Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz çarşamba günü, ‘reyting’ sıralamasında gözüme çarptı, TRT’nin programı, ‘Tefekkür Teknesi’... Total izleyicide 5’inci, AB’de ise 6’ncı olmuş...
Ebru sanatının mucizesini anlatan bir program. Suyun üzerinde renklerin ve şekillerin dağılışını izlerken, kendinizden geçebilirsiniz. ‘Sen Anlat Karadeniz’, ‘Diriliş’, Fatih Portakal ve Nihat Hatipoğlu’nun hemen ardından gelen bu sürprizin ayrıntılarını, yapımcısı Esra Bayhan’a sordum.

Dört yıldır ekranda

Es Yapım’ın işi ‘Tefekkür Teknesi’, 2014 yılından beri TRT’de yayında... TRT Diyanet’te de gösteriliyor. Bayhan, “Ne kadar izlendiğini daha önce bilmiyorum” dedi. “Dört yıl sonra mı keşfedildi? Proje, 14 bölümden oluşuyor. Peki hikayesi nedir?” diye sordum.

Haberin Devamı

REYTİNG SÜRPRİZİ

Bayhan, “Ebru, en sade anlatımla suyun üzerine resim çizmektir. Kitre ve öd eklenerek hazırlanan su üzerine, boya damlatılır ve bu damlalara şekil verilerek yapılır. Hem boyanın, hem de yüzeyin sıvı olması dolayısıyla ebru, ortamdaki bütün titreşimlerden etkilenir. Hatta sanatın ustalarına göre, suya düşen boya damlasından güzel ve düzgün bir şekil çıkması için, ruhun arınmış ve
düşüncelerin pozitif olması şarttır. Ustalar ebru yaparken, güzeli yaratanı düşünmeye ve tefekkür etmeye gayret eder... Bu nedenle ebru teknesine, ‘Tefekkür teknesi’ de denir” diye konuştu. Bu kadar izlenmesinde yatan tılsım nedir peki?

‘Her bir damlayı çektik’

Bayhan şöyle devam etti: “Bu felsefenin anlaşılması için, ebrunun son halini göstermenin yeterli olmayacağını düşünerek, tüm yapım sürecini içeren bir proje tasarladık. Özel ışıklarla ve yüksek kalitede görüntü kaydeden kameralarla çekimlerimizi gerçekleştirdik. Biri sabit tepede, diğer ikisi ise ebru ustasına ve tekne detaylarına odaklanan üç kamera kullandık. Her bir damlanın suya düşmesini, en ufak bir fırça darbesinin suya yansımasını, yüksek kalitede çektik.” Reyting’in belki de püf noktası burada yatıyor.

Ustalar ve müzikleri...

Peki projede kimlerin imzası var? Dünyaca ünlü ebru ustalarımız Hikmet Barutçugil ve Reza Hemmatirad... Müziklerse Ömer Faruk Tekbilek ve Brian Keane’nin eserleri... Bayhan, metin ayrıntılarını da şöyle açıkladı: “Tamamen Esmâü’l-Hüsnâ ayet ve hadislerden yola çıkılarak bir kulun, Rabbine cevabı ve yakarışı niteliğinde...”