Kuşkusuz grupların en flaş ve 2018 Dünya Kupası’nın unutulmazlarından biri, Portekiz-İspanya maçı oldu. Tek başına Ronaldo’nun İspanya’ya karşı savaşıydı bu maç. Peki ne kadar izlendi? İspanyollar bir rekora imza attı, 10 milyon 402 bin kişi ekran başındaydı. Oran ise yüzde 68. İspanyol televizyonunda bir rekor. İtalyanlar’da bu oran, yüzde 33 ve toplam 7 milyon kişi seyretmiş. Fransa’da ise mesela, yüzde 37.7’lik bir oranla 8.1 milyon seyirci maçı takip etmiş. Bizde de share oranları (o sırada açık olan televizyonlarda izlenen oran) gayet iyi. Totalde yüzde 25.90, AB grubunda ise yüzde 33.35. Final, bu kadar izlenir.
Rusça bilen yok muydu?
Dünya Kupası açılışı pek sönüktü. ‘Kısa kes, maçlara geçelim’ gibi oldu. Putin, Rusça konuştu. Bayramda Selendi’de epey kalabalık bir ev ahalisiyle izliyorduk açılışı. “Hani tercüman nerede?” dediler. TRT spikeri sanki bize cevap verdi, “İngilizce metin gelmedi” dedi. Rusça bilen bir tercüman yok muydu?
beIN SPORTS’tan sürpriz, tüm maçlar bedava
Afrika ve Orta Doğu ülkeleri, Dünya Kupası’nı izlemek için beIN SPORTS’un spikerinin iki dudağına baktı. Bölge ülkelerde para verip, maçları izlemek ekonomik sıkıntı yarattı. Katar ile ‘bazı Arap ülkeleri’ arasındaki husumet (Mısır ve S. Arabistan), bu ülkelerde maçların izlenmesini tehlikeye sokmuştu. beIN SPORTS, 64 maçın 22’sini (çeyrek, yarı ve final karşılaşmaları dahil) parasız yayınlama kararı aldı. Maraton, Rusya-S. Arabistan maçıyla başladı. Karar, S. Arabistan, Bahreyn ve Mısır’daki futbolseverleri kanala çekmek için bir ‘karşı hareket’ olarak yorumlandı.
Çeşit çeşit Dünya Kupası stüdyosu
Kupanın bir de stüdyo halleri var. En ilginç sunumlar, İngiltere’nin iki kanalından geldi. BBC, Star Trek ‘holodek’ (Star Trek evreninde federasyonun büyük gemilerinde bulunan, eğitim ve eğlence amacıyla kullanılan bölmeler) stili bir sayısal arka plan seçmiş. Özel kanal ITV ise maç yorumlarını yapıldığı arka planı, Rus Sarayı olarak hayal etmiş.