2014 Dünya Kupası’nın eleme turlarını, 1 milyon 582 bin kişi izlemiş. Tüm kişilerde bu yüzde, 3.27’ye eşit... O zaman izlenme oranları evren sayısı, 55 milyon 723 bin kişi... 2018’de yani son Dünya Kupası eleme turlarını izleyen sayısı 1 milyon 667 bin kişi (tüm kişilerde). Bu ortalama yüzde 2.91 ediyor. Unutmadan, evren sayısı 57 milyon 279 bine yükseldi 2016’da... İki Dünya Kupası arasında eleme turları itibarıyla bir düşüş mevcut. Bilgiler, TRT Spor’dan alınmıştır.
‘Çok açılı sayfa’ ne kadar izlendi?
TRT Spor’un bir de özel sayfası var. ‘Çok açılı canlı sayfa’... Maçları, farklı kamera açıları ve bilgiler eşliğinde izleme olanağı sağlıyor. Merak ettim, bunu da sordum. Görüntülenme sayısı 678 bin 806 kişi... Günlük canlı yayın ortalaması ise, 45 bin 253 kişi... TRT Spor’un ‘UEFA Dünya Kupası 2018’ sayfasını, bu iki haftalık süre içinde 2 milyon 725 bin 369 kişi görüntülemiş.
Avrupa ile fark var
Seçimler ve stres sanırım etkili oldu. Dünya Kupası maçlarına ilgi öyle yüksek
değil. İngiltere-Belçika maçı örneğinden gidersek, Fransa’da 6 milyon 935 bin, İspanya’da 3 milyon 972 bin, İtalya’da 5 milyon 563 bin, Almanya’da 7 milyon 99 bin kişi seyretmiş bu maçı... Bizdeki, tüm kişilerde izlenme oranı ise, yüzde 4.36... Yani
yaklaşık 2 milyon 498 bin kişi ediyor. Mesela İspanya’da yüzde 17.3...
“Yoruma kaçmayın” dedik
Hıncal Uluç, ekipte maçları yorumlayacak otorite bir ismin olmamasını ve bu nedenle yayınların ağırlığının bulunmadığı yönünde eleştiri yapmıştı.Bu konuyu sordum. Şöyle bir yanıt aldım: “Maç anlatımları konusunda kupa öncesi yaptığımız toplantılarda, spikerlerimizden yoruma fazla kaçmadan, düz bir anlatımı tercih etmelerini istedik. 32 kişilik spiker, muhabir ve teknik ekibimiz, turnuvayı en iyi şekilde aktarmak için, gece gündüz büyük bir özveriyle çalışıyor. Zaman zaman hatalar yaptığımızın farkındayız. Kendi öz eleştirimizi yapıyoruz, ancak bunca emeğin de bir şekilde göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Maçların düz anlatımı yerinde... Fakat, önemli ülke televizyonları ünlü yorumcularıyla katılırken, bizim için, ‘Aramızdan böyle isimleri bulamadık mı?’ sorusu aklıma geliyor.