğe cevap vermek amacıyla radyonuz yayın hayatına başladı?
Taner Pazvantoğlu: Arabamda radyo dinlerken, radyo camiasında doldurulması gereken çok büyük bir boşluk olduğunu fark ettim. Ben arabesk, türkü, sanat müziği ve özgün müzik dinlemeyi seven bir kişiyim. Fakat bu tarzda yayın yapan radyoların çaldıkları şarkılar çok kalitesizdi. Arada sırada güzel şarkı çalan radyo yakaladığımda ise bozuk bir aksan ile cahil olmayı meziyet sayan radyocuların seslerine katlanmak zorunda kalıyordum. Bu müzik tarzı saçma sapan insanların ellerine bırakıldığı için hak etmediği kadar kötü muameleye maruz kalıyordu. İnsanlar çaktırmadan arabesk dinliyor ama bir başkasını dinlerken gördüğünde, “kıro” olmakla itham ediyordu.
Arabesk, ülkemizin bir yansıması bir kültürüydü. Türk Sanat Müziği ya da Türk Halk Müziği ne kadar Türkiye’nin müziği sayılıp kültür olarak saygı görüyorsa, arabesk fantezi müzik dee aynı saygıyı hak ediyordu. Öyle bir radyo olmalıydı ki, hem türünün en güzel eserlerine yer vermeli, hem de temiz Türkçe ile yayın yaparak okuma yazma bilmeyen insandan, üniversite mezunlarına ve akademisyenlere kadar herkes rahatça hitap edebilmeliydi. İşte Radyo Ahenk böyle doğdu.

Müzik içeriğinde neler olacak?
Radyomuzun adından da anlaşılacağı gibi pop, arabesk, fantezi, TSM, THM, özgün, taverna ve etnik tarzda en iyi eserleri harmanlayarak dinleyicilerimizle buluşturuyoruz.

Grubunuzun sanat müziğinde etkili bir radyosu varken, neden arabesk ve fantezi müziği harmanladınız... İki radyo birbirine rakip olabilir mi?
İki tarz birbirine ne kadar yakın dursa da, aslında bir o kadar uzak. Radyo Ahenk’de Türk Sanat Müziği’nin en seçkin eserlerine yer veriyoruz. Ama bu Türk Sanat Müziği dinleyenlerin, Radyo Alaturka’dan vazgeçerek Radyo Ahenk dinlemelerine yol açmaz. Alaturka, Radyo Ahenk için gökkuşağının güzel renklerinden biri sadece.

Benzeri tarzda yayın yapan radyolar da var sizin radyonun farkınızı nasıl anlatırsınız?
Radyo Ahenk zaten farklılıklar üzeri kurulu bir radyo. Teknik altyapı yatırımımız Türkiye’de sayılı radyo gruplarında var. Arşiv çalışması yaparken 100 binlerce şarkı arasından ve 1000’lerce şarkıcı arasından şarkılar seçtik. Son aşamada ise çaldığımız şarkının teknik kalitelerine önem veriyoruz.

Radyo dünyasında gözünüze nereyi kestiriyorsunuz?
Şimdiden rakiplerimizin 7-8 katı kadar dinlenme süresine ulaştık. Radyo Ahenk tarzının lokomotif radyosu olmaya aday.

Peki konuşma oranı ne kadar?
Fazla konuşmaya ağırlık vermiyoruz. Son zamanlarda taksilerde özellikle Radyo Ahenk’e rastlıyorum. Bir taksiciye neden Radyo Ahenk dinlediğini sordum. Verdiği cevap şu oldu: Eskiden diğer radyoları dinlerken, yolcular rahatsız oluyordu. Radyonuzu keşfettiğimizden beri yolcular rahatsız olmuyor. Hatta ‘Sesini aç’ diyenler bile çoğunlukta.”

Sizin radyoculuk hayatınız nasıl başladı?
Küçüklüğüm yurtdışında geçti ama evde çok sayıda Türkçe kasetler, plaklar ve video filmleri bulunurdu. Kulağımda hep Türk melodileri ile büyüdüm. Kaset çalarımla kendi kendime kayıtlar yapardım. Hiçbir ders almamış olmama rağmen piyano ve her türlü telli çalgıları başarıyla çalabildiğimi fark ettim. Ortaokulda ise, bir arkadaşım FM radyodan dinlenebilen telsiz mikrofon hediye etti. Sesimi uzaklara duyurabiliyor olmak o kadar çok hoşuma gitti ki, işte o an “Radyocu olmalıyım” dedim. Mikrofonu çatıya eski bir telsiz anteni ile bağladım. Odamda bir stüdyo oluşturdum. Arkadaşlarımla 1-2 ay yayın yaptık. Ancak yayınlarımız polis telsizine karışınca macera sona erdi. Üniversitede Radyo -Televizyon bölümüne girdim. Bir yandan okurken bir yanda da çalışıyordum. Daha sonra Gazetecilik Bölümü’nü kazandım. Yine hem okuyup hem bir müzik şirketinde çalışırken, patronum müziğe olan yeteneğimi fark etti. 2008’de Nar Group bünyesine yönetici olarak katıldım.

Haberin Devamı

“Hedef kitlemizin tepesinde Fazıl Say var!”

Hedeflediğiniz bir dinleyici profili var mı?
Hedef kitlemizin tepesinde ünlü piyanist Fazıl Say var. Say’ın bile zevkle dinleyeceği bir radyoyuz. Hatırlayacaksınız Say “Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum, utanıyorum, utanıyorum” demişti. Fazıl Say’a 104.8 Radyo Ahenk dinleyip nirvanaya ulaşmasını tavsiye ediyorum!

Radyolara AHENK geldi



‘Hande Su Fındık, Yusuf Bayazıtoğlu, İlker Engin Gümüşoluk, Kübra Merve Kaçmaz’dan oluşan programcılarımızın hepsi çok özel isimlerdir...Düzgün Türkçeleri diksiyonları ve güzel sesleri ile gündemden, güncel konulardan bahsederken dinleyicileri sıkmadan temiz bir yayın yapıyoruz.’

Radyolara AHENK geldi


İlker Engin Gümüşoluk


Radyolara AHENK geldi


Kübra Merve Kaçmaz