Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öyle ezgiler vardır ki kemanın o büyülü sesiyle, ud ahengiyle içinize işler nakış gibi... Öyle şarkılar vardır ki ruhunuza hayat katar... Osmanlı Dönemi’nden sağlık ve şifa için kullanıldığından bu yana hâlâ ilaç oluyor ruhlara musiki... Ses aralıklarına, makam esaslarına ve saz uyumlarına kadar kendine ait bir adabı olan bu kültürü, Türk Sanat Müziği’ni, özel şarkılarla yıllardır dinleyicilerine ulaştıran bir radyo var frekanslar arasında; Radyo Alaturka... Zeki Müren, Nesrin Sipahi, Suat Sayın, Yıldırım Gürses ve daha nice sanatçıların en hareketli ve neşe dolu şarkılarıyla güne başlıyor ve 1960’lı, 1970’li yılların özel alt yapılarıyla, orijinal şarkılarıyla 24 saat kulağınıza dokunuyor... İlk Türk Sanat Müziği içerikli radyolardan biri olan ve uzun yıllar çizgisini bozmadan devam eden Radyo Alaturka’nın Genel Yayın Yönetmeni Seçil Süslü’den Radyo Alaturka’yı dinledik... Sanat müziğini “Her daim insan kalbine işleyecek bir müzik” olarak tanımlayan Süslü, “Radyo olarak sanatçının eskisi olmadığını, eski şarkılar değil, eskimeyen şarkıların olduğunu anlatmaya, ölümsüz eserleri dinleterek Türk Sanat Müziği’nin ruhunu yaşatmaya devam edeceğiz” dedi. Radyo Alaturka’yı İstanbul 91.0 frekansından dinleyebilirsiniz...

Haberin Devamı

Genç dinleyici sayısının arttığını söyleyen Radyo Alaturka Genel Yayın Yönetmeni Seçil Süslü, “Büyük babaların ve annelerin dinleyip söylediği şarkıları, günümüzde yaşatmak kolay olmadı” dedi

‘Alaturkanın ihtiyar müziği olmadığını kanıtladık’

Radyo Alaturka’nın genç ve dinamik ekibi Türk Sanat Müziği’ne gönül veren isimlerden oluşuyor.

İlk Türk Sanat Müziği temalı radyolardan birisiniz ve çizginizi bozmadan yayınlara devam ediyorsunuz...
Çizgimizi dinleyicilerimizin kalitesi belirliyor. Arşivimize 100’lerce yeni eser ekliyoruz. Kimsenin duymadığı kayıtları, plak kayıtlarını araştırıp dinleyicilerimizle buluşturuyoruz. Çizgimizi bozmamak çok önemli. Dinleyicimiz çok özel. Biz de onlara özel olduklarını onlar için yaptığımız her işte gösteriyoruz.

Sanat müziği konseptiyle yola çıkan radyolar oldu, fakat bazıları zaman içinde tarzlarına farklı müzik türlerini de ekledi. Siz radyonuzun istikrarını neye bağlıyorsunuz?
NAR Group olarak radyoların tematik olması gerektiğine inanıyoruz. Her zevke hitap eden çeşitli radyolar olmalı, herkese hitap etmeye çalışan radyolar değil. Radyoculuk sanılanın aksine zor bir meslektir. Maalesef reklam verenlerin çoğu herkese hitap eden radyoları tercih ettiği için çoğu radyolar her tarz müziği aynı radyoda harmanlamaya çalışıyor.
Asıl amacımız, kendi öz müziğimize, özellikle sanatçılarımıza onlar yaşarken hakettikleri değeri verebilmek.

Birbirinden farklı hazırladığınız özel programlarla da ilgi çeken radyolardansınız...
En çok özel program yapan radyoyuz. Pazartesi “Hayatın Püf Noktası”nda sağlık, güzellik pratik bilgiler sunuluyor. Salı “Deva ile Sağlık”da uzman hekimlerimizi konuk alıyoruz. “Sihirli Sandık”da 1960, 1970 ve en çok 1985 yılına kadar Türkçe sözlü hafif batı müziği şarkılarına, dönemin aranjman parçalarına, Türk Pop Müziği’nin kilometre taşını oluşturan sanatçı ve şarkılarına yer veriyoruz. Çarşamba “Canlı Canlı Musiki”de sanatçılar canlı yayın stüdyomuzda, saz sanatçılarıyla canlı performanslarını aktarıyor.
Perşembe, şehirdeki etkinlikleri dinleyiciye haber veren “Seyr-i İstanbul” var. Bir de aynı gün “Vetaş’la Yaşam” adında hayvansal gıdaların insan sağlığı için önemi üzerinde duruluyor ve uzman veteriner hekimler katılıyor. Cuma “Şarkılarla Yeşilçam”da Yeşilçam filmlerine konu olmuş şarkılar ve filmler unutulmaz replikler sunuluyor.
“Trafikte Yaşam” programımız Trafik editörümüzle dinleyicilere ulaşıyor. Pazar “Beyaz Yanak” isminde Gürsel Yeğenoğlu’nun hazırladığı klasik otomobil tutkunları için özel bir programımız var. Bir de genç sanatçılardan Adnan Koç her salı, “Şarkılardan Fal Tuttum”da istekleri, sazlar eşliğinde stüdyomuzda icra ediyor.

Türk Sanat Müziği’ne yer verdiğinizden dolayı dinleyici profilinizin belirli bir yaş sınırında olduğu düşünülüyor, peki gençlerle radyonuzun arası nasıl?
O dönemlerin şarkılarındaki naifliği, sevgiyi aşkı ifade ediş biçimini, duygu yoğunluğunu bugünkü hiç bir şarkıda bulamazsınız. Özellikle genç ve yeni nesil de farkında. Onlara sunulmazsa, dinletilmezse, öğretilmezse bu genç nesil nereden bilecek şarkıların tadını? Radyo Alaturka olarak bunu başardık. Türk Sanat Müziği’nin sanıldığı gibi ihtiyarlara ait bir müzik olmadığını kanıtladık. Son yıllarda radyomuzun genç dinleyicileri de oldukça arttı.

Günümüzde Türk Sanat Müziği eserlerinin yeteri kadar üretildiğini düşünüyor musunuz?
Yüzyıllardır bestelenen ve bugüne kadar seslendirilen, icra edilen Klasik Türk Musikisi eserlerine türünün ruhu kabilinden yeni besteler pek de ilave edilemez.
Popüler algının, popüler müziğin hâkim olduğu bir kuşağın ağırlıkta olduğu günümüzde, büyük büyük babaların, annelerin dinleyip söylediği şarkıları, günümüzde de odak noktası kılmaya, yaşatmaya çalışmak çok da kolay olmadı.
Günümüzde başarılı bestekârlar var. Radyomuzda da sevilen, çaldığımız birçok yeni beste var. Bize göre 10-15 yıllık besteler de yeni sayılıyor...

Haberin Devamı

NELER VAR?
4 programcıyız. 07.00-10.00 saatlerinde Serda Saraçoğlu “Güne Merhaba”da, yol durumu ve trafik bilgilerini veriyor. 10.00’da mikrofonu Seçil Süslü devralıyor. İstekleri dikkate alarak, sanatçılar ve şarkılar hakkında bilgiler veriyor. Öğle saatlerinde Tuğba Saraçlar “Bir Sevdadır Şarkılar”da günümüz bestecilerine ve daha klasik
eserlere yer veriyor. Akşamları ise Ahmet Akkuş ile “Maziden İzler”de daha hareketli ve bilinen şarkıları dinletiyoruz.