Radyonun müzik ve eğlence görevinin dışında bilgilendirme görevi de vardır. En önemli ve doğru bilgilere ulaşabilmeniz için, İstanbul Afet Yönetim Merkezi Radyosu (AYM) İstanbul İl Afet Yönetim Merkezi’nde kuruldu. Radyo, Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden sağlanan kaynak ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolle 103.0 FM frekansından yayın yapıyor. İl Afet Yönetim Merkezi Radyosu canlı yayınlarla İstanbulluları afet konusunda bilgilendiriyor. Olası bir afet veya kriz durumunda ise bölgede yaşayanların kriz durumuyla ilgili olarak en sağlıklı ve doğru bilgiyi almalarını sağlamayı hedefliyor. İstanbul AYM radyosu, gün içinde 1.5 saatlik bir yayınla dinleyicilerine hizmet veriyor. Olası bir afet sonrası şartlar ne olursa olsun 24 saat çalışmayı planlıyor. AYM Radyosu her gün 15.00 - 16.30 arası yayınlarını yapıyor. İl Afet Yönetim Merkezi’ni ve radyo stüdyolarını ziyaret ettik, gelişmiş bir teknolojiyle donatılmış merkezin müdürü Gökay Atilla Bostan’la AYM Radyosu ve çalışmalarını konuştuk.
İstanbul Afet Yönetim Merkezi Radyosu hakkında bilgi verir misiniz?
İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezi’nde kurulan radyonun frekansını Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Valiliğimiz arasında yapılan bir protokolle sağladık. Finansman kaynağını ise Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden temin ettik.
AYM Radyosu ne zaman kuruldu?
1999 depreminin akabinde stüdyo oluşturuldu. 2 senedir de daha sağlıklı bir şekilde yayın yapıyoruz. Teknolojisi altyapısı ve stüdyosuyla her şeyiyle tam bir radyo...
Radyonuzun misyonu nedir?
Radyonun misyonu, olası bir afetten sonra çeşitli söylentiler yayılıyor, bu söylentilerin önüne geçebilmek. En sağlıklı bilgiyi doğru ve birinci elden verebilmek için bu radyoyu kurduk. Afet öncesinde bilinçlendirmeyi, afet sonrasında ise doğru bir şekilde bilgilendirmeyi hedefliyoruz.
“Bilgilendirmeye yönelik programlar var”
Yayınlarınız sürekli mi?
Ankara’dan ulusal olarak yayın yapan Meteoroloji Müdürlüğü’nün frekansını kullanıyoruz. Bizim yayına girdiğimiz 15.00 - 16.30 saatlerinde onların yayınları İstanbul’da kesiliyor. Her gün 1.5 saatlik programlarımız oluyor.
Programların içeriğinden bahseder misiniz? Radyonun adı gibi programlardaki konular da ‘Afet’ ve bilinçlendirmeye mi yönelik?
Şunu amaçlıyoruz, normal zamanlarda İstanbullunun bilinç-lendirilmesine yönelik programlara yer veriyoruz. Gündemle ilgili haberlerin yanında, konuyla ilgili uzmanları konuk ederek onlarla söyleşiler yapıyoruz.
Gazete haberlerinden gündem çıkarıyor, gündemle ilgili program yapıyorlar. Gündemdeki konuları, deprem ve benzeri konuları ele alıyorlar.
Sizce 1.5 saatlik yayın yeterli mi?
2 kişilik bir ekibimiz var. Bu çalışmaları yapabiliyor muyuz diye düşündük.
Olası bir afet öncesi yayınlarınızı deneme olarak değerlendirebilir miyiz?
Deneme denmeyebilir, ama şu anda 24 saat yayın yapacak kadromuz yok. Olası bir afet sonrası şartlar ne olursa olsun 24 saat yayınımız olacak.
Biz kendimizi de deniyoruz. Asıl önemli kısmı, afet sonrası bilgilendirmek, bu durumda sınıfta kalma lüksünüz olamaz, yayında sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Olağanüstü bir halde, herkes seferber olur. Personel sıkıntımız olmaz, gönüllüler yeter, her radyocu üstüne düşen görevi yapar, Diğer radyocular da burayı ziyaret ediyor ve bu radyo ilginç geliyor.
“Afet radyosu Türkiye’de bir ilktir”
Farklı bir misyonu olan radyo olarak onların rakibi değilsiniz...
Evet, hiçbir radyonun rakibi değiliz, bizim öyle bir iddiamızda yok! Hoşlarına gidiyor, buradan gururla ayrılıyor, afetle ilgili bir radyo Türkiye’de ilktir...
Olası bir afet sonrası ne gibi yayınlar olacak? Bu zor ve riskli bir yayındır, yayıncı kadrosu bu anlamda nasıl oluşturulacak?
Arkadaşlarımız bu konularda eğitimli ve donanımlı, söylenecekler birkaç süzgeçten geçirilerek söylenecektir. O risk bizde sıfırdır. Acil durumdan sonra buradan söylenecekler, valinin onayından geçtikten sonra yayına sunulacaktır.
Olası büyük bir afette radyodaki cihazların çalışabilirliği konusunda ne gibi önlemler aldınız?
Cihazlarımızı da ona göre kurdurduk, ama hiçbir şeyin garantisi yok!
Radyo dinleyicisini bu frekansa çekmek için ne gibi çalışmalar yaptınız?
Kamu radyosu olduğu için reklam alamıyoruz. Kamu kaynaklarıyla imkân ölçüsünde radyomuzu duyurmaya çalışıyoruz. Bu küçümsenmeyecek bir hizmettir. Afet durumlarında tek iletişim aracı radyo oluyor.
Herkes bir şey söylüyor, yalan yanlış ve vatandaşlar o şartlarda inanmak durumunda kalıyor. Tecrübelerimizden bu radyonun çok gerekli olduğunu düşünüyorum.
Yeni inşa edilen İl Afet Yönetim Merkezi Avrupa standartlarında.
Merkez bünyesinde 50 kişilik harekât merkezi, 16 operatör çalışabilecek haberleşme merkezi, basın merkezi, 36 kişilik hizmet grupları çalışma alanı ile radyo yayını yapan stüdyo ve eğitim salonu gibi üniteler mevcut. Büyükşehir Belediyesi’ne ait 175 adet kamera ile yol görüntüleri izlenmekte. Herhangi bir afet durumunda İstanbul’daki tüm koordinasyon bu merkezden sağlanacak.