Özetle cep telefonu, tablet ve bilgisayarlardan da TRT pay alacak. TRT gelirinin yüzde 85’i vatandaştan alınan paralar. Geçtiğimiz yılın rakamı; TRT’nin geliri 1 milyar 609 milyon, gideri 1 milyar 698 milyon. TRT’nin vatandaştan aldığı elektrik payı 777 milyon TL. Buna rağmen zarar 89 milyon TL. 2016 daha bilinmiyor. Bu zarar nereden
kapanacak? Daha fazla gelir kapısı. Ama bazı sorular var.
Batı TV’leri kendi çekiyor
Bakın Almanya’nın kamu televizyonları ARD ve ZDF, ‘çok izlenen zaman dilimi’ yapımlarının (yani dizi, tv filmi, yarışma, şov, reality show) yüzde 60’ını kendisi yapıyor.
BBC de aynı oranda, İtalyan RAI kanalı da... Fransız kamu televizyonları yüzde 10 oranında kalıyor.
Peki bizde? CHP milletvekili Atila Sertel açıkladı, TRT dışarıya yılda 600 milyon TL’den fazla para veriyor dış yapımlara.
TRT Euro 2016’ya ne ödedi?
Oturduk maçları keyifle izliyoruz. Nasıl olsa bedava! İspanyol Telecinco kanalı 51 maçtan 23’ünü yayınlamak için 35 milyon euro para ödemiş. Fransa 110 milyon euro ödedi beIn Sports ve TF1 yayınlıyor. İtalya’da İtalya’nın maçlarını ve final RAI yayınlıyor diğerleri özel kanal. UEFA mesela alman televizyonları (ARD ve ZDF) ile özel bir anlaşma yaptıklarını açıkladı! Peki TRT 51 maç için ne ödedi?
BBC zararını kapatmaya çalışıyor
Kamu televizyonları gelirlerini harçlardan elde ediyor batıda. Bir miktarda reklam geliri oluyor (RAI mesela). BBC üç yıl içinde 6.3 milyar euro tasarruf için bin çalışanını çıkarmaya karar verdi.
Bugün BBC’de 16 bin 300 kişi çalışıyor. Gelirlerinin yüzde 96’sı bizdeki gibi vatandaştan alınan vergi. İngiliz vatandaşı kişi başına yılda 205 euro BBC’ye para veriyor. Bu para yedi yıldır artmamış. BBC’nin gelirdeki artışın olmaması yanı sıra harcamalarındaki artış (özellikle bol miktarda emekliye ödediği para) dengeyi bozmuş. Çözüm arıyorlar. 2017 yılında gelirlerinde 211 milyon euro’luk bir düşüş olacağını bugünden biliyor.
TRT için milletin cebine başvurmaktan başka planı var mı? 16 - 34 yaş arası cep telefonu, bilgisayar tablet yani internet ortamında BBC’nin programlarının izlenme oranı yüzde 55. Böyle de izlenen bir kanal! TRT’nin böyle bir rakamı var mı? Diyeceğim şu; kamu televizyonlarının gelirleri vatandaştan alınan paralardan oluşuyor. Ama hem kendi kurum içi dengelerini hem de programlarıyla geniş kitleleri kavramak onların ilk görevi.
TRT galiba bunu beceremiyor. Para harcıyor, zarar ediyor ve çözümü vatandaşın cebinde buluyor. Mesela iç yapımları arttırmak, gereksiz personel alımı (!) vs.
gibi önlemleri düşünüyor mu?