‘Vatanım Sensin’de, ilk bölüm 35 oyuncu yer aldı. Dizi ekibi 300 kişiye ulaşıyordu. Tarihe ait dizileri çekmeyi, ‘hak eden’ ülkelerin başında geliyoruz ama çekemiyoruz. Büyük paralar harcamak, çok çalışmak gerekiyor ve ön yargıları kırabilmek...
Yunanlı zabit, kahraman yapıldı diye ortalık yıkıldı mesela. Dizi karakteri tanımlaması bu. Adam bizim düşmanımız olabilir. Öyle olması zeki, hırslı ve acımasız bir komutan olmasını engeller mi? Hele Yunan askeri üniformasıyla Cevdet’in İzmir işgalinde kürsüden söyledikleri, “Bıyığı terlediği günden beri Osmanlı için savaşan ben, bugün diyorum ki hasta adam can çekişmiyor. Hasta adam öldü. Çünkü bana, aileme, size ve ona güvenen herkese ihanet etmiş bir devlet ölmüştür” dediği an ev ahalisi,
“Vallahi bu diziyi kaldırırlar” dedi. Bizde tarihi dizi yapmak ve tarafsız olabilmek zor.
Kostümler beğenildi
Kadro seçimi çok iyi. Hasibe (Celile Toyon Uysal), Hilal (Miray Daner), Yıldız (Pınar Deniz), Ali Kemal (Kubilay Aka), Eftelya (Şebnem Hassanisoughi), Leon (Boran Kuzum) hemen bir kalemde sayabileceklerim. Cevdet (Halit Ergenç) ve Azize’den (Bergüzar Korel) bir Dr. Jivago (Ömer Şerif), Julie Christie aşkı beklememek lazım. Kavuşmaları nasıl olacak peki? Ev ahalisinin beğendiği Tevfik (Onur Saylak) bakalım bu ikilin arasına nasıl girecek? Evdekiler özellikle kostümleri, seçilen mekanları ve aksesuarları çok beğendi. “Uydurukolmamış” dediler.
Balkanlar’da göç gerçeği
Dizinin başında Selanik dönemi vardı. Hep ‘Rumlar gitti’ hikayesi anlatılır. Bir de oradan ‘göçe zorlanan Türkler’in yaşadığı trajedi vardır, bizim entelijansiya pek ilgilenmez! Dizi biraz dillendirdi.
Daha uzun tutabilirdi. Nasıl olsa zaman boldu. Bu dizi tutar mı? Tarihin yapraklarından sıyrılıp, sadece kostümde ve mekanda kalıp, işi standart yerli dizi, aşk ve entrika haline dönüştürmeden bunu başarabilmesi mümkün mü?
CUMHURİYET FİLMİ OYNATTILAR MI?
Cumhuriyet’in ilanının 93’üncü yılını kutladık. Ekranda bir tane film var mıydı? Yok! Kurtuluş Savaşı’yla ilgili en çok film 1950-1959 yılları arasında çekilmiş
29 tane film. Sonra 1960-69 arası 22 film. 70’li yıllarda beş film. Sonrası yok. 2000’li yıllarda, üç film var. 1923’te ‘Ateşten Gömlek’ ve 24’te ‘Ankara Postası’ ilk filmler. 40’lı yıllarda üç film görülüyor. Amerikan sineması sadece Lincoln’la ilgili belgesel, TV ve sinema filmi olmak üzere toplam 38 yapıma imza atmış. Peki bizde Atatürk’le ilgili kaç film ve önemli belgesel yapıldı? 29 Ekim akşamı en azından TRT bu sorumluluğu almalıydı!