Acun Ilıcalı’nın 600 kişilik ‘Survivor’ ekibi neredeyse uyumuyor. Hem bizim ‘Survivor’ı yapıyor hem de Yunanistan’daki yarışmayı. Yarışmayı Yunanistan Sky TV yayınlıyor. İlk bölüm ekrana geldi. İzlenme oranı yüzde 33.8 olmuş. Ekibin bizimkini bir de Yunanlıların parkurunu kurmaktan ve montajını yapmaktan canı çıkıyormuş.
Uluslararası bir marka
Acun’un en büyük projesi, yarışmalarını Yunanistan’dan öteye taşımak... Şu an ‘Survivor’ın en başarılı, en ses getirenini yaptığı söyleniyor. Bir nevi ‘Endemol’ olmak, bir dünya markası haline gelmek. Bu kadar yılın birikimi ister istemez kendini başka ve daha büyük hayallerde mecbur kılar. Bir mevzu var o da format zenginliği. O konuda durum nedir, bilmiyorum.
DAHA İDDİALI DİZİLERDE OYNAMALI
Engin Akyürek’le ilgili, “Daha iyi dizilerde oynamalı” diye not almışım. Daha iyi dizi nedir? Reyting çitlerinde kaybolmayan, kadınların ağlamak için gözlerine soğan sıkılmadığı, senaryosunda ‘Aman kurallara aykırı davranmayalım’ kaygısı olmayan, her tarafı müzikle doldurulmamış bir dizi. Akyürek, ‘Kara Para Aşk’taki Ömer Demir’den bir tık öteye gidebiliyor mu? Parayı kazanıyor. Orta Doğu ve Balkanlar tamam, ya ötesi?
SOHBETLERE YOLCULUK
Ulusal Kanal’da Gülgün Feyman’ın programında, Mehmet Perinçek ve Özlem Kumrular vardı. ‘Zaman Treni’ adında yeni kitapları çıkmış. Kitap, okurları renkli bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Tanıtımında, “Önemli tarihçiler ve uzmanlarla yaptığı söyleşiler ve nice ilginç tarihi gerçeği ortaya koyuyor” yazıyor. Kumrular anlattı, “Evliya Çelebi, yüzlerce balık çeşidinden bahseder. 24-25 balık pişirme çeşidi olduğunu söyler.” Eh bir 20 yıl sonra Boğaz’da balık çeşidi olur mu? Kumrular, şöyle devam etti: “Osmanlı’da balık bir meze. Bekri canlara layık görüyorlar, yani içki içmeyi sevenlere. 17’nci yüzyılın ilk yarısında İstanbul’da 1040 meyhane olduğunu söylüyor Çelebi. Osmanlı’da inanılmaz mezeler var. Tariflerine baktığınızda bugün bile akla hayale gelmeyecek narin isimler var, menekşeler, lor peyniriyle karıştırılmış ve limonla birlikte sunulmuş... İşte bunlar o meyhanelerin ince lezzetleri.”
Bamya bilinmeyen sebze
Kumrular, Hitit mutfağında bugün adı unutulmuş birçok sebzenin o gün var olduğunu da söylüyor. Onlardan biri de bamya. “Bamya tuhaf bir sebze. Afrika’dan çıkıp Orta Doğu üzerinden Osmanlı’ya geliyor, Balkanlar’a giriyor ve orada bir yerde tıkanıyor.
Avrupa’nın hiçbir yerine yayılmıyor.”