20.06.2013 - 21:27 | Son Güncellenme:
YAZI DiZiSi - 4
Emsey Hospital’dan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Mahmut Yavuz, burun kanaması hakkında bilgi verdi: “Özellikle sıcak yaz aylarında burun damarlarındaki genişlemeler ve tansiyon değişiklikleri nedeniyle burun kanamaları sıkça karşımıza çıkar. Burun kanamaları, ön bölgeden ön-anterior ya da arka bölgeden arka-posterior kanamalar olarak incelenir. Anterior kanamalar, genç hastalarda, posterior kanamalar da yaşlı hastalarda daha sık görülür.
Burun kanamasıyla karşılaşıldığında, öncelikle musluk suyuyla yıkama yapılarak, kan pıhtıları temizlenmeli. Daha sonra, trotter pozisyonu dediğimiz baş-kalp mesafesinden yukarıda kalacak şekilde baş, öne doğru eğilir ve burun kanatlarından sıkılarak, 5-10 dakika beklenir. Eşzamanlı olarak, burun kökü ve enseye soğuk uygulama yapılır. Bu süre sonunda, kanamaların büyük çoğunluğu durur. Kanama esnasında, kesinlikle başı arkaya atmamak gerekir. Bu durumda, kanama geniz yoluyla boğaza ve hava yoluna kaçarak solunum sıkıntısı ve boğulmalara yol açabilir.
Alınan tedbirler ve uygulamalar sonrası devam eden kanamalarda acil servise başvurulmalı. Tekrarlayan kanamalarla karşılaşıldığında, altta yatan neden araştırılmak üzere KBB uzmanına başvurulmalı.”
NEDEN OLUR?
1. Burun karıştırma alışkanlığı
2. Kuru havalı, nemsiz ortamlarda çalışmak
3. Alerjik ve viral rinitler, burun mukozasının ödemi ve kızarıklığı
4. Buruna yabancı cisim sokmak
5. Burun bölmesi deliklerinde sorun (burun ameliyatlarının komplikasyonu sonucu olabildiği gibi, kokain gibi burun yoluyla
kronik ilaç kullanımı nedeniyle de ortaya çıkabilir)
6. Buruna ve kafaya alınan darbeler, travma.
ALINACAK ÖNLEMLER
1. Sıcak yaz aylarında, özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkılmamalı
2. Aşırı sıcak ve buharı yüze vuran yiyeceklerden kaçınılmalı
3. Sıcak suyla duş alınmamalı,
4. Alkol, kahve gibi mukoza kuruluğuna yol açabilecek gıdalardan uzak durulmalı
5. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar doktor kontrolünde alınmalı
6. Yüksek tansiyon hastalarının doktor takibinde olmalı.
SICAKTAN BOZULAN GIDALAR HASTA EDİYOR
İshal, yine yaz aylarında sık görülen hastalıklardan biri. Günde 3 kereden fazla dışkının sulu olması ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bazen ağrı yapabilir. İshal, vücudun ciddi miktarda su ve mineral kaybetmesine neden olur. Bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar, ishalin başlıca nedenleri. Antibiyotik kullanımı da etkenler arasında. İshalin nedenleri arasında; yiyeceklerin bozuk olması veya yiyecek çeşitlerinin değişikliği, üşütme, bağırsak hastalıkları, kolera, dizanteri, tifo, nefrit, kalp, karaciğer veya akciğer hastalıkları sayılabilir. Alkol tüketimi vücudun su emme yeteneğini azaltır. Bu nedenle ishale de yol açabilir.
Tuz-şeker çözeltisi içirin
İshal tedavisinde dikkat edilecek en önemli konu, vücudun kaybettiği sıvının geri kazandırılması. İshal, bebeklerde ve çocuklarda ciddi oranda su kaybına yol açtığı için bebeklerin sık sık emzirilmesi, çocukların da daha fazla su içirilmesi gerekir. Ayrıca, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması amacıyla, ana çocuk sağlığı merkezlerinden ücretsiz alabileceğiniz tuz-şeker çözeltisini (ORS) evinizde bir litre suda eriterek bebeğinize içirin. Bu çözelti, normal sudan daha iyi emildiğinden vücudun sıvı ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkilidir.
Doktora danışmadan bebeğinize ishal kesici ilaç vermeyin. Çocuklarınıza her zaman verdiğinizden daha çok su verin ve onları kesinlikle aç bırakmayın. Pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze-meyve, muz, elma ve havuç suyunu tercih edin. Yağlı besinlerden, çay, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden kaçının.
YARIN: iDRAR YOLU ENFEKSiYONU