Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Onun için her şey yarışma programı ile başladı... Radyo 7’nin sevilen seslerinden biri Eda Özdemir Çelebi, Kral TV’nin yıllar önce yapmış olduğu “Karaoke” yarışmasında birinci olarak sesini duyurmaya başladı. Ardından televizyon programlarına konuk oldu. Konservatuvar mezunu olan Çelebi, birçok kanalda solist olarak görev aldı ve şarkılar söyledi. Birgün radyocu arkadaşını ziyarete gitti, programcının yayına girmemesiyle ‘nöbetçi programcı’ olarak ilk programını yaptı ve 15 yıldır susmuyor! Şimdilerde de Radyo 7’de radyonun ‘bilgi gücünü’ ardına alıyor ve hayatın koşturmacasına kapılıp çoğu zaman yakalanamayan önemli ayrıntıları dinleyicileriyle paylaşıyor. Sağlıklı beslenmeden diyete, şifalı bitkilerin gizemli dünyasından, hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere, yemek tariflerinden, çocuk gelişimine kadar pek çok konu programda hayat buluyor. Kiracılar ve ev sahipleri haklarını ne kadar biliyor? Kredi kartları ve bankalarla ilgili bilmemiz gerekenler neler? Sporun hayatımızdaki yeri nedir? Alternatif tıp nereye kadar kişiye faydalı oluyor? Vizyona giren yeni filmler neler? Türkiye’de neler olup bitiyor? Siyasette, iş hayatında kadının yeri neresi? Bu sorular ve daha fazlasını haftaiçi her gün 12.00 - 14.00 saatleri arasında 104.6 Radyo 7’de Eda Özdemir Çelebi’nin programına katılan uzmanların ağzından duyabilirsiniz...

Haberin Devamı

KONUSUNDA UZMAN İSİMLERİ PROGRAMINDA AĞIRLAYAN RADYO 7’NİN PROGRAMCISI EDA ÖZDEMİR ÇELEBİ, PROGRAMDA YANLIŞ İNANIŞLARIN VE BİLGİLERİN SİLİNDİĞİNİ SÖYLEDİ

“Kulaktan dolma bilgiler siliniyor”

Programınızda birçok konuyu ele alıyorsunuz...
Sağlıklı beslenmeden diyete, şifalı bitkilerin gizemli dünyasından, pratik bilgilere, yemek tariflerinden, çocuk gelişimine kadar pek çok konumuz oluyor. Alternatif tıp ve güzellik uzmanları, Farmokologlar konuk oluyor. Dinleyicilerimizin ilgisiyle içeriği yeniledik. Avukatlar, vakıf, dernek başkanları, eczacılar, adli tıp, spor eğitmenleri, eğitimciler, akademisyenler, gazeteciler, alanında uzman kişiler programımıza katılıyor.
Daha çok hekimler konuğunuz oluyor, yanlış inanışlara ve bilgilere savaş açıyor musunuz?
Ülkemizde ciddi anlamda hayati tehlike taşıyan ancak yeterince bilgi sahibi olunamamış ya da doğru bildiğimiz yanlışlardan yola çıkarak, kulakdan dolma tedavi şekillerini, hayatımıza geçirdiğimiz yanlış bilgileri, inanışları doktorlar sayesinde düzeltmeye ve insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Programda kulaktan dolma bilgiler siliniyor. Daha çok hekimler programıma katılıyor. Son zamanlarda insanlar daha merak etmeye, hatta çare aramaya başladı. Mesela, Als hastalığı fazla bilinmiyordu. Als, Fenerbahçeli Sedat’ın hastalığı olarak tanımlanıyor. Bunları bilmek için illa ünlü birinin hasta olması mı gerekiyor?

Müziğin dışında, radyonun bilgiyi aktarma gücünü kullanmak size neler hissettiriyor?
Ben tam bir radyo aşığıyım! Günümüzde en etkin ve önemli iletişim araçlarından biridir radyo. Televizyonun hayatımıza girmesiyle önceleri unutulacağı düşünülse de, her zaman hayatımızda var olmayı sürdürmüştür.
Mikrofon başındayken, dinleyenlerin orada olduğunu bilmek ve sesime cevap vermeleri beni çok ama çok mutlu ediyor.

Alanında uzman konuklarınız oluyor... Hazırlık süreci nasıl geçiyor, konuklarınızı ağırlamadan önce ders çalışıyor musunuz?
Radyo programcılığı, hiç kolay bir meslek değildir. Bir kaç ayda değil, zamana yayılarak öğrenilen bir meslek. İki saatlik bir programım bazen saatler süren bir hazırlık aşamasını gerektiriyor.
Öncelikle konuğumu ve yayında konuşmamız gereken konuyu araştırıyorum. Eğer bir doktorsa program konuğum, hastalıkla ilgili araştırma da bulunuyorum.
Tanımı,belirtileri,tedavi şekilleri... Ben en iyi şekilde araştırıp öğrenmeliyim ki, dinleyicilerime de anlatayım.

Programda paylaştığınız bilgilere, dinleyicilerin daha sonradan ulaşabilme imkânları var mı?
İnternette, yayında konuşulanlara rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Farklı sitelerde ve özellikle programımın deşifresi yazılı metin olarak kanalımızın haber portalı Haber 7.com adresinde de yayınlanıyor.

Sanatçı konukları ağırladığınız programlar da yaptınız... İşin uzmanı olan konuklarda zorlandınız mı?
Sonuçta her iki programında kendine göre zor tarafları var. Çünkü ikisi de araştırmaya dayalı programlar. Sanatçının geçmişini, yapmış olduğu albümleri, konser programlarını ve müzik dünyasındaki yerini araştırmak zorundasınız. Bunun yanında müzik piyasasından da haberdar olmalı, gündemi takip etmelisiniz. Aslında bir radyo programcısı bu konularda zaten donanımlı olmalı.
Şuanki programımda, yine araştırmaya dayalı bir program. Şimdiye kadar zorlandığım hiçbir konu ve konuk olmadı.

Haberin Devamı


“FASILLARDA SOLİSTLİK YAPIYORUM”
Siz de birçok şey öğrenmişinizdir... İlginizi en çok hangi konular çekti?
Ben de çok şeyler kattım kendime. Doğru bildiğim yanlışları hayatımdan çıkarıyorum. Pek çok konu ilgimi çekti. Ama Adli Tıp çok dikkat çekiciydi. Programı yapana kadar, adli tıp ile ilgili hiçbir şey bilmedigimin farkına vardım.

Konservatuvar mezunusunuz, sahne ile ilgili neler yapıyorsunuz?
Radyo programcılığının dışında reklam da seslendiriyorum. Önceleri dublaj da yapıyordum. Sahne çalışmalarım devam ediyor. Güzel bir grubumuz var. Ramazan ayında fasıl programı yaptım. Ekstra işlerim çıktığında solist olarak sahne alıyorum.