05.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
İşte ‘Kardeşler Mutfakta’ ekibinin ilk günkü menüsü:
Cannelloni (5 Kişilik)
Malzemeler:
300 gr. 00 un l Üç yumurta
Domates Sosu İçin:
250 gr. domates püresi
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 diş sarımsak l 1 tutam tuz
Beşamel Sosu İçin:
250 gr. süt l 25 gr. tereyağı
25 gr. 00 un
1 çay kaşığı muskat l 1 tutam tuz
1 tutam karabiber
Dolgu için
500 gr. kıyma l 2 orta boy yumurta
100 gr. parmesan peyniri
10 gr. sızma zeytinyağı
80 gr. soğan
60 gr. kereviz
80 gr. havuç
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
Üzeri için
15 gr. parmesan
Hazırlanışı: Canelloni’yi hazırlamak için makarna yapmaya başlayalım. Unu ve önceden çırpılmış yumurtaları homojen bir karışım elde edinceye kadar iyice yoğuralım. Pürüzsüz hale gelince küre şeklini verip, streç filme sarıp, yaklaşık bir saat dinlendirelim. Bu arada basit bir sos yapalım, bir çiseleme yağı döküp, sarımsağı ekleyelim. Rengi değişmeye başlayınca domates püresini, tuz ve karabiberi ekleyin. Ara sıra karıştırarak 30 dakika orta ateşte pişirin. Beşamel sosu için tereyağını tencere ekleyin. Elekten geçirdiğimiz unu tencereye ilave edelim. Bir çırpma teli ile hızlıca karıştıralım. Hafif kahverengi bir meyane elde ettiğinizde sıcak sütü döküp, karıştırmaya devam edin. Tuz, karabiber ve muskat rendesi ilave edin. Beşamel yoğunlaşınca, kaseye döküp, üzerini streçle kapatın. Havuç, kereviz ve soğanı ince ince doğrayarak, sotelik hazırlayalım. Bir tencereye zeytinyağı koyalım. Doğranmıs sebzeleri ve kıymayı ekleyin, sık sık karıştırarak, pişirin. Tuz ve karabiberi ilave ederek tatlandırın. Rengi değiştikten sonra 10 dakika daha pişirin, cam bir kaseye alıp, kıymalı sebzeli harcımız soğuduktan sonra yumurtaları ve rendelenmiş parmesanı ekleyip, iyice karıştırın. Hamuru ikiye bölün. 1-2 mm incelttiğiniz makarnanızı 14x9 cm. boyutlarında dikdörtgen şekilde kesin. Her dikdörtgen makarnayı teker teker bol hafif tuzlu kaynar suda birer dakika haşlayın ve temiz bir bez koyacağınız tepsiye aktarın. Makarnanın pişmesini engellemek için soğuk suya daldırıp, çıkarabilirsiniz. Önemli olan dikdörtgenleri üst üste binmeden açmak. Dikdörtgenin en kısa kısmına hazırladığımız iç harçtan yerleştirelim ve ıslak elle saralım. Cannelloni’lerimizi sardıktan sonra bir borcam içerisine önce beşamel sosu sürüp, üzerine domates sosumuzdan gezdirelim, sonra Cannelloni’lerimizi dizelim. Üzerini kapatacak şekilde tekrardan beşamel sosu ve domates sosundan gezdirin ve parmesan rendesini yüzeye serpin. Önceden 180 derece ısıtılmış static fırında 15 dakika, ardından ızgara fonksiyonunu etkinleştirerek üç dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra sıcak servis edin.
Bal kabağı Çorbası (4 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg. bal kabağı
200 gr. patates
1lt. sebze suyu
80 gr. beyaz soğan
60 gr. sızma zeytinyağı
1 tutam karabiber
1 tutam tuz
1 tutam toz tarçın
1 tutam muskat
Kruton için:
30 gr. sızma zeytinyağı
100 gr. ekmek
Hazırlanışı: Sebze suyunu hazırlamakla başlayalım. Sonra bal kabaklarını temizleyip, patateslerle küp küp keselim. İnce doğranan soğanlar renk almaya başladığı zaman bal kabaklarını ve patatesleri üzerine ilave edelim. Sebze suyunun bir kısmını ekleyelim. Tuz ve karabiber ekleyip, kısık ateşte 25-30 dakika pişirelim. Sebze suyunu ara ara ekleyelim. Sebzeler piştikten sonra el blenderı ile pürüzsüz ve homojen bir krema elde edinceye kadar çekelim. Tarçın ve muskatı ilave edip, iyice karıştıralım. Eşlik eden lkrutonları hazırlamak için de ekmeği küpler halinde keselim. Üzerine zeytinyağı gezdirip, önceden ısıtılmış fırında beş dakika pişirip, fırından çıkaralım.
Risottolu Patlıcan Doldurma (6 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet bostan patlıcan (900 gr.)
300 gr. baldo pirinç
50 gr. arpacık soğanı
30 gr. sızma zeytinyağı
400 gr. domates püresi
1 tutam kaya tuzu
500 gr. sebze suyu
150 gr. parmesan peyniri
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
Fesleğen
Hazırlanışı: Öncelikle sebze suyumuzu hazırlayalım. Daha sonra bostan patlıcanlarımızı yıkayalım ve kağıt havlu yardımıyla kurulayıp, uzunlamasına ortadan keselim. Patlıcan yarılarının içlerini keskin küçük bir bıçak yardımıyla çıkaralım ve küpler halinde doğrayıp, kızgın yağda kızartalım. Önerilen sıcaklık 170-180 derecedir. Altın sarısı rengini alan patlıcan küplerimizi kevgirle süzüp, bu tabağa alalım. İçini oyduğumuz patlıcanların dış havuzlarını da aynı şekilde kızgın yağda kızartalım ve rengini alınca aynı şekilde kenara alalım. Risotto için arpacık soğanlarımızı ince ince doğrayalım ve zeytinyağı ile kısık ateşte pişirelim. Rengi pembeleşince pirincimiz ilave edelim ve sık sık karıştırarak, birkaç dakika kavuralım. Bir kepçe sebze suyunu, domates püresini ve bir tutam tuzu ekleyip, karıştıralım. Pirinç bunları iyice içine çektikten sonra kalan sebze suyumuzu azar azar ekleyelim. Yaklaşık 20 dakika risottomuzu pişirelim. Parmesan peynirimizin 50 gramını daha sonra üzerine serpmek için kenara ayıralım ve kalan parmesanın tamamını risottomuzun içine ekleyelim ve karıştıralım. Elle doğranmış fesleğen yapraklarını ve kızarttığımız küp patlıcanları içine ilave edip, karıştıralım. Patlıcan havuzlarımızı fırın tepsisine yerleştirelim ve hazırladığımız patlıcanlı risotto iç harcını bunların içine kaşık kaşık yavaşça dolduralım. Üzerlerine kenara ayırdığımız parmesan peynirini serpip, ızgara modunda 240 derecede 4-5 dakika pişirelim. Servis edebiliriz.