24.09.2009 - 18:36 | Son Güncellenme:
Boyut Film’den yapılan yazılı açıklamada, sinema alanında verilen dünyanın en prestijli Akademi Ödülleri’nde bu yıl "Güneşi Gördüm" filminin aday adayı olarak kabul edilmesinden filmin yönetmeni, senaristi ve baş rol oyuncuları arasında yer alan Mahsun Kırmızıgül’ün çok mutlu olduğu ifade edildi.
Açıklamada, filmi izleyen milyonlara teşekkür ettiği belirtilen Kırmızıgül’ün şu görüşlerine yer verildi: "Oscar’a aday olmak güzel, ama yapılacak çok işimiz var. Bu daha başlangıç. Amerika’da Oscar adaylığı için yapılan lobilerin farkındayız. Bu konuda bize insanların katkısını bekliyoruz. Bu filmi çekerken de söylemiştim. Bu filmde anlatılanlar hepimizin, Türkiyemizin hikayesidir. Bu film hepimizin filmidir." Yönetmenliğini Mahsun Kırmızıgül’ün yaptığı "Güneşi Gördüm" filminin, yoğun istek üzerine Ankara, Afyon, Batman, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmit, Kayseri, Manisa, Mersin, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Tokat’ta yeniden vizyona girdiği belirtilen açıklamada, "filmin, Demokratik Açılım’ın başlama sürecini tetiklediği" ve toplam 2 milyon 500 bin izleyiciye ulaştığı kaydedildi.
Açıklamada, "Güneşi Gördüm"de son 25 yıla dair, bugüne kadar cesaretle söylenmekte zorlanılan sözlerin yer aldığı ve yüksek sesle tartışılamayan konuların işlendiği vurgulanarak, her türlü ayrımcılığa ve ötekileştirilmeye karşı duran, savaşın, kavganın, kendine benzemeyeni hor görmenin sorunun ta kendisi olduğunu anlatan filmin, bir anlamda "Türkiye’nin hikayesi" olduğu, insana dair her şeyi samimiyetle içinde barındırdığı, filmin "çocuklara ve umuda" adandığı bildirildi.
-FİLM HAKKINDA-
Kırmızıgül’ün senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği filmde; Ali Sürmeli, Ali Tutal, Alper Kul, Altan Erkekli, Buğra Gülsoy, Cemal Toktaş, Cezmi Baskın, Cihat Tamer, Demet Evgar, Deniz Oral, Emre Kınay, Erol Demiröz, Erol Günaydın, Gülhan Tekin, Hande Subaşı, Itır Esen, Kamil Sönmez, Macit Sonkan, Mahsun Kırmızıgül, Menderes Samancılar, Murat Ünalmış, Nurseli İdiz, Sarp Apak, Cem Aksakal, Şerif Sezer, Yıldız Kültür, Yiğit Özşener, Zafer Ergin ve çocuk oyuncular Serhat Çağlayan, Aleyna Kala, Aslıhan Kapanşahin, Cansu Aktay ve Tuğse Gökhan rol aldı.
Yapımcılığını Murat Tokat’ın üstlendiği filmin çekimleri Türkiye, Danimarka, Norveç, İsveç, Bulgaristan ve Yunanistan’da yapıldı.
Mahsun Kırmızıgül’ün 5 ayda oluşturduğu oyuncuların tipleri ve karakter analizleri önceden çalışıldı.
Oyuncuların ve figürasyonun giymesi için 3 bin 600 parça kostüm hazırlandı.
Filmin sanat grubu, çekimlerden 4 ay önce kostüm ve saç-makyaj çalışmalarına başladı.
Filmde yerli ve yabancı toplam 2 bin figürasyon kullanıldı.
Çeşitli sosyal kategorideki çocukların dramını konu alan filmde, Türkiye’de zorda kalan çok sayıda çocuğun sessiz çığlıkları yansıtıldı.
Tüm olumsuzluklara rağmen umut kapısını hep açık tutan filmin kahramanları, gerçek hikayelerden yola çıkarak sinema perdesinde hayat buldu.