Yeni yayın dönemine televizyonlar harıl harıl hazırlanırken, radyolar da boş durmuyor ve yeni programlarla akışlarını renklendiriyor. Radyo dünyası gökkuşağının içine yeni rengini, ‘Turkuvaz’ı kattı... Dinleyicilerin de hemen keşfettiği Radyo Turkuvaz, ‘iddialı’ bir girişle radyolar arasındaki yerini aldı. Radyo nisanda yayına başladı. Reklam gücünü arkasına almadan sadece yayın yaparak adını duyuran ve ekim ayında büyük bir reklam kampanyasıyla ses getirmeyi hedefleyen radyo,Türkiye’nin birçok iline yayın yapıyor. Türkiye’ye, Afrikalı futbolcuların geldiği dönemde aldığı unvanıyla yıllardır radyocu olan Afrikalı Ali’nin (Ali Şentürk) Genel Yayın Yönetmeni olduğu radyonun ekibi de tecrübeli isimlerden oluşuyor. İstanbul’da 90.2 frekansından yayın yapan “Türkiye’nin Radyosu” sloganıyla yola çıkan radyo, ayrıca www.radyoturkuvaz.com.tr adresinden de dinlenebiliyor.
RADYOLAR ARASINDAKİ YENİ SES, RADYO TURKUVAZ’IN GENEL YAYIN YÖNETMENİ ALİ ŞENTÜRK İDDİALI:
Radyo değişiyor, ‘Afrikalı Ali’ nin unvanı ve tarzı değişmiyor...
Afrikalı Ali ,1994’te radyoculuğa başladığım Türkiye’ye Afrikalı futbolcuların geldiği dönemde aldığım bir unvandı. Afrikalı’nın hikâyesi başladı ve dinleyicilerin dikkatini çekti.
Radyo Turkuvaz dönemi nasıl başladı?
Ulusal bir radyosu vardı atv’nin... Nisan ayından itibaren Radyo Turkuvaz olarak dinleyicilere seslenmeye başladık. Televizyonun adıyla karışmasın diye radyoya Turkuvaz Grubu’nun adı verildi. Teklif gelince, Kral FM’in eski çalışanları olarak radyoya geldik. Bu ekibi kuran ve toparlayan Gezegen Mehmet’tir.
Sizin göreviniz nedir?
Radyo Turkuvaz’ın Genel Yayın Yönetmeni ve Müzik Direktörüyüm.
Dinleyenlere neler sunuyorsunuz?
Radyo Turkuvaz ulusal bir radyo ve yayın ağı geniş, 38 ilde yayınımız var. Her türlü müziği dinleyicilerimizle buluşturuyoruz. Arabesk, Fantezi, Türk Halk Müziği, Pop olarak özetleyebiliriz.
Arabesk radyosundan geldiniz, ama sadece ‘Arabesk’ odaklı yayınlarınız yok...
Türkiye’nin geneline hitap ediyoruz ve tek bir tarz çalmak istemiyoruz. Mesela, Serdar Ortaç da listemizde yer alıyor. Hadise’nin İngilizce olmasına rağmen Eurovision şarkısını da dinletiyoruz.
Ödüllü radyoculardansınız, dinleyicilerle yapılan birçok ankette adınız üst sıralarda...
Bu yıl torpil olmaksızın üç ödül aldım.
Torpil mi var alınan ödüllerde?
Ben yıllarca anketlerde bir numara çıktım ama ödül alamadım. Bazı ödüllerin internet oylamasıyla olduğuna da inanmıyorum. Mesela son olarak ticari araç sürücülerine anket yapılmış, o ödülü aldım, asıl onlar beni mutlu ediyor.
Kral FM tadı var mı radyoda?
Birçok arkadaşımız oradan gelme, o tat var elbet ama Kral FM’in formatı arabesk. Türkiye’deki müzik anlayışı da bir değişim sürecine girdi.
Bir zamanlar radyolarda Ferdi Tayfur ve Orhan Gencebay şarkıları istek alıyordu. Artık gündem değişti. Eskisi gibi istenmiyor.
“Arabesk’e yoğun ilgi yok”
Ya sizin müzik anlayışınız?
Radyoya ilk başladığım zamanlar Kayahan ve Sezen Aksu hayranıydım. Arabesk radyolarında çalıştıkça Müslüm Gürses hayranı olmaya başladım.
Peki kimlerin şarkıları isteniyor?
Bizim radyomuzdaki listede Funda Arar bir numara. Bir ara Taverna müziği gündemdeydi, bu bir geçiş dönemi.
Şu an arabeske yoğun bir ilgi yok. Biz her şarkıyı, çok eski ve kalitesi bozuk şarkıları dinletmiyoruz. Özenle seçiyoruz, şarkıların geçişleri çok önemli.
Radyo Turkuvaz olarak, radyo dünyasında gözünüz nereyi kestiriyor?
İlk altı ay içinde ilk 10’da, bir yılda 5., bir yılın sonunda ya 1. ya da 2. olacağız. Sağlam bir ekibimiz var ve altyapımız çok iyi. Grubumuz da çok iyi. Ya başarılı olacağız, ya başarılı olacağız...
Sizin dinleyicilerinizin büyük bir bölümü şoförlerden oluşuyor...
Bir ara lastik firması programıma sponsordu. Kamyon şoförlerinin dinlediği bir DJ olarak anılıyorum hâlâ.
NELER VAR?
Sabahları İbrahim Sadri, ardından Afrikalı Ali yayın yapıyor. Utku’nun istek saati, Kanki Canbaz’ın programı, Çiğdem’in yayınıyla gün devam ediyor. “En damar” şarkılara Nöbetçi Erdem yer veriyor. Kaptan Şener gecenin sesi oluyor. Nostalji şarkıları dinleyicileriyle Nilay buluşturuyor. Ramazan’a özel Yeşilçam klasiklerinin unutulmaz jeneriklerini de sunuyoruz. ‘Şarkılar ve Hikâyeleri’nde dinleyiciler hangi şarkıda ne hikâyesi varsa, onları paylaşıyor. Sahura özel programlarla dinleyenlere sesleniyoruz.