radyo odtü 103.1
Radyo ODTÜ, 1995’ten beri dinleyicilerine Ankara’dan seslenen bir radyo. Uygulamalı radyo yayıncılığı dersleri sonrasında yayın ekibi kurularak bu günlere gelen radyo, sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne yayın yapan bir radyo değil, aksine Ankara’nın en çok dinlenen radyolarından biri... Dinleyenleri ve ekibi de sadece üniversitelilerden oluşmuyor. Radyo ODTÜ’nün amacı, tam da sloganındaki gibi müziğin ve bilginin radyodaki gücüyle ‘Hayatın Sesini Aç’tırmak... Radyo ODTÜ 60 kişiden oluşan geniş ekibiyle ve teknolojinin sunduğu imkânlar, taze fikirlerle HotAC (Hot Adult Contemporary) olarak adlandırılan müzik formatının içine biraz da rock serperek yayın akışını oluşturuyor. Özel müzik programlarına da yer vererek dinleyicilerine zengin içerikli yayınlar yapıyor. Birçok ödülün sahibi olan ve profesyonel arşiv çalışmalarıyla dinleyicilerine müzik çeşitliliğini sunan Radyo ODTÜ, kültür sanat ve haber alanında da başkentin sesi konumunda... Radyo ODTÜ ekibinin bir parçası olan, Dj’lik, yapımcılık gibi birçok görevden sonra şu anda Radyo ODTÜ’nün Genel Koordinatör’lüğünü yapan Koray Hatipoğlu’ndan Radyo ODTÜ ve ona ses veren projeler hakkında bilgi aldık. Radyo ODTÜ’yüwww.radyoodtu.com.tr adresinden de dinleyebilirsiniz.
Radyo ODTÜ’yü nasıl anlatırsınız?
Uygulamalı radyo yayıncılığı dersleri sonrasında yayın ekibi kuruldu. Şimdi 60 kişilik bir radyoyuz. Radyo ODTÜ rock ve yabancı pop müzik yayını yapan, iyi müziğin yanı sıra sinema, bilim, toplum, haber, kültür, sanat ve daha birçok alanda programlarıyla Ankara’nın kültür nabzını tutan bir radyo. Dinleyicilerimiz sadece müzik dinlemek için değil, Ankara’da sanat adına neler oluyor’u duymak, haberdar olmak için de dinliyor.
‘Birçok ilke imza attık’
Ne tarz programlar sunuyorsunuz?
Kendi müziğini yapan, sesini duyurmak isteyen genç müzisyenleri tanıttığımız Sahne Arkası, Bazıları Sinema Sever, Şehir Bülteni , ‘ar+ı 7’ programları ve Radyo ODTÜ Kültür Pazarı programları ile Klasik Müzik, Tango, Flamenko, Caz, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Arkeoloji, Bilim-toplum, Haber, Müzik Tarihi gibi birçok alanda uzmanlar, dinleyicilerle buluşuyor.
Farklı bir radyo olabilmek adına neler yapıyorsunuz?
Dinleyicilerimizin istekleri çok önemli. Yaptığımız işin sonuçlarını dinleyicilerimizden çok daha sert bir şekilde, önce kendimiz eleştiriyoruz ve bu otokontrol mekânizması, programların içerik ve sunum olarak dinleyicimizin beklediği kaliteye ulaşmasını sağlıyor. Teknolojik ilerlemeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’de radyoculuk adına birçok ilke imza attık; Radyo ODTÜ Podcastleri ile dinleyicilerimiz, programlarımızı taşınabilir müzik çalarlarına yükleyip dinleyebiliyor.
Üniversitenin adını taşımanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Üniversitenin adını taşıdığınızda ilk başta kampus içine yayın yapan, kendi öğrencilerine veya mensuplarına seslenen bir ‘üniversite radyosu’ olarak görülüyorsunuz. Fakat Radyo ODTÜ bu anlamda bir ‘üniversite radyosu’ değil.
Dinleyicileri yalnızca Orta Doğu Teknik Üniversitesi mensupları ve mezunlarından oluşmuyor.
Tüm finansmanını kendi kaynakları ile sağlayan bir radyo olarak pazarlama faaliyetlerinde reklamveren firma ve ajansların bu önyargılarını kırmak zaman alabiliyor.
Öte yandan, Türkiye’nin en saygın üniversitelerinden birinin adını taşımak ve en iyi şekilde temsil etmeye çalışmak dinleyici kitlemizin bizi çok daha fazla sahiplenmesini sağlıyor.
‘Eğitimli dinleyicilere sahibiz’
Dinleyici profiliniz nasıl? Dinleyicilerden ne gibi tepkiler geliyor?
Toplam dinleyicimizin yarısına yakını 31-40 yaş aralığında. Yaklaşık yüzde 40’ını ise 30 yaş altı dinleyicilerimiz oluşturuyor. 40 yaş üstü dinleyicilerimiz ise yaklaşık yüzde 10’luk bir dilimi oluşturuyor.
Türkiye’de en yüksek ‘eğitimli dinleyici’ oranlarından birine sahibiz. Üniversite mezunu olan dinleyicilerimizin oranı yüzde 60’ın üzerinde. Bir kısmı özel koleksiyon kayıtları olduğu için kolay kolay ulaşılamayacak, başka yerde dinlenemeyecek müzikler sunan Kültür Pazarı programlarımız, özellikle üst yaş grubu dinleyicilerimizin olumlu tepkilerini alıyor. Bunun yanında, 7 yıldır hafta içi her sabah 07.00-10.00 arasında yayınlanmakta olan Modern Sabahlar da hemen her yaştan dinleyicinin en çok ilgi gösterdiği programlarımızdan...
‘Öğrenci ve mezunlar kadromuzda’
Öğrencilerin radyodaki rolü nedir?
Öğrenciler için , okudukları bölümün yanında, ayrı bir eğitim şansı. Radyonun profesyonel kadrosunu oluşturan kişilerin hemen hepsi üniversitelerin farklı bölümlerinden mezun olmalarına rağmen içlerindeki radyoculuk aşkı ile bu işi kendilerine meslek olarak seçmiş durumdalar. Radyo ODTÜ, Türkiye’de radyoculuk sevdasının karşılığının en iyi şekilde alınabilinen yerlerden biri.
Etkinlikler düzenliyor musunuz?
Bu ay 72.sini düzenleyeceğimiz “Radyo ODTÜ Özel Gösterimleri” ile, filmleri henüz vizyona girmeden önce ilk kez dinleyicilerimizle birlikte izliyoruz.
Bu özel gösterimlerin bazılarını Ankara ve İstanbul’da aynı anda gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca Ankara’nın kültür-sanat yaşamına yön veren en köklü etkinliklerden biri olan ‘Radyo ODTÜ Açık Hava Konserleri’yıllardır binlerce müzikseveri bir araya topluyor.
Genç ve eğitimli kadrosuyla üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunlarından oluşan, benzer yaşam tarzlarına ve zevklere sahip olan ekip Radyo ODTÜ’ye hayat veriyor.