Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TRT radyoları, Ege’nin efelerinden, Ankara’nın misketine, Karadeniz’in horonundan Trakya’nın karşılamasına kadar bir uçtan bir uca Anadolu kokan, öz çığlığımız türkülerimizi yıllardır dinleyicilere ulaştırmaya devam ediyor... 1 Temmuz 2009’da ‘merhaba’ diyerek yayınlarına başlayan TRT Türkü Radyosu da sadece türkülerden oluşan konseptiyle ses veriyor. TRT Türkü, TRT’nin kendi içinde bulunan birçok radyodan da farklı olarak TRT radyolarının tamamının katılımıyla yayın yapan tek radyo olma özelliğini taşıyor. Yayın akışında diğer bölgelerdeki radyolar her gün 1’er saat canlı yayın yaparak Anadolu’nun kültürünü yansıtıyor. TRT’nin en genç radyolarından biri olan, gelenekselle günceli bir arada harmanlayan TRT Türkü, 24 saat Türk Halk Müziği yayını yaparak, yılların birikimi olan arşivi değerlendiriyor ve canlı türkü konserleriyle de ilgi çekiyor. Ayrıca eski kayıtları, geleneksel icraları, farklı tarzlardaki okumaları da türküseverlere ulaştırıyor. Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Müdür Vekili Levent Çelik’ten TRT Türkü’nün hikâyesini dinledik... Radyoyu Ankara 98.6 frekansından dinleyebilirsiniz...

Haberin Devamı

Dört bir yandan türküler


TRT Türkü’nün programlarından bir kare (solda). Ankara Radyosu Yurttan Sesler Korosu her salı 11.00-12.00 saatleri arasında türküseverlere canlı konserler veriyor. (sağda)

TRT’nin tematik radyolarından biri olan TRT
Türkü, ne zamandır dinleyicilerine ulaşıyor?
Yıllardır TRT’nin radyo yayınlarında Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği birlikte yayınlanmaktaydı. Özellikle Radyo-4 bünyesinde sadece Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği’ne yer verilmekteydi.
2009’da yayına başlayan TRT Türkü, TRT’de uzun yılların birikimi olan arşivi değerlendirmekle birlikte her gün üretimi yapılan kayıtları hemen dinleyiciye sunma imkânına sahip. Aynı zamanda radyo sanatçılarının seslerinin daha fazla dinlenmesini sağlayan bir radyo.

Yayın merkezi Ankara, diğer bölgelerdeki TRT radyolarının yayınınıza katılımı nasıl oluyor?
TRT radyolarının tamamının katılımıyla yayın yapan tek radyoyuz. İstanbul, İzmir, Erzurum, Trabzon, Gap Diyarbakır, Çukurova ve Antalya radyoları program hazırlamaktadır. Bölge radyoları olarak adlandırılan, Erzurum, Trabzon, Gap-Diyarbakır, Çukurova ve Antalya radyoları her gün 1’er saat canlı yayınla ulusal yayına çıkıyor...

Haberin Devamı

‘Zengin türkü arşivimizle farklıyız!’
Birçok türkü radyosu var, TRT Türkü sizce hangi özellikleriyle onlardan ayrılıyor?
Öncelikle türkü arşiviyle tüm radyolardan ayrılmaktadır. TRT kurumunun yıllar boyunca oluşan başka bir yerde bulunması mümkün olmayan bir arşivin yanı sıra kurum sanatçılarının yaptığı kayıtları sunuyor dinleyicisine.
TRT Türkü’nün diğer bir farkı, halk müziğinde gelenekselle günümüzü harmanlamayı başarıyor olması. Halk müziği icralarında günümüzde yapılan düzenlemeler ve yorumlarla birlikte gelenekselleşen ve değişmesi, değiştirilmesi zor olan icralara da sahip çıkması Türk Halk Müziği ve kültürü için çok önemli olmaktadır.

Hangi kriterlere göre türkü listenizi hazırlıyorsunuz?
Saatler göz önünde bulunduruluyor. ‘İnsanlar hangi saatte ne tür türküler dinlemek isterler?’ gibi düşünceyle hareket ediliyor. Programlarımızın konu başlıklarına göre de seçimlere gidebiliyoruz. Bazen bölge türküleri, il türküleri, âşık türküleri, oyun havaları ya da gurbet havaları gibi konulara göre seçimler de yapılmaktadır.

Türküleri yörelere göre ayırıyor musunuz ya da yörelere göre özel programlar hazırlıyor musunuz?
Canlı ve bant hazırlanan programlarla birlikte konser yayınlarımızda da yörelere göre konserler, özel programlar yapıyoruz. Örneğin bir konser programımızda Karadeniz türküleri seçiyor ve canlı icrasını veriyoruz, başka bir konser programımızda Çukurova türkülerini seslendiriyoruz. Ayrıca bölge yayınları yapan radyolarımız (Erzurum, Trabzon, Diyarbakır, Çukurova Mersin ve Antalya) kendi bölge türkülerine sıklıkla yer veriyor.

Programlarınızdan bahseder misiniz?
TRT Türkü, 24 saat kesintisiz yayın yapan bir türkü radyosudur. 24 saatlik yayın içinde öncelikle TRT sanatçıları ve TRT arşivi yayınlanmaktadır. Programlarımızı, canlı yayınlar, bant yayınlar ve canlı konser programlarından oluşturmaktayız. Canlı yayınlarda özellikle dinleyicilerin isteklerine yer vermeye çalışırken, dinleyicilerle telefon bağlantılarıyla diyalog kurmaya çalışıyoruz. Bant yayınlarımızda, günün hangi saatinde bant yayını veriyorsak ona göre dinleyicilerimizin ne tür hareketli, ağır türküler dinlemek isteyeceğini düşünerek bantlarımızı hazırlıyoruz. Konser yayınlarına çok önem veriyoruz. Canlı konser programlarını, TRT sanatçılarının sanatsal bilgisini, tecrübesini ve türküleri doğru okuma özelliklerini yansıtabildiğimiz özel saatler olarak görüyoruz. TRT Türkü’nün programcıları, türküleri seven ve dinlemekten zevk alan yapımcılarla birlikte TRT sanatçılarından oluşuyor.

Yeniden yorumlanan türküleri nasıl buluyorsunuz? Yayınlarınızda yer veriyor musunuz?
Türkülere dair her şeyi TRT Türkü’de bulmak mümkün olacaktır. TRT Türkü gelenekselle günceli bir arada harmanlayan bir yayın kanalıdır. Her yaştan dinleyiciye seslenen, türküleri kuşaktan kuşağa aktarmaya çalışan bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla arşiv değeri taşıyan eski kayıtları, geleneksel icraları, yeni yapılan yorumları, farklı tarzlarla okumaları dinleyiciye ulaştırmak amaçlanmaktadır.

Radyonuz için ne gibi projeler düşünüyorsunuz?
Canlı yayınları, canlı konserleri arttırmak, dinleyicilerin yayınlara katılımını daha da çoğaltmak, TRT sanatçıları ve halk müziğine önemli hizmetleri olan başka sanatçıların da program yapacakları projeler hazırlayarak çok daha fazla dinleyiciye ulaşılmayı hedefliyoruz.