Hakan Eren’in radyo macerası, Radyo D’nin kurulduğu zamanlarda nostalji şarkılarından oluşan arşivini paylaşmak amacıyla, radyoya gönderdiği faksla başlıyor... Hakan Eren, Elektrik Mühendisliği yaptığı zaman, aydınlatmayla tanınan bir ‘isim’ olurken, şimdilerde nostalji şarkılarla süslediği radyo programlarında geçmişi aydınlatıyor. Hakan Eren, radyoculuğu sayesinde birçok sanatçıyla tanıştı ve onların kimseyle paylaşmadığı, tozlu raflarda saklanan özel şarkılarını derledi, topladı ve albümler haline getirerek nostalji konusunda ‘bilirkişi’ oldu. Sezen Cumhur Önal’a göre onun yaptığı iş ‘Deli işi.’ Hakan Eren’in hikâyesinin dönüm noktalarından biri yıldızını daha da parlatan ‘Issız Adam’ filmi oldu. Filmin müzik danışmanlığını yaparken Çağan Irmak’la beş dakikada karar verilen Ayla Dikmen’in söylediği ‘Anlamazdın’ şarkısı geçen yılın en çok dikkat çeken şarkısıydı. Hakan Eren’i, ‘Issız Adam’ın da estirdiği rüzgârla yakın zamanda birçok projede daha göreceğiz, belki de yeni yeni ‘Anlamazdın’lar gün ışığına çıkacak. Hakan Eren’i pazar günü 21.00 - 23.00 arası Geçmiş Bahar Mimozaları’nda, pazartesi de 22.00 - 23.00 saatlerinde Bir Zamanlar’da Radyo D’den dinleyebilirsiniz...
RADYO D’DE NOSTALJİ ŞARKILARLA GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ‘IŞIK’ TUTAN HAKAN EREN,” ESKİ ŞARKILARI KEŞFETMEK İÇİN FİLM YA DA DİZİLERİ BEKLEMEYİN, KENDİ ŞARKILARINIZI KEŞFEDİN” DEDİ
RADYO D PROGRAMCISI VE ISSIZ ADAM FİLMİNİN MÜZİK DANIŞMANI HAKAN EREN:
Radyoculuk hayatınız nasıl başladı?
Radyo D dinleyicisiydim. Radyoya arşivimi paylaşmak istediğime dair bir faks çektim. “Senin elinde çok güzel bir arşiv var, iyi de konuşuyorsun” dediler ve program yapmaya başladım. Radyo D’nin ilk programcılarından biriyim. Radyo hayatımı değiştirdi. Elektrik Mühendisiyim, hayalimde olmayan bir şey yaptım ve bu kadar devam edeceğini düşünmemiştim. Yetenek olmasa devam ettiremezdim, bir sebeple Türk pop müziğine faydam oldu ve eski şarkılar hatırlandı.
Nostalji şarkılarının bu kadar ilgi görmesini neye bağlıyorsunuz?
Herkesin o şarkılarda bir anısı, bir yaşamışlığı vardır. Akla gelir ve dinlemek ister, o dönemi hatırlar, bu bir histir.
Ben yatıp kalkıp nostalji dinlemiyorum. Yeni albümleri de dinliyorum, insanlar radyo programlarından dolayı bütün gün eski şarkıları dinlediğimi düşünüyor.
Programınızı nostalji şarkılar oluşturuyor, nasıl hazırlanıyorsunuz?
Radyoda iki saatlik program yapıyorum diye düşünmüyorum ve daha önceden, programıma konuk edeceğim sanatçının evine giderek, ilgili ses kayıtlarını alıyorum, bilgilerini toplayıp araştırmalar yaparak hazırlanıyorum. Ses kayıtlarıyla ilgili de geniş bir arşive sahibim.
Geçmişten neler sunuyorsunuz?
Bir Zamanlar programımda anılar ve yabancı şarkılarla kıyaslama gibi köşeler var. Geçmiş Bahar Mimozaları’nda her hafta bir sanatçıyı konuk alıyorum.
İki programda da formatım yıllardır aynı. Hiçbir radyo programına katılmayan sanatçılar benim programıma konuk oldu.
Cici kızlar, Adamo, Rüçhan Çamay, Yeşim, gibi birçok ünlü ismi konuk aldım. Mavi Işıklar’da katıldı ve ardından tekrar albüm çıkardılar.
Ajda Pekkan’ın 1960’lı yıllara ait hiçbir bilgisi yoktur. O da benim programımda ilk olarak o dönemleri anlatmıştır.
Radyodaki programlarınızla kalmadınız ve müzik dünyasına da albümler kazandırdınız...
Nostalji şarkılarının yer aldığı ‘Bak Bir Varmış Bir Yokmuş’ serilerini çıkardım. Birçok sanatçının müzik danışmanlığını da yaptım, sonra kendi müzik şirketimi kurdum. Tek başına çalışarak 34 tane albüm yaptım. Nostalji albümleri çıkaranlara da destek oldum ve fikir verdim.
Bu konuda ‘bilirkişi’ oldunuz...
Nostaljiyi benden başka yapan olmadı ve herkes yapsın istedim. Türk pop müziğinin arşivi dijital ortama dökülmeli ve elimizde belgeler olmalı.
Radyolarda benzer birçok program yapılıyor... Sizin programın farkı ne?
Diğer bütün radyolar benzer nostalji programlarını özellikle benim yayın saatimde yayınlıyor. Ben albümlerdeki şarkıları çalmıyorum. Özellikle hiçbir yerde duyamadıkları şarkıları dinletiyorum...
Issız Adam filminin müziklerine de danışmanlık yaptınız, filmin müziklerinin bu kadar ilgi görmesini neye bağlıyorsunuz?
Çağan Irmak’la beraber çalıştım. Filmde en çok ilgi gören ‘Anlamazdın’ şarkısı beş dakika içinde karar verilmiş bir şarkıdır. Ayla Dikmen’in söylediği bu şarkıda Fikret Şeneş’in inanılmaz bir anlatımı var, sanki Çağan Irmak senaryoyu kendisine göndermiş, Fikret Şeneş de üstüne şarkıyı yazmış gibi...
Anlamazdın şarkısının yer aldığı sahne çok can alıcı. Issız Adam’ın senaryosunu okuduğum zaman klasik bir aşk hikâyesi gibi geldi, eski Türk filmi gibi düşündüm, entrika yoktu.
Filmi seyredince anladım ki, Çağan Irmak harikalar yaratmıştı. Müziklerin yerinde kullanılması, sahnelere göre kurgulanması çok iyiydi ve çok etkilendim. Filmi şarkılar da etkili hale getirdi, ama ilk başta şarkıların bu kadar ilgi çekeceğini düşünmemiştim.
“Arşivde TRT ile yarışabilirim”
Böyle bir arşivi sağlamak zor olmuyor mu? Eski şarkıların yer aldığı plaklar ‘özel’dir, hatırası vardır. Paylaşmak istenmeyebilir...
Arşivim çok zengindir, benim elimde bulunan kayıtlar TRT’de yoktur, onlarla yarışabilirim.
Sanatçı dostlarım da özel kayıtlarını paylaştı. Kimsenin bilmediği şarkıları gün yüzüne çıkarıyorum.
20- 30 yıl sonra kimlerin nostalji şarkılarını dinletirsiniz?
Çok keşfedilecek şarkı var. Türk pop müziğinde gölgede kalmış birçok şarkı var. Programlarda “Eski şarkıları keşfetmek için, Issız Adam gibi filmleri, dizileri beklemeyin, kendi şarkınızı keşfedin” diyorum. Candan Erçetin, Deniz Seki, Aşkın Nur Yengi ve Hande Yener’leri dinleteceğimi düşünüyorum.