National Geographic kanalında ‘İklim Meselesi’ belgeselinde sponsor bir ev aletleri markasının reklamı vardı. Görünce bir garip oldum. O kadar uzak geldi ki... HES’lerde dayak yiyen teyzeler ve gençler gözümün önüne geldi. Mesela Cihan Eren’i aklıma düşürdü. İstanbul Barosu ağır ceza avukatı. Memleketi Rize’nin Fındıklı İlçesi’nden geçmesi planlanan Karadeniz Sahil Yolu’na karşı çıktığı için, 2005’te öldürüldü. Sonra aklıma 1989 Aliağa Termik Santrali direnişiyle Cerattepe geldi. ‘İklim Meselesi’, National Geographic kanalında Ezgi Mola, Halit Ergenç, Ozan Güven ve Serenay Sarıkaya’nın sunumuyla geçtiğimiz pazar 20.00’de yayınlandı. Duyarlılık, belgeselin çekimi ve müzik her şey etkileyiciydi. Nedense böyle bir ön yargıyı içimden atamadım. Sanki her şey olması gerektiği için yapılıyormuş hissine kapıldım.
BBC’NİN CASUS HAYVANLARI!
Konu belgeselden açılmışken devam edelim... “Bunu da yaptılar” dedirtecek bir belgesel, 12 Ocak’ta BBC’de yayınlanmaya başlayacak: ‘Spy In The Wild’. Guardian’da çıkan haberde ‘Planet Earth ll’den bu yana BBC’nin en kapsamlı doğa belgeseli’ olarak altı çizilmiş. Hayvanlar aleminin bilinmeyenlerine bu belgeselle ulaşılacak.
Hayvanların gizemini çözmek için robot yaratıklar üretilmiş resmen. Belgesel sayesinde bir timsahın yumurtadan yeni çıkan yavrusunu çenesinin arasında
nasıl taşıdığı ilk defa görülüyor.
30 robot hayvan...
30 farklı robot hayvan üretilmiş. Bunun için robot uzmanı uluslararası isimler, programda görev almış. Her bir hayvanın tüm ayrıntıları robotlarda yer alıyor. Robot hayvanın içinde kameralar mevcut ve benzer davranışları sergilemeye programlı. Acı duyma, arkadaşlık kurma gibi yetileri var. Mesela köpeklerin kendi aralarında toplanma isteğini belirten özel zıplamaları da köpek robota kodlanmış.