CaddeTers göçün Edremit'i

Ters göçün Edremit'i

06.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Belki de Rene Redzepi’nin Noma’sıyla başladı, şef restoranı algısının değişimi! O havalı silindir şapkalı executive’lerden, direkt tarladan ürün toplayan şefler, gastronominin yeni yıldızları...

Ters göçün Edremiti

Tabii bizde bu etki, önceleri şeflerin saçlarında röfle (!) etkisi yapsa da, toprağa aşıklar, ürüne yakın bölgelerde restoranlar açmaya başlıyor. Bir nevi ters göçlerin olduğu bu hikayelerden birini de, çok eski tanıdığım Ekrem Yanbolluoğlu yaşıyor. Kurumsal hayatı bırakıp memleketine, Edremit’e dönmeye karar veren Yanbolluoğlu, açtığı Lokanta Bahar’ı iki yılda bölgenin en konuşulan restoranı haline getirdi.
Ekrem Şef’in mutfak operasyonlarını ve yerinde tedarik deneyimlerini de yaralanmalarından anlayabiliyorsunuz. Dağlarda ürünleri toplarken yaşadıklarıyla, adeta bir yemek gazisi! Menüsünü de günlük, ürün tedariğine göre kuruyor. Kuzu göbeği mantarlı spesiyaller hazırlamıştı. Sura, kuzunun sol göğüs kafesinde iç pilavla dolup, taş fırında hazırlanıyor. Yine dana incik güveç, taş fırında yedi saatte pişiyor. Keşkek, bakır kazanda bir saatte döverek hazırlanıyor. Yanbolluoğlu, mutfaktaki yardımcılarını yüzyıllardır burada yaşayan Tahtacı ile Türkmen ailelerine mensup kadınlardan seçti. Hem el lezzetleri hem de reçete hakimiyetleri, şefe rehber oluyor.

Güre’de Alp havası
Ekrem Şef gibi genç, bölgeye sevdalı isimleri dinleyince, Edremit’in, Troya’nın konuşulduğu (!) dönem kadar popüler olacağına inanıyorsunuz. Güre; Alp kasabasını andırıyor. Yağız Öngen’le tanışıyorum. O da Ekrem şef gibi toprak aşığı. 750 yıllık zeytin ağaçlarının olduğu bölgede, ürün yetiştirdiği minik tarlalar kurmuş. Termal zenginliğini de bildiği için oteli bu konseptte hizmete sokmuşlar. Hatta Ramada’nın dünyadaki tek termal markası olma özelliği de taşıyor…

Etiler’in büyük porsiyonlu yenisi

Ters göçün Edremiti
Nispetiye trafiğinde hep göze çarpıyordu şirin dekorlu villa ve Rustyfor tabelası... Nihayet geçtiğimiz hafta açıldı. Çok büyük beklentim olmadan gitmeme rağmen, fazla benzeri olmayan Texas-Louisiana konsepti, hem dekora hem de mutfağa hakim. Murat Bozok’un ustalığıyla danışmanlığını verdiği menüyü, Batu Başaran liderliğindeki mutfak muazzam uygulamış.
Büyük porsiyonlu o harika lezzetlerin hepsinin tadına bakmak istiyorsunuz. Menü kurgusu da her seçeceğin sonunda, karma bir tabakla bu isteği tadımlık formatta sunuyor. Özellikle sosis, brisketin olduğu, leziz eşlik edenlerle sunulan ‘mix smoke plate’ mekana gelme sebebi…

Cihan Kıpçak’tan sarı lezzetler
Spago lezzetlerini kendi yorumuyla harika uygulayan Cihan Kıpçak, mayıs-ağustos arası çarşamba ve cuma gününe özel gün batımı menüsü hazırladı. Gün batımını simgeleyen sarı saatler için çıkardığı bu menünün yıldızı Magret! Fırında balla pişen ördek, 14 gün kurutulduktan sonra kişniş ve kimyon tohumları yapıştırıldıktan sonra yeniden pişiriyor.