Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yıllardır Türk Sanat Müziği'nin seçkin örnekleriyle dinleyicisiyle buluşan Radyo Alaturka, bir ilke imza atıyor ve bir ses yarışması düzenleyerek radyolar arasında farklı bir heyecan yaratıyor. Biz de bu heyecanı paylaşmak üzere radyonun Yayın Yönetmeni Seçil Süslü ve Basın&Halkla İlişkiler Sorumlusu Serda Saraçoğlu'yla bir araya geldik. İlki gerçekleştirilecek olan yarışma hakkında bilgiler aldık. Seçil Süslü, Türk müziğimizi en üst seviyelere çıkarmanın önemli yolunun, genç seslerin, yeni yeteneklerin keşfiyle mümkün olabileceğini düşünerek bu projeyi başlattıklarını söylüyor. Tek amaçlarının Türk musikisini daha da ilerletip sanata yeni sesler kazandırmak olduğunu sözlerine ekliyor. Ayrıca Türkiye'nin dört bir köşesinde Türk musikisine yürekten bağlı, sesi güzel ve yetenekli olan yüzlerce kişinin böyle bir yarışmanın hayalini kurduğunu söyleyen Süslü, “Onlara bu fırsatı vererek hayallerini gerçekleştirme imkânı da sunmuş oluyoruz. Bu yarışmayla yepyeni bir ses sanatçısı adayını keşfedip Türk halkına sunacağız. Belki de geleceğin Müzeyyen Senar'ları, Safiye Ayla'ları olacaklar” diyor. Radyo Alaturka'da büyük bir heyecan yaşadıklarını da anlatan Serda Saraçoğlu ise, “Her ses sanatçısının hayali olan albüm yapma fırsatını onlara tanıyoruz” diye konuşuyor. 21 Aralık'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek olan yarışmanın 1.'sine albüm yapılacak. 2. olan adaya 2 kişilik tatil, 3.'ye ise enstrüman hediye edilecek. Yarışma ile ilgili detayları www.radyoalaturka.com.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Radyo Alaturka'nın düzenlediği ses yarışmasından bahseder misiniz?
Seçil Süslü: 1. Radyo Alaturka Ses Yarışması'na 1. diyerek gelenekselleştirmeyi amaçlıyoruz. Adayların seçtikleri eserlerin Türk Musikisi formlarına uygun olması gerekiyor.
Böyle bir yarışma yapma fikri nasıl oluştu?
Serda Saraçoğlu: Türk Musikisi'ne hizmet edip yaşayan sanatkarlarımıza hakettiği değeri verirken, kaybettiklerimizi de unutturmamaya çalışıyoruz. Türk Müziği'nde elbette çok yetenekli genç sanatçılarımız var ama diğer müzik türlerine oranla bize göre yeterli değil.
SEÇİL S: Türk Müziği'mizi en üst seviyelere çıkarmanın önemli yolunun, genç seslerin, keşfiyle mümkün olabileceğini düşündük. Hiçbir maddi beklentimiz olmadı, tek amacımız Türk Musikisini daha da ilerletip, yeni sesler kazandırmak. Eminim ki, Türkiye'nin dört bir köşesinde Türk Musikisi'ne yürekten bağlı, sesi güzel ve yetenekli olan yüzlerce kişi böyle bir ses yarışmasının hayalini kuruyordu.
Yeni seslere çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyor musunuz?
SEÇİL S: Elbette. Bizim kültürümüz olan Türk Musikisi'nde dünya üzerinde neredeyse hiç bir millette görülemeyecek kadar efsaneleşmiş ses sanatkarları ve bestekârlarımız var. Onların açtığı yolda yeni sesler, yeni yetenekler yetişmezse musikimiz hiçbir zaman ölmez ama gerileyebilir. İlerletmek ve ayakta tutmak için, ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum.
Yarışmaya destek veren kuruluşlar var mı?
SERDA S: 1. Radyo Alaturka Ses Yarışması'nı Kadıköy Belediyesi'nin vermiş olduğu tanıtım ve mekân desteği ile düzenliyoruz. Ayrca üç ana sponsorumuz var. Yavuz Burç Plakçılık, Özel Pendik Bölge Hastanesi ve Boğaziçi Kolonyaları bu projeye bizimle birlikte gönül veren kurumlar.
Yarışmaya katılım şartları nelerdir?
SEÇİL S: Yarışmaya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, 18 yaşını bitirmiş, 40 yaşından gün almamış, profesyonel müzik çalışması bulunmayan, yani daha önce albüm çalışması yapmamış, en az ilköğretim okulu mezunu bay ve bayan, Türk Müziği'ne gönül veren herkes katılabilir. Başvuru için; www.radyoalaturka.com.tr adresinde bulunan başvuru formu ve şartname ile birlikte, adayların seslendirdikleri bir şarkıyı waw, cda (audio track), mp3 (320 kBPS) formatlarından herhangi birinde CD içerisine kaydedilmiş olarak Radyo Alaturka, PK5, Bağlarbaşı, Üsküdar- İstanbul adresine göndermeleri yeterli olacaktır.
Değerlendirme kriterleri ve jürilerinizden de bahseder misiniz?
SERDA S: Seçilen eserin zorluk derecesi, Türk Musikisi üslup ve tavrına uygunluk, ses rengi ve yorum puanlanarak yapılacak. Yaşayan efsane Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, yine iki dev ses sanatkarı Nesrin Sipahi ve Zekai Tunca, ünlü gazeteci Mehmet Barlas, Yavuz Burç Plakçılık sahibi Yavuz Asöcal ve Radyo Alaturka Yayın Yönetmeni Seçil Süslü. Bu isimlere ek olarak Bülent Ersoy'a teklif götürdük, olumlu ancak net cevabını önümüzdeki günlerde verecek.
1. olanın ödülü ne olacak?
SERDA S: Birinciye Yavuz Burç Plakçılık tarafından bir albüm yapılacak. İkinci olan adaya 2 kişilik konaklamalı bir tatil, üçüncüye ise enstrüman hediye edilecek. Ayrıca bir finalistimiz, Özel Bölge Hastaneleri ve Boğaziçi Kolonyaları jüri özel ödülleri ile mükafatlandırılacak.
Radyonuzda yenilikler var mı?
SEÇİL S: Ailemize yaklaşık 6 ay önce katılan sunucumuz Akın Altıntaş, oldukça güzel sesi ve başarılı programıyla kısa sürede dinleyicilerimiz tarafından benimsendi. Her cuma stüdyomuzda 14.00-16.00 saatleri arasında Türk Müziği'nin genç ve sevilen sanatçısı Kadir Adıgüzel ile birlikte Türkiye'nin en önemli saz sanatçılarını birlikte ağırlıyoruz.
Yıllardır çizginizi bozmadan devam etmenin temel sırrı sizce nedir?
SEÇİL S: Bizde de, en önemli etkenlerden biri de budur. Radyomuzda çalışan herkes içinde bu ruhu taşır. Bu müzik derinliği olan ve yoğun hisler barındıran bir tür olduğu için, dinleyiciye aktarmanın tek yolu sesimizden, vurgularımızdan ve samimiyetimizden geçer. Zaten bizim dinleyicimiz oldukça bilinçli ve yüksek kalitede bir kitle olduğundan, herhangi bir yapaylık sezdiği anda anında tepkisini verir. Yayınladığımız şarkılardan ve sanatçılardan kesinlikle ödün vermiyoruz piyasa diye adlandırılan hiç bir müziği yayın listelerimize almıyoruz. Mesela; Orhan Gencebay'ın Türk halkının gönlüne taht kurmuş nice besteleri var. Biz bu şarkıları, Ahmet Özhan, Emel Sayın, Neşe Karaböcek, Zeki Müren gibi adı Türk Musikisi'yle yanyana gelebilecek sanatçılarımızın seslerinden dinletiyoruz. Bunların yanında, Ajda Pekkan, Erol Evgin'den zaman zaman Türk Sanat Müziği eserleri de dinletebiliyoruz.

Haberin Devamı

Geleceğin Müzeyyen Senarları, Safiye Aylaları aranıyor

'Son başvuru tarihi 23 Eylül'
Yarışmaya olan ilgi nasıl?
SEÇİL S: Özellikle genç dinleyicilerimizin ilgisi çok üst seviyelerde bu da yarışmayı yapma amacımızla paralel doğrultuda gidiyor. İstanbul'daki musiki derneklerinden ve üniversitelerin konservatuvar bölümlerinden de dönüşler alıyoruz. Son başvuru tarihi olan 23 Eylül'e kadar ciddi bir katılım rakamına ulaşacağız.